Într-o convorbire telefonică cu secretarul de stat american Antony Blinken, pe 27 ianuarie, ministrul chinez de externe Wang Yi a avertizat Statele Unite și aliații săi să nu „amplifice criza” din jurul Ucrainei și a cerut o rezolvare pașnică a tensiunilor în escaladare, afirmând că „preocupările rezonabile ale Rusiei în materie de securitate ar trebui luate în serios”.
„Securitatea regională nu poate fi garantată prin consolidarea sau chiar extinderea blocurilor militare”, a declarat Wang, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing, cu referire la cererile emise de Kremlin ca Ucrainei să nu i se permită aderarea la NATO.
Beijingul a fost relativ mut pe fondul acumulării a peste 100.000 de soldați ruși la granița Ucrainei, dar remarcile lui Wang, care au reluat mesajele președintelui rus Vladimir Putin, au fost cele mai explicite de până acum în sprijinul Kremlinului, reflectând o legătură tot mai strânsă între guvernele celor două țări și o opoziție comună față de Statele Unite.
Deși nu fac parte dintr-o alianță formală, Beijingul și Moscova au cultivat legături diplomatice și defensive într-un parteneriat puternic care pare să se aprofundeze în momentul în care Putin se îndreaptă spre China pentru a organiza un summit cu Xi și pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 4 februarie.
Dincolo de faptul că urmărește situația din Ucraina pentru a găsi oportunități de a mustra Statele Unite și de a impulsiona relațiile cu Moscova, analiștii spun că Beijingul o vede, de asemenea, ca pe un test crucial pentru determinarea americană și pentru soliditatea legăturilor transatlantice, ceea ce ar putea avea consecințe pe termen lung asupra modului în care Beijingul abordează propriul său punct fierbinte geopolitic din Taiwan.
„China urmărește și vede mereu cum rezistă sub presiune alianțele occidentale precum NATO”, a declarat directorul Centrului pentru Studii Rusia Europa Asia din Bruxelles, Theresa Fallon, pentru RFE/RL.
„Asta face ca această criză să fie mult mai mult decât doar despre Ucraina. Este, de asemenea, un test de foc mai larg pentru Occident din punctul de vedere al Beijingului”.
Îți mai recomandăm Criza din Kazahstan apropie și mai mult China de RusiaDe ce e importantă Ucraina pentru China?
Tensiunile din strâmtoarea Taiwan, zona care separă insula de China continentală, au crescut în ultimii ani, Beijingul trimițând în mod obișnuit avioane care să bruieze spațiul aerian taiwanez și organizând exerciții militare în apropierea insulei.
Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o provincie a Chinei, iar „reunificarea” cu insula este o problemă moștenită de Xi. Chiar dacă liderul chinez vorbește în mod repetat despre o eventuală unificare pașnică cu Taiwanul, a declarat și că Beijingul ar putea să o recucerească prin forță dacă este necesar.
Având în vedere ambițiile teritoriale ale Chinei, răspunsul occidental la cererile de securitate ale Moscovei privind NATO și posibilitatea unei invazii rusești în Ucraina sunt urmărite îndeaproape de Beijing.
„Ucraina este un loc în care interesele Rusiei și ale Chinei converg”, a declarat pentru RFE/RL Jessica Brandt, cercetător la Brookings Institution. „Au obiective foarte diferite pe termen lung, dar pe termen scurt sunt unite în a afecta puterea Statelor Unite și coeziunea europeană”.
Îți mai recomandăm Analiză. De ce o invazie rusă în Ucraina ar avea consecințe în întreaga lumeStatele Unite s-au opus vehement mișcărilor militare ale Rusiei în apropierea graniței ucrainene, iar Blinken a declarat pentru RFE/RL, în timpul unui interviu din 27 ianuarie, că Rusia se va confrunta cu „consecințe masive” dacă va alege „calea agresiunii” cu Ucraina.
Dar cererile Kremlinului privind un moratoriu asupra extinderii NATO și o retragere a trupelor și a armamentului alianței departe de Rusia au expus, de asemenea, lacunele din răspunsul occidental.
Statele Unite și aliații săi ar fi asamblat un set de sancțiuni financiare, tehnologice și militare împotriva Rusiei, care ar intra în vigoare la scurt timp după o nouă invazie a Ucrainei. Însă diviziunile privind modul de aplicare a acestor măsuri, în special în Germania și Franța, ar putea diminua impactul acestora.
Lipsa de coeziune cu privire la modul cel mai bun de a descuraja Rusia sau la măsurile care trebuie luate în cazul unui atac asupra Ucrainei a fost, de asemenea, afișată în urma refuzului Germaniei de a acorda licențe de reexport Estoniei pentru a trimite artilerie de fabricație germană în Ucraina.
Îți mai recomandăm Jens Stoltenberg: NATO nu va trimite trupe în Ucraina dacă Rusia va invada„Atât China, cât și Rusia pot apăsa și amplifica acele fisuri care există deja în alianța transatlantică. Este o oportunitate coaptă pentru ei să urmărească aceste obiective”, a declarat.
Ce are Taiwanul în plus
Dar, în timp ce analiștii spun că tensiunile din Ucraina sunt un test important pe care China îl monitorizează și că dezbinarea occidentală ar putea încuraja Beijingul în viitor, este puțin probabil ca planurile Kremlinului asupra Ucrainei să schimbe calculele Chinei privind folosirea forței împotriva Taiwanului.
Spre deosebire de Ucraina, Statele Unite sunt angajate prin lege să protejeze Taiwanul, Legea privind relațiile cu Taiwanul impune Washingtonului să se asigure că insula se poate apăra singură, și să trateze toate amenințările la adresa sa ca fiind chestiuni de „îngrijorare gravă”.
În plus, mulți experți consideră că Beijingul preferă să folosească instrumente economice și politice, mai degrabă decât cele militare, pentru a influența Taipeiul și a permite Chinei să preia controlul asupra insulei.
„Există cu siguranță implicații ale invadării Ucrainei de către Rusia care afectează calculele Chinei în propriul context pentru Taiwan, dar acesta este doar un element printre multe altele”, a declarat pentru RFE/RL Zsuzsa Anna Ferenczy, cercetător la Universitatea Națională Dong Hwa din Taiwan și fost consilier al Parlamentului European.
„În cele din urmă, ceea ce face China în Taiwan nu va fi decis de ceea ce face Moscova în Ucraina”, a adăugat ea.
Îți mai recomandăm Criza din Ucraina | Joe Biden: Rusia ar putea ataca Ucraina în februarieUn nou tip de parteneriat
În contextul în care Rusia a reluat lupta împotriva Ucrainei, legăturile ruso-chineze par să crească la niveluri care păreau improbabile chiar și în urmă cu un deceniu.
Andrei Denisov, ambasadorul Rusiei în China, a declarat că Moscova informează în mod regulat Beijingul cu privire la progresele înregistrate în discuțiile sale cu Statele Unite în materie de securitate.
În plus, persoanele publice din presa de stat și diplomații chinezi au început să preia ideile Rusiei cu privire la tensiunile cu Ucraina și NATO, care prezintă alianța ca fiind un agresor și Washingtonul ca folosind situația pentru câștiguri politice.
Convorbirea Xi-Putin a evidențiat modurile în care Rusia și China se bazează una pe cealaltă pentru sprijin reciproc, Putin criticând parteneriatul AUKUS (Australia, Statele Unite și Marea Britanie) în Pacific, iar Xi susținând cererile Moscovei de garanții de securitate pentru a limita influența Occidentului în fosta Uniune Sovietică.
Kremlinul a declarat că securitatea în Europa va fi, de asemenea, pe ordinea de zi atunci când Putin se va îndrepta spre China. Summitul marchează prima întâlnire față în față a liderului chinez cu un șef de stat în aproape doi ani, iar cei doi vor încerca să își consolideze parteneriatul pe fondul rivalității cu Washingtonul.
Dar, în timp ce liderii rus și chinez vor continua să arate „un front unit” și deși Beijingul este favorabil presiunii pe care Moscova a exercitat-o asupra Occidentului, cercetătoarea Zsuzsa Anna Ferenczy spune că nu se știe dacă China va susține pe deplin o nouă invazie rusă în Ucraina.
„O invazie rusă ar avea implicații mai ample pentru alte părți ale lumii. Pentru China, este o întrebare dacă acest lucru este bun pentru interesele ei sau dacă este mai bine ca Rusia să se abțină”, a spus ea.
Îți mai recomandăm Pentagon: Invadarea Ucrainei ar fi un dezastru pentru țară. Rusia trimite rezerve de sânge trupelor de la graniță