Ciprian Cărăușu este antrenor de Jiu Jitsu Brazilian și MMA, Mixed Martial Arts. Are centura neagră în Karate și centura neagră cu 2 Dani în BJJ. De 33 de ani practică artele marțiale, tatăl său făcând box în tinerețe.
„Dacă avem un conflict între două persoane, iar una dintre ele ar reuși să deschidă supapa și să comunice calm, totul s-ar aplana foarte ușor, chiar cu zâmbete. Întotdeauna cuvintele vor aplana lupta sau violența”, spune Ciprian Cărăușu.
Atunci când cineva din apropiere ia bătaie, te bagi sau nu? Antrenorul susține că, de preferat, ar fi să suni imediat la poliție, eventual să strigi la cei care se luptă, întrucât intrarea într-un conflict e foarte periculoasă.
„Poți să strigi la ei, dar să-l lovești pe vreunul dintre ei sau să-l tragi într-o situație în care poate îl pui chiar tu în pericol nu e în regulă. Mi s-a întâmplat chiar mie, într-o situație conflictuală, când eram mic, să fiu tras dintr-o luptă, dintr-o bătaie întâmplătoare, și să fiu lovit din acel motiv. Din acest motiv e de preferat să intervină poliția”, spune Cărăușu.
Ascultă aici varianta audio a acestui podcast:
Your browser doesn’t support HTML5
Violență și bullying față de copii
Ce-i spui unui puști, în ce condiții e ok să răspunzi tot cu o lovitură atunci când cineva sare să te bată?
Dacă nu poate să fugă, e clar, trebuie să se apere într-un fel, explică Ciprian Cărăușu.
„Nu sunt de acord să soluționeze pe cale violentă, dar nu sunt de acord nici să ia bătaie doar pentru că părinții i-au spus sau eu i-am spus fiului meu: Nu-l lovi că nu e corect! Depinde când nu e corect. Adică, dacă celălalt nu știe decât partea asta agresivă, eu ce fac acum, ajung să fiu batjocorit?”
Îți mai recomandăm Banalizarea bullying-ului. George Roman, Salvați Copiii: Școlile ignoră soluțiile, fenomenul duce la acte de violență gravăE important să-i învățăm pe copii să fie fermi, să spună «Nu!» în momentul în care e cazul, pentru că agresorii se bazează pe teama ta.
„În momentul în care tu spui nu cu fermitate, foarte rar se ajunge la violență gravă. Deci, postură, atitudine verbală și corporală. E foarte important în momentul în care ai de-a face cu agresivitate.”
De ce-și bat românii partenerele
„Mulți dintre ei văd asta la bunicii lor, părinții lor și li se pare natural. Își bat soțiile, își bat copiii. Un copil, dacă îl lovești, el, săracul, orice greșeală ar fi făcut, n-are cum să se apere. Pur și simplu. E dominat de la început, e fără nicio șansă, devine zero, iar în mintea lui, ulterior, va face același lucru fără să-și dea seama”, explică Ciprian Cărăușu.
Îți mai recomandăm „Așa era pe atunci” | Cum a ajuns violența împotriva femeilor să domine literatura studiată de elevii româniCe i-ar spune unei femei bătute zilnic de partenerul sau de soțul ei?
În primul rând, ar trebui să anunțe poliția. Recunoaște însă că problema este foarte complicată.
„Nu se iau măsuri împotriva agresorilor, nu se interzice apropierea față de victimă. Sunt cazuri clare în care cel care e agresor poate să devină criminal și poliția e ținută de mâini, să zicem așa, de către lege, nu îmi dau seama.”
Ce e în interiorul bărbatului agresor?
„Frustrare, ură și probabil lipsă de control”, rezumă Ciprian Cărăușu.
„Jiu Jitsu, cea mai bună cale de autoapărare”
Ciprian Cărăușu e convins că Jiu Jitsu este cea mai bună cale de autoapărare.
„În Jiu Jitsu noi nu lovim, avem doar partea de autoapărare, în care te aperi de lovituri, înveți cum să păstrezi distanța față de lovituri. Unul slab poate să întoarcă situația în favoarea lui. Poți să lupți fiind mai puțin puternic fizic cu cineva mai puternic.”
Violența este cel mai josnic mod de a-ți câștiga dreptatea sau de a-ți impune dreptatea, spune Ciprian Cărăușu, iar „bătăușii sunt oameni care au luat bătaie, la rândul lor, au văzut asta fie la părinții lor sau în mediul în care au fost și li s-a părut că așa trebuie să reacționeze”.
El are și recomandări pentru cei care vor să facă arte marțiale Jiu Jitsu sau Judo și sunt la început.
„Dacă tu înveți când ești mic să controlezi situația prin prize, nu prin lovituri, primul instinct al tău, când va fi un conflict, va fi să-l imobilizezi pe celălalt, nu să-l lovești, iar asta te va ajuta foarte mult.”
Îți mai recomandăm SmartJob | Carmen Brumă: Folosim mâncarea pe post de pansament. Ne „mâncăm” emoțiileCât privește educația pentru sănătate, spune că este nevoie de un echilibru între o alimentație echilibrată, sport și somn.
„Dacă dormim puțin, ne putem accidenta ușor, pentru că trupul nu se reface decât în somn. Dacă nu avem o alimentație corectă, nu avem substanțele necesare corpului să se refacă. Dacă nu ne antrenăm corect, din nou ne vom accidenta.”
Doar de noi depinde, explică acesta, să folosim o parte din timpul pe care-l petrecem pe canapea sau în fața televizorului, pentru sport, sală și mișcare.
Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.