Aproximativ 57% din populația lumii a fost vaccinată cu cel puțin o doză din schemele de vaccinare disponibile, în acest moment.
În România, procentele se află semnificativ sub media globală și departe de media europeană, populația vaccinată cu ambele doze nu a atins nici măcar pragul de 50%. Acest lucru face din ce în ce mai posibilă o interacțiune dintre un român vaccinat și un altul nevaccinat pe tema eficienței și siguranței vaccinului.
Cu toate acestea, nu toți cei care nu au apucat să se vaccineze până în prezent fac parte din grupurile deseori antagonizate de anti-vacciniști. O mare parte din oamenii nevaccinați – fie pentru că nu au putut, fie pentru că nu au avut curajul să facă acest pas – sunt indeciși cu privire la a merge să se vaccineze.
„Indiciile sociale sunt extrem de importante”, spune John Cook, un cercetător al științelor cognitive de la Universitatea George Mason din Virginia. „De aceea, faptul că putem să ne facem opiniile auzite pe platformele noastre de social media poate avea o influență semnificativă asupra celor care ne urmăresc”, a adăugat acesta.
Îți mai recomandăm Colonelul Gheorghiţă îi răspunde Arhiepiscopului Teodosie: Să încetăm cu neadevărurile. Mor oameniAlege-ți bătăliile
O regulă importantă este să ne alegem cu grijă publicul țintă în orice proces de negociere și convingere.
Christopher Bechler, profesor asistent la Universitatea Notre Dame din Indiana, i-a rugat pe mai mulți participanți la studiu său să răspândească informații utile despre purtarea măștii în spațiile publice.
Cei mai mulți dintre cei care au avut drept țintă persoanele convinse de inutilitatea și efectele negative ale purtării măștii au avut rezultate slabe când au încercat să-i convingă de beneficiile purtatului de mască.
Pe de altă parte, cei care au încercat să discute cu persoanele doar nesigure de acest subiect au avut rezultate mai bune.
„Am prefera să îi convingem pe alții să-și schimbe perspectiva anti-vaccinistă într-una pro-vaccin”, a spus Vanessa Bohns, un psiholog de la Universitatea Cornell din Statele Unite și autor al cărții „Ai mai multă influență decât crezi”.
Îți mai recomandăm Harta Omicron în Europa. „Acționăm acum pentru a evita carantina mai târziu”Fii empatic în conversație
Un alt sfat dat de experți este să fim mai receptivi la grijile persoanelor care încă nu s-au vaccinat.
„Este important să avem un dialog bidirecțional, în care să fim empatici și să cautăm cu adevărat să înțelegem care sunt obiecțiile lor”, spune Cook, care a contribuit recent la scrierea unui manual de comunicare a beneficiilor vaccinurilor anti-Covid. „Dacă încercăm să-i schimbăm cuiva perspectiva asupra eficienței vaccinurilor prin a-i face să se simtă prost nu vom ajunge nicăieri”.
Bohns este de acord cu John Cook și ține să puncteze faptul că inclusiv noi înșine am avut propriile îndoieli asupra vaccinurilor dezvoltate – îndoieli pe care le-am depășit.
„Când noi încercăm să-i convingem pe alții legat de eficiența vaccinurilor, trebuie să înțelegem că modul nostru de a dialoga cu aceștia se află la kilometri distanță față de ceea ce ei cunosc”, a declarat aceasta.
Your browser doesn’t support HTML5
În cartea pe care Bohns a scris-o alături de Ann Kronrod, cercetătoare de la Universitatea Massachusetts Lowell, acestea au descoperit faptul că atunci când cei care le cer altora sfaturi preferă să primească sugestii sau recomandări blânde.
Identifică aspecte personale din viața scepticilor și menționează-le în conversație
Grijile multora care se îndoiesc de siguranța și eficiența vaccinurilor sunt practice – mulți amână vaccinarea datorită accesului limitat la centrele de vaccinare.
Persoanele care au încredere în vaccin le pot pune la dispoziție scepticilor față de vaccin metode prin care aceștia pot să depășească astfel de bariere – de la a le aranja o programare la centrul respectiv și până la a le oferi mijloace convenabile de transport să ajungă la centrele respective.
Sinead Lambe, un psiholog clinician la universitatea din Oxford, sfătuiește persoanele vaccinate să discute despre beneficiile individuale ale imunizării împotriva virusului SARS-CoV-2 într-o conversație cu cei care încă nu au făcut acest pas.
Într-un experiment realizat de aceasta, cercetătoarea le-a oferit mai multor grupuri de persoane participante la studiu informații ce abordau fie preocupările legate de siguranța vaccinului, fie beneficiile colective (cum ar fi reducerea riscului de transmitere la alte persoane) sau cele personale.
Rezultatele experimentului au indicat faptul că persoanele expuse informațiilor cu privire la beneficiile individuale i-au convins pe mulți să renunțe complet sau parțial la propriile îndoieli. Acest lucru reflectă, de asemenea, mai multe cunoștiințe descoperite anterior față de lipsa de încredere a oamenilor în societate.
„Mulți oameni se pot simți excluși din societate, fapt ce i-ar determina să le pese mai puțin de beneficiile colective ale vaccinării”, a transmis Lambe.
Îți mai recomandăm Omicron | 3 milioane de oameni s-au infectat cu nouă tulpinăDescrie tehnicile din spatele dezinformării
Ocazional, multe persoane și-au dezvoltat preconcepțiile împotriva vaccinării datorită expunerii acestora la informații false. Printre minciunile răspândite de figurile publice anti-vacciniste se numără argumentul că studiile clinice au fost „grăbite”, spre exemplu.
În astfel de situații, e important ca oamenii să aducă în discuție cât de mult a evoluat tehnologia de dezvoltare a vaccinurilor și cum participarea în masă a zeci, dacă nu sute de mii de persoane, la studiile clinice reduce riscul ca un astfel de vaccin să fie periculos.
Totodată, atunci când întâlnim mesaje de factură anti-vaccinistă venite din partea unor așa-ziși experți, e important să atragem atenția asupra riscului ca informația să provină de la persoane cu acreditări false. Mulți dintre aceștia încurcă două elemente complet distincte: corelarea și cauzalitatea.
Îți mai recomandăm Protecție sau stigmatizare? De ce nu ne mai întâlnim cu prietenii nevaccinațiMulte argumente de acest tip susțin, spre exemplu, că există o corelație între lansarea rețelei de comunicații 5G și apariția virusului SARS-CoV-2. Pe această premisă, am putea vehicula că orice a apărut în anul 2019 – inclusiv celebra jucărie „baby yoda” – ar avea de-a face cu felul în care a început pandemia. Oamenii care înțeleg astfel de tehnici frauduloase de convingere pot să le aducă în conversații cu cei care încă se îndoiesc de beneficiile vaccinării.
Pandemia de Covid a luat, potrivit cifrelor oficiale, viețile a peste 5.300.000 de oameni. Vaccinarea rămâne, în continuare, cea mai importantă formă prin care oamenii pot preveni formele serioase ale bolii cauzate de virus sau inclusiv decesul.
Îți mai recomandăm Omicron | Scenariul pesimist în Marea Britanie: 75.000 morți până la sfârșitul lunii aprilie