„Am avut discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Precizările sale vin în contextul în care de ieri, 5 decembrie, au început să fie aplicate sancțiunile Uniunii Europene care interzic importul de țiței rusesc originar din Rusia. Este vorba de achiziția petrolul brut extras de pe teritoriul rusesc și exportat apoi spre rafinăriile din întreaga lume.
În România, până la aprobarea sancțiunilor, trei rafinării importau petrol rusesc pe care îl prelucrau în special în motorină, dar și în benzină.
Este vorba de:
- Petromidia (deținută de KMG Internațional – fostul Rompetrol),
- Petrobrazi (OMV Petrom),
- Petrotel (Lukoil).
În plus, Gazprom România importa benzină și motorină rafinată în Serbia din petrol rusesc. Și rafinăria din Novisad este lovită de sancțiuni, pentru că petrolul BRUT ajunge pe teritoriul Europei într-un terminal din Croația, stat membru UE.
În 2021, cele trei rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, dintre care 6,82 milioane de tone au fost din import.
Cam 2,5 milioane de tone de țiței au provenit din Rusia, conform datelor Institutului Național de Statistică.
„Toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar țiței non-rusesc, deci România este independentă de țițeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol și cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului. România a devenit independentă de petrolul rusesc”, a mai precizat ministrul Virgil Popescu în cursul zilei.
Sancțiunile, pe scurt
După invazia Rusiei în Ucraina, produsă pe 26 februarie, și a războiului care continuă până astăzi, comunitatea internațională, printre care și Uniunea Europeană, a impus mai multe sancțiuni Moscovei.
Potrivit regulamentului publicat de UE, care a intrat deja în vigoare,
Pe 30-31 mai, Consiliul European convine asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni. Liderii spațiului comunitar au stabilit interdicții care acoperă țițeiul, precum și produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre. A fost introdusă o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conductă care viza în special Ungaria, dar alte state din zona Europei Centrale.
Îți mai recomandăm Rusia blochează tranzitul de petrol din Kazahstan către Europa. A închis un terminal prin care importă și RomâniaÎn decizia comunității europene se precizează „interzicerea importurilor din Rusia de țiței și produse petroliere rafinate, cu excepții limitate”.
De la embargo-ul impus importului maritim de petrol și produse petroliere rusești sunt exceptate cantitățile importate în urma executării contractelor încheiate până pe 4 iunie 2022 și a actelor adiționale ale acestor contracte semnate până pe 5 decembrie 2022.
Rafinăriile românești
Până la startul războiului, două treimi din țițeiul rafinat în România era importat din portul rusesc Novorosisk.
Printr-un terminal este exportat petrol rusesc, care ajunge inclusiv la Petrotel Ploiești (rafinărie deținută de Lukoil) și la Petrobrazi (rafinăria deținută de OMV Petrom).
Prin al doilea terminal din Novorosisk se importa petrol kazah, transportat prin Rusia prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează rafinăria Petromidia.
- Rafinăria Petromidia deținută de Rompetrol
Petromidia, rafinăria deținută de Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul KazMunaiGaz (KMG), va putea importa în continuare țiței din Rusia, cu condiția ca acesta să fie de proveniență kazahă, reiese din textul celui de-al șaselea pachet cu sancțiuni impuse Rusiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
În 2021, conform raportului companiei, în jur de 4 milioane de tone de țiței a importat rafinăria, țiței provenit din Kazahastan.
Embargo-ul european împotriva țițeiului rusesc nu va afecta activitatea de la Petromidia pentru că rafinăria nu prelucrează țiței rusesc.
De altfel, Kazahstanul și-a redenumit petrolul pe care îl exportă prin porturile maritime rusești și pe care-l procesează în România, țiței care va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia și a evita riscurile de sancțiuni și problemele de finanțare
- Rafinăria Petrobrazi deținută de OMV Petrom
Petrobrazi, rafinăria deținută de OMV Petrom, procesa până la începerea războiului în jur de 3 milioane de țeței. 70% din petrolul brut rafinat la Petrobrazi provenea din țițeiul extras pe teritoriul României. Restul de 30% îl reprezenta țiței importat din Rusia.
„Din martie, nu mai importăm petrol”, ne-au precizat reprezentanții companiei. Petrolul brut din țările scandinave, Africa de Nord și cel din Kazahstan ar fi înlocuit țițeiul rusesc rafinat la Petrobrazi.
- Rafinăria Petrotel deținută de Lukoil
Petrotel Ploieşti, a treia rafinărie mare din România, deținută de compania rusă Lukoil, a importat anul trecut în jur de 2 milioane de tone de țiței. Petrolul brut care ajungea la Petrotel era 100% din Rusia.
„Lukoil ne-a asigurat ca au surse alternative de țiței și de produse petroliere și că nu vor fi probleme în Romania”, au fost informațiile oferite de ministrul Virgil Popescu.
Europa Liberă a contact reprezentanții Petrotel Lukoil SA, compania gigantului rus care operează rafinăria din Ploiești, pentru lămuriri legate de originea petrolului rafinat la Petrotel însă nu a primit niciun răspuns până în prezent. Din informațiile primite de la Europa Liberă de la operatorii portuari din Constanța, Lukoil România ar importa țiței din Kazahstan și din Turcia, a cărui proveniență inițială nu poate fi precizată.
- Rafinăria Vega deținută de Rompetrol
Rafinăria Vega de la Ploiești, parte a grupului Rompetrol, nu mai procesează petrol, concentrându-se pe producția de materiale auxiliare, în special producția de bitum îmbunătățit cu polimeri.
Îți mai recomandăm Afacerea Gazprom în România. De ce se poate alimenta de la benzinăriile care poartă numele gigantului din RusiaCine face controlul
Dumitru Chisăliță consideră că rafinăriile autohtone. „trebuie să accepte că trebuie să cumpere petrol din alte state decât cel rus și apoi să-l rafineze. Sau poate cumpăra produse gata rafinate, dar din petrol care nu e din Rusia. Va fi greu de pus în aplicarea aceste sancțiuni, acest embargo împotriva petrolului rusesc”, ne spune președintele Asociației Energia Inteligentă.
Specialistul se referă la faptul că este greu de verificat proveniența produselor rafinate sau a petrolului. „Se pot trece chitanțe prin multe firme din state care nu au interdicții. Nu știu cât se va putea aplica embargo-ul și cât se poate aplica”, mai punctează Chisăliță.
Direcția Generală a Vămilor, din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, este instituția statului român care va trebui să oprească intrarea petrolului rusesc și a produselor rafinate din acesta.
Importul de motorină, permis până pe 5 februarie
Inițial, embargo-ul era aplicat de pe 5 februarie și pentru produsele, benzină și motorină. Însă termenul a fost extins de autoritățile europene până pe 5 februarie 2023.
Decizia ajută piața autohtonă, pentru că România este și un important importator de benzină. 30% din motorina vândute la pompă provine din Rusia. Potrivit unor surse din piață, în 2021, 30% din necesarul de motorină a fost importat prin Marea Neagră din Federația Rusă, 90-95% prin terminalele Oil Terminal.
Petromidia, cea mai mare rafinărie a țării, deținută de grupul Rompetrol-KMGI, a produs anul trecut 2,33 milioane tone de motorină, conform raportului anual.
Petrobrazi, a doua rafinărie din țară, deținută de OMV Petrom, a produs anul trecut 2,079 milioane de tone de motorină, conform raportului anual al OMV Petrom.
Îți mai recomandăm Cum a scăpat Rosatom, corporația rusă specializată în energie nucleară, de sancțiuni