Nicolae Ciucă a obținut 1.060 de voturi din cele 1.120 exprimate de delegați. 60 de voturi au fost anulate.
După ce a devenit președintele PNL, Nicolae Ciucă a vorbit despre nevoia ca valorile naționale ale României să își facă simțită relevanța în cadrul valorilor europene.
„Să nu uităm niciodată că în centrul Programului de guvernare, în centrul moțiunii de astăzi, este cetățeanul român”, a spus el.
Your browser doesn’t support HTML5
Spre deosebire de Congresul din 25 septembrie, când Florin Cîțu și echipa sa „câștigătoare” preluau conducerea partidului, președintele Klaus Iohannis nu a participat de această dată, deși e considerat de analiști artizanul noii schimbări din PNL.
„Cel mai important argument pentru necesitatea unității partidului este că România are nevoie de un liberalism puternic, care să acționeze ca un adevărat vector de modernizare și construcție pentru națiunea noastră”, spunea Klaus Iohannis la Congresul din 25 septembrie.
„Văd că sunteți energizați și așa este bine, dar la final trebuie să fim o echipă”, își încheia Iohannis discursul la Congresul în urma căruia Ludovic Orban a părăsit partidul după mai multe luni de competiție acerbă cu echipa lui Florin Cîțu, formată din majoritatea liderilor PNL.
La Congresul extraordinar de duminică, candidatul la președinția PNL, Nicolae Ciucă, și principalii lui susținători, care acum șase luni în susțineau categoric pe Florin Cîțu, au pledat pentru „echilibru”.
Îți mai recomandăm Ciucă ales la al XVI-lea congres. Efectul asupra viitorului PNLLider al unui nou partid acum, „Forţa Dreptei”, Ludovic Orban spunea că nu înțelege de ce e organizat congresul de duminică.
„Ciucă trebuia pus preşedinte prin decret prezidenţial. Iohannis trebuia să dea decret, prin care să îl pună preşedintele PNL pentru următorii trei ani pe Ciucă. (…) Ciucă nu are nicio treabă cu liberalismul. Nu poţi să pui ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal un om care a trăit toată viaţa lui în logica ‘să trăiţi’, a executat ordinele superiorului şi le-a dat ordine celor inferiori în ierarhie”, a declarat Orban sâmbătă, potrivit Agerpres.
Îți mai recomandăm Florin Cîțu este noul președinte al PNL„Azi nu mai suflă nimeni în PNL. PNL astăzi este controlat de neliberali, este controlat de oameni care ascultă de comenzile sistemului, nu de oameni care ţin cont de voinţa cetăţenilor şi de regulile democratice”, a adăugat fostul lider PNL.
„Familia, școala, biserica și armata țării”
În discursul susținut duminică în fața delegaților PNL, înainte de exprimarea votului, Nicolae Ciucă a invocat valorile liberale, care unesc, spune el, membrii formațiunii: „libertatea individuală; garantarea proprietății private; solidaritatea societății și grija față de semeni; antreprenoriatul care produce bunăstare dar, mai ales, valorile noastre tradiționale - familia, școala, biserica și armata Țării, care ne dau identitatea națională și respectul față de tradiții și înaintași”.
Nicolae Ciucă a vorbit despre faptul că nu este un membru cu „vechime” în partid, nu are o experiență comparabilă cu cea a politicienilor pe care vrea să îi conducă, dar se bazează pe experiența lor.
El a invocat garanțiile de securitate pe care le are România ca membru NATO și UE, dar și ca partener strategic al SUA. Acestea nu sunt negociabile, la fel cum nu este negociabilă „garanția noastră pentru statul de drept, pentru o justiție independentă, pentru respectarea și apărarea drepturilor și libertăților civile”.
Nicolae Ciucă a primit o derogare de la statulul PNL pentru a putea candida. El nu avea vechimea în partid cerută de statut. Generalul în rezervă, fost șef de Statul Major, participant la războiul din Afganistan, fost ministru al Apărării, este, din 25 noiembrie 2021, premierul României.
A fost desemnat la finalul unui conflict politic început odată cu amplificarea tensiunilor dintre PNL și USR, urmată de demisia miniștrilor USR, ruperea coaliției formate după alegerile din 2020, înlăturarea lui Florin Cîțu de la Palatul Victoria, și, în final, revenirea PSD la guvernare alături de PNL.
Îți mai recomandăm Ce culoare va avea Guvernul României? Pe cine se poate baza Nicolae CiucăFlorin Cîțu, încă membru PNL și încă membru în forurile de conducere ale partidului, este mai „temperat”. La doar o săptămână după ce a fost împins să demisioneze, Florin Cîțu spune ironic: „Trebuie să votăm toți, altfel rămânem fără președinte”.
„Dacă nu votăm, nu avem preşedinte, este o singură moţiune şi trebuie să o votăm toţi. Eu nu vă spun cum voi vota eu, dar vă spun că trebuie să votăm, altfel nu avem ce face”, a spus el. Potrivit Agerpres, Florin Cîţu a precizat că nu va candida pentru vreo funcţie în conducerea partidului, pentru că este deja membru de drept în Biroul Executiv.
Ciucă nu mai vrea „gâlceavă”. Caută „rostul” și „direcția” PNL
Duminică, când a ajuns la Congresul extraordinar, Nicolae Ciucă le-a spus jurnaliștilor că speră ca prin votarea moțiunii pe care a depus-o, PNL să își găsească „echilibrul”.
Îți mai recomandăm Rechizitoriul locotenenților lui Cîțu. De ce au dezertat liderii liberali din „echipa câștigătoare”El a descris congresul drept „această activitate”, în urma căreia aleșii și liderii locali se „vor întoarce acasă și se vor preocupa de tot ceea ce înseamnă administrarea comunelor, orașelor, iar noi aici, împreună cu miniștrii din guvern ne vom ocupa de tot ceea ce înseamnă administrarea țării”.
„Nu suntem într-o situație simplă”, a adăugat el, dar „am convingerea că vom putea să ne găsim un rost și am convingerea că vom putea să ne găsim o direcție”.
„Cetățenii români s-au săturat de gâlceavă”, a insistat el, iar PNL are nevoie de stabilitatea necesară pentru a guverna.
Îți mai recomandăm Președinți de compromis | Cum au ajuns partidele din România să fie conduse de lideri de conjuncturăÎntrebat cum a reușit să îi convingă să îl susțină pe cei care acum șase luni făceau parte din echipa câștigătoare a lui Florin Cîțu, Nicolae Ciucă a invocat „rezultatele guvernării”.
Încercând să explice motivul pentru care PNL își schimbă președintele la doar șase luni de la alegerea lui Florin Cîțu, Prim-vicepreședinte PNL Gheorghe Flutur a spus că PNL își asumă faptul că „se poate și mai bine”, ceea ce este o virtute.
Flutur a fost unul dintre susținătorii moțiunii depuse de Nicolae Ciucă și președinte interimar al PNL după demisia din 2 aprilie a lui Florin Cîțu.
Your browser doesn’t support HTML5
Spre deosebire de congresul anterior, din septembrie, organizat festiv la Romexpo, cu peste 5.500 de candidați care sfidau regulile valabile la acea vreme de prevenire a răspândirii Covid, congresul de azi are loc la Palatul Parlamentului cu 1.003 delegați (delegaţi de drept și delegaţi aleşi).
Prim-vicepreședinte Lucian Bode a declarat că Congresul de duminică a reprezentat „puterea Partidului Național de a se reseta la nivel politic în numai 10 zile, în perspectiva anului 2024, anul marilor confruntări politice și electorale”.
Your browser doesn’t support HTML5
Întrebat de jurnaliști despre acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse, proaspătul președinte al PNL, Nicolae Ciucă, a spus că nu consideră că a plagiat, iar instituțiile statului se vor exprima. După ce o vor face, în funcție de concluzii, va lua o decizie pe baza principiilor sale de „onoare și demnitate”.
Îți mai recomandăm Teza de doctorat a premierului Ciucă, vizată de o plângere penală pentru plagiat