Consiliul Fiscal atrage atenția, în concluzile primei opinii formulate de când instituția este condusă de Daniel Dăianu, că există riscuri semnificative ca, în absența adoptării „unor măsuri compensatorii suplimentare credibile”, deficitul bugetar să ajungă la finalul lui 2019 să fie cuprins între 3,4% - 3,7% din PIB.
Reprezentanții Consiliului Fiscal critică și faptul că proiectul de rectificare bugetară menține scenariul de creștere economică pe care este construit bugetul, de 5,5%, pe care reprezentanții Consiliului o consideră „excesiv de optimistă”. În opinia lor economia nu ar urma să crească cu mai mult de 4%.
În opinia formulată de Consiliul Fiscal este menționat că proiectul de rectificare bugetară consemnează o creștere a veniturilor totale la bugetul general consolidat (+ 2,4 mld. lei), dar și a cheltuielilor bugetare (+ 2,6 mld. lei), însă Consiliul Fiscal „are rezerve însemnate față de nivelul propus în cazul veniturilor bugetare – mai ales în cazul celor din TVA și contribuții de asigurări sociale – identificând un minus de venituri cumulat situat între 5,8 - 6,8 mld. lei”.
În plus, o eventuală neincludere în lista proiectelor eligibile din fonduri europene a celor din cadrul PNDL propuse pentru decontare retrospectivă ar majora potențialul gol de venituri la 7,7-8,7 mld. lei, mai este menționat în documentul Consiliului Fiscal.
Îți mai recomandăm Bani din piatră seacă. Rectificare bugetară cu tăiere masivă de la Educație și bani mai mulți pentru baroniInstituția își mai exprimă rezervele și față de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistență socială și cele cu achizițiile de bunuri și servicii.
„Pentru prima categorie de cheltuieli, necesarul de resurse suplimentare identificat este în cuantum de 2,5 mld. lei, cu potențialul ca acest deficit să fie redus cu circa 1,2 mld. lei în condițiile inversării deciziei de achitare a pensiilor înainte de 15 ale lunii. Pentru cea de-a doua categorie de cheltuieli, execuția bugetară la finele primului semestru indică drept probabile cheltuieli suplimentare de 1-2 mld. lei în raport cu alocarea – un control strict al cheltuielilor cu achizițiile de bunuri și servicii (neobservabil până în acest moment) ar putea însă asigura apropierea de nivelul bugetat”, menționează documentul.
Însă execuția la zi a cheltuielilor de investiții finanțate din fonduri europene evidențiază o probabilitate ridicată de nerealizare semnificativă a nivelurilor avansate în proiectul de rectificare.
Un eventual ecart față de ținta de circa 7-8 mld. lei al veniturilor din fonduri europene, posibil și relativ probabil, având în vedere atât parcursul la zi din acest an, cât și evoluțiile istorice, ar determina, prin urmare, o reducere a deficitului bugetar cu 2,5- 3,5 mld. lei.
Îți mai recomandăm Teodorovici dă înapoi, impozitarea pensiilor speciale se amână puțin mai multDe aceea, Consiliul Fiscal trage un semnal de alarmă cu privire la deficitul bugetar, calculat potrivit metodologiei naționale. În absența adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile, la finalul anului 2019 deficitul bugetar ar putea să ajungă la 3,4% - 3,7% din PIB.
„Sunt necesare măsuri serioase de consolidare bugetară, considerând atât nivelul actual al deficitului cât și perspectiva pe termen mediu, prin creșterea veniturilor și/sau raționalizarea și eficientizarea cheltuielilor. O majorare substanțială a veniturilor bugetare pare o condiție sine-qua-non în acest proces de consolidare”, mai este menționat în opinia Consiliului Fiscal.