Ultimele săptămâni au adus o intensificare a confruntărilor dintre Ucraina și Rusia. De la reluarea atacurilor aeriene intense asupra Kievului și până la trecerea la „acțiuni ofensive” ale armate ucrainene, atmosfera pare să fie pregătită pentru contraofensivă.
Distrugerea barajului de la Nova Kakhovka, esențial pentru alimentarea cu apă a Crimeei, este cea mai recentă escaladare dintr-o serie de evenimente care arată că evenimentele se precipită și ar putea avea legătură cu iminenta contraofensivă ucraineană.
Forțele ucrainene au intensificat atacurile de artilerie și de infanterie.
Luptele au început duminică, 4 iunie, în mai multe puncte de pe linia frontului.
Pe 5 iunie, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a lansat o „ofensivă pe scară largă” la sud de Donețk, de-a lungul graniței administrative dintre regiunile Donețk și Zaporojie și a susținut că forțele ruse au zădărnicit efortul.
Într-o actualizare ulterioară, ministerul a susținut că 250 de militari ucraineni din Brigada 31 Mecanizată a Ucrainei au fost uciși, iar zeci de tancuri și vehicule blindate au fost distruse, inclusiv vehicule Bradley furnizate de SUA.
"Inamicul nu și-a îndeplinit sarcinile. El nu a avut succes", a spus ministerul rus.
De cealaltă parte, Ucraina a negat informația, despre care a spus că este o tentativă de dezinformare a Rusiei.
Cu toate acestea, într-o postare Telegram publicată în seara zilei de 5 iunie, Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a anunțat că unele „acțiuni ofensive” sunt în curs și a menționat în special situația de la Bahmut.
"În special, direcția Bahmut rămâne epicentrul ostilităților. Acolo ne îndreptăm pe un front destul de larg. Ocupăm înălțimile dominante. Avem succes", a scris ea pe rețeaua socială.
Dacă începerea contraofensivei este încă greu de marcat, este evident că războiul informațional legat de contraofensivă e în toi.
Ce spun ucrainenii?
Autoritățile de la Kiev au păstrat intenționat ambiguitatea momentului în care ar putea începe iminenta contraofensivă. Mesaje mai mult sau mai puțin aluzive au venit de la autoritățile ucrainene, dar și de la experți militari.
Oficialii ucraineni au spus de mult timp că nu vor face niciun anunț oficial despre începerea contraofensivei.
Potrivit New York Times, oficialii ucraineni nu le-ar fi dezvăluit nici măcar omologilor americani momentul exact când va începe contraofensiva, dar au avansat mai multe momente posibile. Citând surse oficiale, cotidianul american susține că declanșarea acțiunilor ofensive, începând de duminică, 4 iunie, ar corespunde acestor planuri făcute de Ucraina și prezentate SUA.
Oficialii americani citați de NYT mai spun că aceste acțiuni incipiente, relativ restrânse, au rolul de a descoperi pozițiile rusești și de a le evalua forța. Ar urma ca pe urmă, în funcție de cum arată echilibrul de forțe, să apară posibile noi acțiuni militare.
Totuși, oficialii ucraineni continuă să infirme începerea vreunei ofensive pe scară largă, iar embargoul informațional este strict.
Kievul a impus restricții pentru accesul reporterilor ucraineni și străini în prima linie a frontului. De cealaltă parte, reporterii și bloggerii ruși care călătoresc cu unitățile rusești publică adesea informații greu de verificat, amestecate cu elemente de propagandă. Din aceste motive, informațiile verificabile sunt relativ puține.
Președintele Volodimir Zelenski a spus în discursul său de duminică noapte că este recunoscător apărătorilor noștri care „ne-au dat vestea pe care o așteptăm”.
„Vedem cât de isteric percepe Rusia fiecare pas pe care îl facem acolo, fiecare poziție pe care o luăm. Inamicul știe că Ucraina va câștiga. Ei o văd. Ei simt asta datorită loviturilor voastre, soldaților și, în special, în regiunea Donețk”, a mai spus președintele ucrainean.
Acțiunile militare se precipită
În lunile de iarnă, Rusia a făcut mai multe eforturi de a prelua inițiativa, atacând liniile Ucrainei.
O încercare de avans lângă Vuhledar, o localitate de la sud de Donețk, în ianuarie și februarie a dus la un dezastru pentru mai multe unități ale armatei ruse.
Recent, Rusia a declarat victoria în Bahmut, centrul celor mai sângeroase lupte din război. Ucraina nu a recunoscut că a pierdut orașul.
Atacurile care implică grupuri armate au crescut, de asemenea, comparativ cu lunile de iarnă.
Luna trecută, un grup de luptători ruși anti-Putin, au atacat regiunea Belgorod, într-o incursiune despre care experții au spus că va influența semnificativ distribuția de forțe militare de pe front.
Alături de atacurile cu drone și raidurile peste frontieră, acțiunile par a fi ceea ce experții militari numesc operațiuni de „configurare”: un efort de a testa liniile rusești, de a găsi puncte slabe sau de a forța comandanții ruși să mute unitățile dintr-o locație în alta.
Aluzii și ambiguități
Chiar dacă nu e clar dacă această contraofensivă a început, elementele par să confirme că, cel puțin, ea este foarte aproape.
Pe 27 mai, armata ucraineană a publicat un videoclip în care un ofițer militar de vârf, generalul Valeri Zalujni, intona: „Este timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”.
Mai mult, într-un interviu pentru The Wall Street Journal publicat pe 3 iunie, președintele Volodimir Zelenski spunea că Ucraina este în sfârșit pregătită să lanseze contraofensiva. „Credem cu tărie că vom reuși”, a declarat el.
A doua zi, pe 4 iunie, Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a publicat un videoclip neobișnuit, în limba engleză, îndemnând publicul să păstreze tăcerea cu privire la operațiunile ucrainene și la viitoarea contraofensivă. El a citat versuri ale piese Enjoy the Silence, a trupei Depeche Mode
„Words are very unnecessary. They can only do harm”.
(Cuvintele sunt de prisos, ele pot doar să facă rău.)
La finalul videoclipului, soldații ucraineni își duc degetul la gură, iar textul spune: „Nu va fi niciun anunț legat de început”.