Coronavirus. Cum schimbă pandemia școala și ce state europene au redeschis instituțiile de învățământ

Multe state europene vor să redeschidă școlile în luna mai. După pandemia de coronavirus, întrebarea principală nu este însă când se vor deschide școlile, ci cum va arăta în continuare învățământul în condițiile nevoii de a menține distanțarea socială.

La fel ca în cazul măsurilor economice, nici în ceea ce privește deschiderea școlilor nu există, la nivel european, o abordare unitară. Italia, Spania și Irlanda nu au luat o decizie legată de redeschiderea școlilor. Mai mult, ministrul Educației din Italia anunța că este „foarte puțin probabil” ca școlile să fie deschise în luna mai. Totuși, câteva state europene, precum Danemarca, Franța, Germania, Olanda sau Norvegia au decis să redeschidă instituțiile de învățământ, punând accent pe regulile sanitare pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Danemarca

Prima țară europeană care a redeschis școlile a fost Danemarca, pe 15 aprilie.

Copiii au fost nevoiți însă să stea la coadă, păstrând distanța socială pentru a putea intra în clădire, iar în majoritatea claselor, băncile au fost aranjate în așa fel încât copiii să poată fi la o distanță sigură unii de ceilalți, relatează site-ul The local.

La școală, copiii au fost informați că trebuie să se spele pe mâini, la fiecare două ore, cel puțin un minut, să studieze și să se joace doar într-un grup prestabilit, și să păstreze o distanță de 2 metri față de ceilalți copii.

Franța

După ce președintele Emmanuel Macron a anunțat, pe 14 aprilie, că Franța va începe o reluare progresivă a cursurilor școlare începând cu 11 mai, ministrul educației Jean-Michel Blanquer a prezentat un amplu plan de bătaie după care se va face întoarcerea la școală.

Îți mai recomandăm Școala în vremea coronavirusului. Ministrul Educației: Cursurile online doar mențin legătura cu școala, nu au rol de predare


Astfel, începând cu 11 mai, întoarcerea la școală se va face gradual: timp de trei săptămâni, vor reveni la școală mai întâi cei mai mici dintre elevi, însă nu chiar din 11 mai, zi când profesorii sunt cei care se întorc primii în instituțiile de învățământ. Cei din liceele profesionale ar urma să înceapă direct cu atelierele practice, iar din 25 mai, toți elevii ar trebui să revină la școală. Totuși, clasele nu vor putea să aibă mai mult de 15 elevi.

Pentru copiii mici, care merg la grădiniță, întoarcerea este prevăzută în iunie. Aici, grupele ar urma să fie de maximum 10 persoane. „Este absolut nevoie ca, în prezent, să lucrăm în grupe mici”, a explicat Jean-Michel Blanquer, potrivit Le Monde.

Ministrul francez al Educației a propus ca viitoarele clase să aibă patru configurații, însă le lasă mână liberă aleșilor locali pentru a vedea ce se potrivește mai bine comunității lor.

Astfel, cele patru configurații sunt:

  • O jumătate de grupă va fi prezentă la clase
  • O jumătate de grupă, la distanță
  • O jumătate de grupă va face studiu individual
  • Facultativ, împreună cu primarii, se pot stabili activități sportive, sanitare și culturale

În cazul în care un părinte nu vrea să își trimită copilul la școală, elevul va avea obligația să urmeze cursurile de la distanță.

Ministrul Educației a mai explicat că în cazul în care o școală nu îndeplinește condițiile sanitare, nu se va redeschide. Deocamdată, a mai explicat oficialul francez, acest plan de bătaie reprezintă deocamdată doar „ipoteze” de lucru.

Germania

Începând cu 20 aprilie, elevii din Germania s-au întors la școală pentru a-și putea da examenele necesare pentru încheierea anului școlar. Redeschiderea parțială a școlilor, decisă de cancelarul Angela Merkel cu premierii regionali, a început cu elevii cei mai mari, care sunt obligați să respecte normele de distanțare social în timp ce își dau examenele, relatează Reuters.

Condițiile în care vor fi redeschise școlile rămân la latitudinea celor 16 landuri ale Germaniei. La Berlin, de exemplu, cei din anii terminali de liceu vor fi urmați de clasele mai mici, și tot așa, astfel încât redeschiderea școlilor este una progresivă și se va întinde pe o perioadă îndelungată.

Norvegia

Autoritățile din Norvegia fac primii pași pentru reintrarea în normalitate- gradinițele sunt deschise din 20 aprilie, însă există un set de reguli care trebuie respectate pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Gradinițele sunt sfătuite să evite grupurile mari de copii, cu maximum trei copii la un adult pentru copiii sub 3 ani și șase copii la un adult pentru copiii sub 6 ani, relatează site-ul norvegian thelocal.

Îți mai recomandăm Mircea Miclea: Fără o platformă de e-learning, recurgem, ca pe vremea lui Ceaușescu, la teleșcoală


Copiii ar urma să fie împărțiți în grupuri mici, astfel încât să se poate juca la fel ca înainte de pandemie, însă nu vor putea interacționa cu alte grupuri. Componența grupurilor poate fi schimbată, însă nu mai des de o dată pe săptămână.

Educatorii îi pot lua în brațe pe copiii din grupul de care răspund, însă ar trebui să se spele pe mâini după aceea.

Numărul jucăriilor va trebui redus pentru a face mai ușoară dezinfectarea. Jucăriile nu ar trebui să fie transmise de la un grup la altul, fără a fi spălate înainte. Copiii nu ar trebui să aducă jucării de acasă.

De asemenea, ar trebui să petreacă cât mai mult timp posibil în aer liber.

După redeschiderea grădinițelor, urmează elevii din şcolile primare cu clase I-IV care se vor redeschide din 27 aprilie.

Olanda

Guvernul olandez a decis redeschiderea parțială a grădinițelor și școlilor primare începând cu 11 mai. Elevii din ciclul primar vor putea reveni la școală cu „timp parțial”, alternând învățământul la domiciliu cu cel de la școală, a spus premierul Mark Rutte, citat de cotidianul belgian La Libre Belgique.

Elevii din clasele gimnaziale și cei de liceu se vor putea reîntoarce la școală de la începutul lunii iunie. Olanda a fost unul dintre statele care au optat, inițial, pentru dezvoltarea unei imunități colective, însă ulterior a decis impunerea anumitor restricții.

Your browser doesn’t support HTML5

Coronavirus: Care sunt riscurile ridicării premature a restricțiilor impuse de pandemie?