Ioan Nani, directorul general de la Antibiotice Iași, a declarat, pentru Europa Liberă, că până la sfârșitul lunii aprilie fabrica va putea trimite în spitalele românești peste două miloane de comprimate de hidroxiclorochină, cum este denumită substanța pe bază de chinină care a fost introdusă de mai multe țări în tratarea infecției cu noul coronavirus.
„Am reușit să achiziționăm 500 de kg de hidroxiclorochină de la partenerii noștri tradiționali din China și așteptăm ca transportul să ajungă la Otopeni pe 20-21 aprilie. A doua zi va fi la Iași, iar în 48 de ore puteam avea deja primul lot de comprimate - avem formula de fabricație, avem laboratoare, capacități și aviz de la Agenția Națională a Medicamentului”, a declarat, pentru Europa Liberă, directorul general al fabricii de la Iași.
El a arătat că „în vârful pandemiei, care este așteptat să fie atins în România în săptămâna de după Paște, dacă toate lucrurile merg bine, vor exista peste două milioane de comprimate produse în țară, care ar putea trata 100.000 de pacienți timp de trei luni.”
- Hidrociclorochina este denumirea farmaceutică a medicamentului Plaquenil, bazat pe un extract de chinină (API), care este administrat în tratarea malariei, a unor boli autoimune, ca lupus sau poliartrita reumatoidă.
Directorul Antibiotice Iași a mai arătat că „întreaga producție va fi destinată spitalelor, se pregătește doar ambalaj clinic, în vreme ce medicamentul pentru farmacii, practic pentru cei care îl folosesc în alte afecțiuni decât Covid 19, vor avea la dispoziție hidroxiclorochina produsă de compania franceză Sanofi și vândută sub denumirea Plaquenil.”
Ioan Nani spune că a fost nevoie de negocieri diplomatice pentru ca Beijingul să accepte vânzarea hidroxiclorochinei, în condițiile în care exportul de substanțe care stau la baza mai multor medicamente esențiale a fost sistat de China înainte de a fi declarată pandemia de coronavirus.
Cele mai multe medicamente au ca furnizori ai substanțelor generice două țări - China, cel mai mare producător, și India. De asemenea, și India a sistat exportul materiei prime pentru medicamente încă din luna februarie.
Directorul Nani a spus, în discuția cu Europa Liberă, că Antibiotice Iași este pe cale să încheie cu două companii indiene, partenere de mulți ani ai producătorului ieșean, un contract pentru cumpărarea a 2-3 milioane de comprimate (deja fabricate).
„Este nevoie de un aviz de import, pe care sperăm să-l obținem. Tocmai m-am despărțit de ministrul Sănătății, dl Nelu Tătaru, care a promis să se intereseze”, a mai arătat directorul Nani.
Și directorul fabricii de medicamente ieșene spune că, din cauza cererii mari pe piața mondială, principalii furnizori au dublat prețurile. El spune că este mai ieftin să cumperi comprimatele gata produse decât să le produci și ajung, în situația de criză, la pacienți în timp util.
Ce este hidroxiclorochina și ce spun savanții despre ea
Hidroxiclorochina a produs multe controverse, după ce un medic din Franța, Didier Raoult, l-a prescris în tratarea infecțiilor cu Covid-19. După cum a arătat medicul român din Franța Mircea Ciungu, Plaquenil se administrează sub supravegherea unui cardiolog, din cauza efectelor adverse care pot fi fatale din cauza aritmiilor pe care le provoacă.
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat hidroxiclorochina în tratarea victimelor infecției cu noul coronavirus, iar țări ca Franța, Italia, Spania și Statele Unite au făcut protocoale speciale pentru bolnavii de Covid 19 care sunt tratați cu această doctorie.
În Statele Unite, părerile sunt împărțite în privința acestui medicament. Președintele Donald Trump l-a considerat potrivit și a apelat la premierul indian Narendra Modi, pentru a cumpăra pentru tratarea pacienților, ajunși în număr de peste 473.000 de cazuri în Statele Unite.Însă și India are probleme cu obțină ingredientul care stă la baza medicamentului (API), pe care-l importă în proporție de 70% din China.
Dr. Andre Kalil, medic specialist în boli infecțioase de la University of Nebraska Medical Center, principal investigator al experimentelor de medicamente pentru Covid 19, a arătat, într-un interviu din New York Times, că medicamentele anti-malarie nu au mers bine niciodată împotriva infecțiilor virale, pentru că malaria este produsă de un parazit, nu un virus. El a arătat că și combinația dintre hidroxiclorochină și un antibiotic cu gamă mare de acoperire, azitromicina, care sunt prescrise împreună în pneumonia acută provocată de noul coronavirus, pot provoca grave tulburări ale ritmului cardiac
Despre hidroxiclorochină s-a descoperit că luată în fazele ușoare ale bolii, ca și în cele grave, ajută organismul să lupte cu coronavirusul, pe care nu-l distruge, însă întărește imunitatea pacientului.
Într-un studiu al Universității Harvard referitor la tratamentul pentru Covid19, se subliniază că nu există încă un leac împotriva coronavirusului. Este vorba despre încercări ale medicilor care aplică diferite metode, care merg de la perfuzarea plasmei de la pacienții vindecați la prescrierea de redemsivir (un antiviral care limitează replicarea coronavirusului în organism.
- Este, practic, vorba de testări ale medicamentelor, care sunt acum în faza de studiu clinic, unde se verifică eficacitatea lor sau efectele adverse pe care le au.Iar această perspectivă este comună mai multor comunități științifice.
Despre hidroxiclorochină, cei de la Harvard spun că a căpătat notorietate pe baza a două experimente aplicate în timpul exploziei noului coronavirus. Primul experiment vine din China, datează din luna februarie, iar medicii din această țară susțin că, administrată unui grup de 100 de bolnavi de Covid, ar fi arătat că în faza acută a pneumoniei provocate de coronavirus a inhibat dezvoltarea infecției în plămâni și a produs o vindecare mai rapidă prin eliminarea virusului din organism. Acest raport al medicilor chinezi a ridicat semne de întrebare a cercetătorilor de la Harvard, care spun că nu au fost prezentate dovezi despre cât de acută era pneumonia și nici imagini pe computer tomograf (CT) sau analize cu raze X ale plămânilor infectați.
Un alt experiment asupra căruia se pronunță ceretătorii de la Harvard este cel din sudul Franței, al doctorului Raoult. Aici este vorba despre un grup de 26 de pacienți care au fost tratați cu hidroxiclorochină și de un altul, de 16, care nu au luat medicamentul. După șase zile, spune raportul francez, virusul a dispărut din organismul a 70% dintre cei care au luat Plaquenil, în vreme ce din al doilea grup, al celor care nu au luat medicamentul, s-au însănătoșit doar 12,5%. Experții de la Harvard spun că grupul celor care au fost supuși testului a fost prea mic pentru a fi relevant și nu a arătat durata bolii și nici incidența deceselor.