Cosmin Alexandru, decan și co-fondator The Entrepreneurship Academy, prima facultate de antreprenoriat din România și din sud-estul Europei, explică la SmartJob de ce antreprenoriatul nu e pentru toată lumea și de ce e important să-l testezi pe propria piele cu niște proiecte mai mici, înainte de a renunța la tot pentru a deschide un business.
„Antreprenoriatul e în principal despre a rezolva constructiv o nemulțumire a ta pentru alții, e ceva ce ți se pare că nu merge suficient de bine și tu ai o soluție, dar asta trebuie să fie valorizată de altcineva, nu de către tine, care să poată plăti pentru ea. Ideea că pentru tine e valoros să satisfaci pe altcineva nu e pentru toată lumea”, susține Cosmin Alexandru.
Stat vs. antreprenori. Școală vs. gândire liberă
Mediul e mai degrabă ostil antreprenorilor din România, crede Cosmin Alexandru.
„În general, mentalitatea statului în relație cu cetățenii e una ca de la polițist la infractor. Justificat în unele situații, dar nejustificat în majoritatea situațiilor.”
Acesta vorbește despre un hățiș birocratic, adică documente și interacțiuni pe care trebuie să le ai cu statul și care îi costă foarte mult pe antreprenori.
„Toate companiile din România plătesc costuri semnificative din relația cu statul. Nu am întâlnit niciun antreprenor sau companie, în România, care să nu declare că cea mai costisitoare relație de afaceri din țara asta e cu statul, nu cu clienții, furnizorii sau angajații, cu statul”.
Cât privește rolul școlii în a dezvolta capacitatea copiilor de a gândi critic și independent: „Noi, în primul semestru, la facultate, petrecem mult timp ca să-i dezvățăm pe studenți de ce știu din școală, lucruri care nu-i ajută în viața de antreprenor. Una dintre ele e că cel mai bine reușești singur, pentru că sistemul de educație asta te învață: vezi-ți de temele tale, notele tale, examenele tale, tezele tale, anturajul te strică, deci nu te încurca cu ceilalți”.
Îți mai recomandăm #10Întrebări | Care vor fi meseriile viitorului? Radu Burnete/Confederația Concordia: Multe vor fi preluate de roboțiÎn antreprenoriat, e imposibil să mergi pe aceste convingeri, spune Cosmin Alexandru, întrucât, dacă nu știi să comunici, să colaborezi, cum să faci o echipă, cum să conduci o echipă, n-ai nicio șansă. Și relația cu greșeala e problematică în școală.
„Ai greșit, ești prostul clasei, adică, e și o componentă socială. Or, în antreprenoriat, greșelile sunt cele mai bogate surse de informații.”
De asemenea, relația cu autoritatea e deformată: „La școală, te educă într-un fel, să stai în banca ta, să taci din gură, să nu vorbești neîntrebat. În antreprenoriat, despre asta e, provoci realitatea, te iei la trântă cu ea și o schimbi, adică nu stai în banca ta, că, dacă stai în banca ta, n-ai ce căuta în antreprenoriat.”
Despre succes și consecvență
„Dacă întrebi pe cineva din generația mea, succesul e mai degrabă destinație. Pentru generațiile mai noi, succesul e din ce în ce mai mult drumul. Adică, ei vor o viață confortabilă, fără stresul și efortul cu care noi am fost obișnuiți, vor recompense mai rapide, mai ușor de obținut”, spune Cosmin Alexandru.
Cât privește principala provocare pe care o au companiile din România în drumul spre transformare și performanță, crede că aceasta este consecvența.
“Majoritatea încep foarte energic și, după primele obstacole, se lasă și lucrurile se întorc relativ în același loc. Aici depinde mult de lideri, de leadership”.
Îți mai recomandăm Țară în service | Numărul românilor pentru care acasă e în străinătate se apropie de șase milioane. Cine oprește exodul?Problema de care se lovesc la un moment dat marile organizații e că e din ce în ce mai greu să convingi oamenii să continue să performeze, să-și dorească mai mult și apare un blocaj, explică acesta.
Ce e mai important când vine vorba de o bună colaborare: calitatea bună a relațiilor între oamenii dintr-o echipă sau ducerea la bun sfârșit a sarcinilor?
„Unii consideră calitatea relațiilor ca fiind suficientă și, dacă investim în ea, o să ne facem bine treaba. În culturile occidentale, dacă nu există o calitate a relațiilor, asta nu le încurcă să-și facă treaba, pentru că sunt orientate către scop și sarcină. Dacă fiecare își face treaba lui bine, toată lumea e mulțumită la finalul zilei. La noi, nu e așa. Noi avem nevoie și de calitatea relațiilor”, susține Cosmin Alexandru.
Muncă remote sau la birou și competiția
De când cu pandemia, sunt oameni care preferă să lucreze de acasă, pentru că se pot concentra mai bine. Alții, dimpotrivă, când au de lucru individual și trebuie să se concentreze, vin la birou. Cum e mai bine pentru a fi performant?
„Dacă biroul e organizat la job doar pentru întâlniri de echipă și tu vrei să lucrezi singur și să nu fii deranjat, nu se poate. Dacă ai la job numai locuri unde poți să te concentrezi singur, dar ai de lucru cu echipa, nici asta nu merge. E important să înțelegi ce tip de activități trebuie să performeze oamenii tăi și să ai locuri adaptate acelor activități, în așa fel încât ei să poată alege locul care-i ajută cel mai mult să aibă performanțe în activitatea respectivă”, explică Alexandru.
Îți mai recomandăm Știai că poți merge la sală din banii pe care ar trebui să îi dai statului? Toate beneficiile angajaților români în 2023Cât privește competiția, consultantul de business crede că e o sursă de progres, iar cea mai bună competiție pe care o transmite studenților și clienților e competiția cu tine însuți, a fi mai bun azi decât ieri și mâine decât azi.
„Obsesia de a fi mai bun decât altcineva plasează măsura succesului tău în afara ta. Dacă măsura succesului tău e tot timpul în afara ta, tu de fapt o să fii atât de bun cât e mediul. Și, dacă mediul la un moment dat nu se mai mișcă, te ține și pe tine jos. Dacă ești într-o competiție cu tine însuți, adică într-un proces de autodezvoltare, atunci e infinită și înveți de la ceilalți, te inspiri de la ceilalți, te ajuți de ceilalți”, spune Cosmin Alexandru la SmartJob.