COVID-19 ar putea lăsa unii oameni fără posibilitate de a vota

Prevederile speciale privind desfășurarea alegerilor în epidemia COVID-19 se referă, în majoritate, la siguranța alegătorilor și a personalului din secțiile de votare. Însă cele legate de urna mobilă nu par să fi fost adaptate la noua situație.

„Pe teritoriul României, 9.352 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.004 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.850 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane”, arată Guvernul României în buletinul informativ din 25 septembrie.

În total, 40.385 de persoane sunt într-o formă de carantină sau izolare în România.

În acest context, Expert Forum atrage atenția că legislația electorală și situația dată de epidemia COVID-19 ar putea împiedica cel puțin o parte dintre acești oameni să voteze la alegerile locale beneficiind de urna mobilă.

Your browser doesn’t support HTML5

5 lucruri despre cum mergi la vot în pandemie

„Autoritățile electorale și cele din domeniul sănătații nu au publicat instrucțiuni despre cum pot vota alegătorii care au simptome specifice COVID-19, aflați în izolare, dar care nu dețin documente justificative”, subliniază organizația într-un comunicat de presă.

Legea 115/2015 prevede la art. 91 următoarele:

(1) Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT” și buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. […]

Realitatea procedurii de carantină / izolare arată însă că sunt frecvente cazurile în care oamenii sunt informați de direcțiile de sănătate publică telefonic asupra măsurilor de carantină / izolare, fără a emite deciziile aferente, cu toate că legea le obligă la acest lucru.

Personalul insuficient și numărul mare de cazuri face, practic, imposibilă emiterea deciziilor pe hârtie. Sarcina este atribuită compartimentelor de epidemiologie care trebuie să 1) introducă datele în platformele electronice și 2) efectueze anchetele epidemiologice.

„Întrucât există alegători care nu au documente justificative, întrucât sunt informați telefonic de către direcțiile de sănătate publică despre faptul că trebuie să stea în izolare, considerăm că aceștia nu vor putea vota”, afirmă Expert Forum.

Organizația a cerut autorităților sanitare și electorale să vină cu precizări pe 24 septembrie. Până la ora publicării acestui articol ele nu au apărut.

Ordinul comun al miniștrilor de Interne și al Sănătății privind acțiunile de sănătate publică în contextul alegerilor stabilește totuși regulile de protecție și comportament pentru personalul secțiilor care însoțesc urnele mobile.

Deși Expert Forum acuzase că acele reguli nu există, ele sunt clar exprimate în documentul legislativ.

De notat, pe lângă măsurile de protecție, este faptul că personalul care însoțește urnele mobile trecuie să se organizeze în așa fel încât să meargă întâi la persoane care nu reprezintă un risc de transmitere a COVID-19.

Abia apoi, după ce au epuizat lista, urna mobilă se va putea deplasa la persoane în carantină / izolare și/sau spitale COVID-19. Se dorește astfel reducerea riscului de transmitere a virusului către persoane sănătoase.

Unde organizația mai trage un semnal de alarmă este situația în care secții de vot se vor închide sau nu se vor putea deschide din cauza riscului sanitar. Ce se întâmplă într-o atare situație nu este descris nicăieri.

Iar oamenii arondați acelei secții de vot ar putea ajunge în imposibilitatea de a își exprima opțiunea electorală.

În Italia, la alegerile regionale, au fost situații numeroase în care membri ai secțiilor de vot au renunțat la participare de teama COVID-19. Milano, de pildă, a rămas cu doar două zile înainte fără personal pentru 100 de secții de vot și a lansat apeluri de urgență pentru volutari pe social media în sâmbăta dinaintea scrutinului.