Medicii spun că nu sunt excluse infecțiile, denumite în limbaj științific „infecții descoperite” cu Covid-19 sau „infecții revoluționare”, care sunt foarte rar simptomatice.
Medicul Katherine O’Brien de la Organizația Mondială a Sănătății spune că în privința acestui tip de infecție, specialiștii au observat că boala este mai puțin severă.
„Vaccinurile funcționează în mod diferit de la o persoană la alta. În primul rând, împiedică oamenii să se îmbolnăvească. Și chiar și atunci când apare boala la o persoană complet vaccinată, severitatea este mai mică. Ceea ce am observat este că sunt cazuri mai puțin frecvente”, spune Katherine O’Brien.
Medicul susține că „infecțiile descoperite” apar la persoanele care au o stare imunitară mai slabă. „Persoanele cu sisteme imune fragile, persoanele care se află în grupe de vârstă mai înaintată au un risc mai mare de face „infecții descoperite” decât alte persoane. Deci, nu există un risc egal de „infecție descoperită”, a spus Katherine O’Brien.
Îți mai recomandăm Covid-19 | Locurile de la ATI se ocupă rapid. Medic: „Sunt numai pacienți tineri, nevaccinați"„Am mai observat că aceste infecții pot avea loc și la persoanele care sunt complet vaccinate, dar care nu mai respectă măsurile care reduc transmiterea virusului. Atunci când virusul se răspândește într-un ritm alert expunerea e mai mare inclusiv la persoanele care sunt vaccinate”, a completat Katherine O’Brien.
Medicul spune că o persoană vaccinată răspândește virusul la o altă persoană într-o proporție mult mai mică. „Dacă se întâmplă să vă infectați, cantitatea de virus pe care o aveți în nas sau în gât și pe care o puteți transmite cuiva este mult mai mică. Densitatea virusului este mult mai mică și de aceea scade riscul să transmiteți virusul”, a mai spus medicul
Forme ușoare la vaccinați
În România, INSP arată că, în perioada 30 august-5 septembrie, 80,4% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.
Medicul epidemiologic, Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală, susține că în cazul în care ești vaccinat, dar nu porți mască și nu respecți măsurile de prevenție, este posibil să te infetcezi. „Însă, în cazul celor vaccinați ceea ce nu se întâmplă este să fie o formă medie sau severă a bolii, adică altfel spus se infectează, dar nu face boala”, spune Adrian Marinescu.
Medicul susține că cei vaccinați complet sunt mult mai puțini contagioși atunci când sunt infectați cu coronavirus, cu tulpina Delta sau alte tulpini.
„De ce se întâmpla așa? Pentru că anticorpii neutralizanți acționează încă de la nivelul porții de intrare, ceea ce înseamnă că intervalul de timp în care este contagios este mult mai scurt. Obiectivul principal al vaccinului este să-mi salveze viața și să împiedice apariția unor forme grave”, a mai spus Adrian Marinescu.
Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, susține că nu trebuie să ne speriem că este posibilă infectarea după ce ne vaccinăm complet, așa numitele „infectări descoperite”, dar vaccinații nu dezvoltă forme grave de boală și nu se ajunge la deces decât în cazuri extrem de rare.
Îți mai recomandăm STUDIU | Protecția vaccinului de la Pfizer scade mai repede decât a celui de la AstraZeneca„Da, este posibilă infectarea. Marele avantaj este că vaccinul previne formele grave de boală și previne decesul. Lucrul acesta este dovedit deja și pe studii făcute pe personalul medico-sanitar în SUA, și pe alte studii în Israel. Sunt foarte multe studii care arată că infectarea este posibilă la vaccinați, dar cu aceste avantaje. De la început, de când au apărut aceste vaccinuri s-a precizat că previn formele grave de boală”, spune medicul Emilian Popovici.
Epidemiologul spune că în România cazurile de infectare au crescut la peste 2.000 pe zi din cauză că oamenii nu sunt vaccinați.
„Noi avem 46% din populație care neagă că este pandemie sau acceptă că este pandemie, dar nu e mai mult de o răceală. Este foarte greu să îi convingi să se vaccineze, e aproape imposibil. Pe de altă parte, vaccinurile nu sunt anti-moarte, ele sunt anticovid. Deci dacă te vaccinezi nu înseamnă că nu mai mori în viața ta. Și oamenii vaccinați fac infarct miocardic sau alte boli care pot să coincidă cu vaccinarea covid”, arată Emilian Popovici.
„Infecții descoperite”, mult mai ușoare și chiar asimptomatice
Alianța Globală a Vaccinurilor arată că vaccinurile COVID-19 sunt încă extrem de eficiente în prevenirea spitalizării și a deceselor cauzate de tulpina Delta, cea mai răspândită în momentul de față.
Un studiu publicat în Public Health England arată că în Marea Britanie vaccinul Pfizer administrat în două doze a fost eficient în proporție de 96% în cazul spitalizării, în timp ce vaccinul Oxford / AstraZeneca a fost eficient 92%. Cu alte cuvinte, mult mai puține persoane vaccinate ajung să aibă nevoie de spitalizare.
Îți mai recomandăm Studii | Varianta Delta, contagioasă ca varicela, transmisă și de vaccinați. Lambda, cea mai rezistentă la vaccinuriÎn SUA, Centrul pentru Prevenirea Bolilor arată că numărul de „infecții descoperite” este cu mult mai mic față de cele la persoanele care nu sunt deloc vaccinate. Un studiu realizat în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2021 a arătat că au fost raportate 10.262 de „infecții descoperite”. La acea dată, 101 milioane de oameni din SUA fuseseră complet vaccinați împotriva COVID-19. În același timp, numărul total al infectărilor era de 11,8 milioane de oameni. Concluziile studiului arată că nu toți cei vaccinați și infectați au spus că se simt rău, un procent de 27% fiind asimptomatici.
Cercetătorii din Marea Britanie vor să vadă acum dacă aceste „infecții descoperite” au loc pe fondul unei contagiozități mult mai mari a tulpinii Delta, motiv pentru inocularea unei a treia doze. „Niciun vaccin nu este 100% eficient. Va exista un număr de persoane care vor rămâne încă susceptibile la infecții și boli. Încă nu știm cât durează imunitatea indusă de vaccin”, consideră profesorul Lawrence Young, virolog la Facultatea de Medicină a Universității din Warwick din Marea Britanie, într-o intervenție pentru CNBC.
Îți mai recomandăm Covid-19 | Locurile de la ATI se ocupă rapid. Medic: „Sunt numai pacienți tineri, nevaccinați"