COVID19: Ce trebuie să știe bolnavii cronici despre reacțiile adverse ale vaccinului

Medicii spun că vaccinurile de la Pfizer și Moderna au un profil de siguranță rezonabil

Dezvoltarea într-un ritm rapid a vaccinurilor anticovid îi face pe oameni să-și pună întrebări cu privire la eventualele efectele secundare. Un medic de familie și un diabetolog au explicat pentru Europa Liberă care sunt efectele adverse și la ce se pot aștepta bolnavii cronici.

Cele mai recente date oficiale arată că din totatul de 447.044 persoane vaccinate, numai 1.283 (0,28% ) au avut reacții adverse, clasificate drept comune și minore. Cele mai obișnuite reacții adverse raportate sunt: febra, cefaleea, mialgia, astenia sau alergiile de tip urticarie.

Una dintre persoanele care au avut astfel de reacții a fost medicul de familie Gindrovel Dumitra, care s-a vaccinat în urmă cu câteva zile cu a doua doză de vaccin anti-Covid19. După prima doză de vaccin nu a simțit nimic deosebit, dar după cea de-a doua a apărut o durere surdă pe umărul unde a fost injectat serul. „Însă, nu a necesitat să iau un antiinflamator”, spune Gindrovel Dumitra, care arată că aceasta este una din reacțiile adverse cel mai des întâlnite.

La câțiva dintre pacienții lui, medicul a observat alte reacții, dintre care cea mai frecventă a fost oboseala. „Am avut un număr de două sau trei persoane care au acuzat acest lucru. Apoi o persoană a avut febră în prima noapte, dar i-a trecut după ce a luat un antitermic. Au mai fost cazuri cu somnolență”, a explicat Gindrovel Dumitra pentru Europa Liberă.

Bolnavii cronici trebuie să-și urmeze tratamentul

Medicul susține că, pentru bolnavii cronici, nu există recomandări speciale legate de modificarea schemei terapeutice. Acești pacienți trebuie să-și urmeze schema de tratament obișnuită, cea cu ajutorul căreia controlează afecțiunea de fond, fie că este vorba de diabet zaharat, hipertensiune sau de altă boală.

Persoana poate crede că orice eveniment care apare după vaccin e cauzat de vaccin, dar e foarte posibil să nu fie așa. Putem să avem reacții adverse după vaccin, dar acestea nu se termină cu deces, nici măcar nu împiedică activitățile zilnice, sunt temporare și se rezolvă de la sine”, susține medicul.

„Orice fel de produs are efecte adverse, chiar și carnea”

Gindrovel Dumitra arată că vaccinul nu pune viața în pericol, este la fel ca orice medicament pe care îl luăm și care poate avea reacții adverse.

Orice fel de produs are efecte adverse, chiar și carnea. Vaccinurile pe care le folosim în acest moment în România, cel de la Pfizer și Moderna, au un profil de siguranță cât se poate de acceptabil. Asta înseamnă că aceste reacții adverse nu sunt de natură a împiedica activitățile obișnuite și nici de a ne pune viața în pericol”, mai arată medicul.

Îți mai recomandăm România va atinge ținta de vaccinare în 2022, dacă se menține viteza actuală

Recții adverse vaccin anti-Covid vs Paracetamol

Europa Liberă a pus în oglindă reacțiile adverse din prospectele de la vaccinul anti-Covid și „banalul” Paracetamol.

Vaccinul anti-Covid

În prospectul de la vaccinul Pfizer figurează mai multe tipuri de reacții adverse.

Reacții adverse foarte frecvente - pot afecta mai mult de 1 persoană din 10:

  • durere, umflare la locul de administrare al injecției, oboseală, durere de cap, dureri musculare, dureri articulare, frisoane, febră

Reacții adverse frecvente-pot afecta până la 1 persoană din 10:

  • înroșire la locul de administrare a injecției, greață

Reacții adverse mai puțin frecvente - pot afecta până la 1 persoană din 100:

  • mărire a ganglionilor limfatici, stare de rău, durere la nivelul unui membru, insomnia, mâncărimi la locul de administrare a injecției

Reacții adverse rare- pot afecta până la 1 persoană din 1 000:

  • „cădere” temporară a feței, amorțeală, pe o singură parte

Frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile): reacție alergică severă

Pus în oglindă,„ banalul” Paracetamol poate da efecte adverse mai grave decât vaccinul anti-Covid

În prospectul paracetamolului, producătorii arată că trebuie întrerupt tratamentul cu acest medicament dacă apar simptome cum ar fi umflături ale feței, limbii și gâtului, dificultăți la înghițire, umflături roșii și mâncărimi ale pielii și dificultăți de respirație.

Reactii adverse rare - afectează mai puțin de 1 utilizator din 1000:

  • modificări ale trombocitelor (tulburari de coagulare),
  • tulburări ale celulelor stem (tulburări ale celulelor de la nivelul măduvei osoase, implicate în formarea celulelor din sânge),
  • depresie, confuzie, halucinații
  • amețeli, tremurături, dureri de cap
  • edem (acumulare anormală de lichid sub piele)
  • tulburări de vedere
  • dureri abdominale, sângerări gastrice și intestinale, diaree, greață, vărsături
  • tulburări ale funcției ficatului, insuficiență hepatică, necroza hepatică (moarte a celulelor hepatice), icter (ingălbenirea pielii sau a albului ochilor)
  • mâncărime, eruptii cutanate tranzitorii, transpirații, pete roșii pe piele, urticaria

Reacții adverse foarte rare- afectează mai puțin de 1 utilizator din 10.000):

  • trombocitopenie (reducere a numărului trombocitelor), leucopenie (scădere a numărului de celule albe din sânge), neutropenie (reducere a numărului celulelor neutrofile din sânge), anemie hemolitică (distrugere anormală a celulelor roșii din sânge)
  • angioedem cu simptome precum umflarea feței, buzelor, gâtului sau limbii,
  • reacții alergice severe (anafilaxie)
  • hipoglicemie (valori mici ale zahărului din sânge)
  • hepatotoxicitate (leziuni ale ficatului determinate de substanțele chimice)
  • boala severă de piele care pune viața în pericol prin provocarea de erupții cutanate, descuamarea pielii (sindrom Stevens-Johnson)
  • boala de piele care pune în pericol viața prin provocarea de erupții cutanate, descuamarea pielii si răni (necroliza epidermică)
  • insuficiența renală severă (deteriorare severă a funcției rinichilor)
  • boli ale rinichilor (nefrita interstițială)
  • sânge în urină (hematurie)
  • imposibilitatea de a urina (anurie)

Maria Moța: Diabetul trebuie ținut sub control

O categorie mare de bolnavi cronici aflați pe lista de vaccinare sunt bolnavii de diabet zaharat. În România, oficial, sunt aproape 900.000 de pacienți care iau tratament pentru diabet, fiind înregistrați la Casa de Sănătate, dar în realitate numărul lor este de 2 milioane, pentru că mulți nu merg la medic.

Medicul diabetolog Maria Moța, de la Universitatea de Medicină din Craiova, este una dintre persoanele care nu a simțit nimic deosebit nici după a doua doză de vaccin făcută luni. Specialistul susține că e important ca pacienții cu diabet zaharat să se vaccineze, pentru că în cazul în care contactează infecția cu coronavirus, boala lor se va agrava.

Pacienții cu diabet nu au un risc mai mare pentru a dezvolta Covid 19, dar atunci când Covidul a apărut la persoanele cu diabet, riscul unei evoluții nefavorabile este foarte mare. În toată această perioadă trebuie grijă foarte mare ca diabetul zaharat să fie echilibrat, iar la o dezechilibrare fără cauză evidentă să se gândească întotdeaua că poate să fie Covid, chiar fără simtomatologia clasică”, explică prof.dr. Maria Moța.

Medicul arată că de aceea e foarte importantă recomandarea de vaccinare anti-Sars-Cov-2 la pacienții cu diabet zaharat. Iar pentru ca răspunsul imun la vaccin să fie cel scontat, diabetul trebuie să fie echilibrat, glicemia să fie sub control prin tratamentul obișnuit al acestor pacienți.

Procedura pentru observarea reacțiilor adverse la vaccinul anti-Covid nu diferă de cea pentru celelalte medicamente. Toate reacțiile sunt analizate la departamentul de farmacovigilență de la Agenția Națională a Medicamentului.

Care e procedura raportării reacțiilor adverse

Potrivit protocolului medical, după injectarea vaccinului, persoanele sunt supravegheate timp de 15-minute în spațiul destinat supravegherii post vaccinare. Dacă în acest interval de timp nu apare nicio reacție post-vaccinală, persoana pleacă acasă. Dar nu înainte de a fi informată cu privire la ce are de făcut în caz de reacții adverse.

Îți mai recomandăm Testarea pentru Covid, sub cota de avarie: oficial cazurile scad, noua tulpină e printre noi

În cazul apariției unei reacții adverse post-vaccinale indezirabile(RAPI) aceasta trebuie transmisă prin medicul de familie sau direct pe pagina de internet a Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Ce se întâmplă cu persoanele care dau semne de șoc anafilactic

În situația în care persoana vaccinată dezvoltă semne de șoc anafilactic, care pot fi erupții cutanate care apar la puțin timp după injectare sau scăderea bruscă a tensiunii arteriale care poate pune viața în pericol, primește tratament de urgență și, dacă se consideră necesar, se solicită, prin apel la 112, intervenția serviciilor de urgență și prim-ajutor calificat și/sau transportul persoanei respective la cel mai apropiat spital care are structură de primiri urgențe.

Potrivit unui răspuns de la Agenția Națională a Medicamentului, raportarea reacțiilor adverse este obligatorie pentru orice medic care depistează un astfel de caz. „Supravegherea și raportarea reacțiilor adverse suspectate după vaccinare, de către medici, se vor face ținând cont de prevederile legislative naționale, în primele 30 de zile de la luarea la cunoștință a reacției adverse”, se arată într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Medicii și pacienții au la dispoziție un sistem electronic de raportare și fișe de raportare a reacțiilor adverse post – imunizare vaccin COVID-19.

Modalitățile de raportare de către profesioniștii din domeniul sănătății și de către pacienți se pot face la www.anm.ro, în secțiunea „Vaccinare COVID-19”:

Fișele respective se tipăresc, se completează cu informații cât mai exacte și se transmit către ANMDMR prin poștă/ fax/ e-mail.

Îți mai recomandăm Cine îi duce pe vârstnicii din sate la vaccinare? Primari: Fiecare e pe cont propriu