Linkuri accesibilitate

Cine îi duce pe vârstnicii din sate la vaccinare? Primari: Fiecare e pe cont propriu


Fiecare merge pe cont propriu la vaccinare

Folosirea microbuzelor școlare pentru deplasarea vârstnicilor către centrele de vaccinare nu reprezintă o soluție, transmit primarii consultați de Europa Liberă.

Edilii susțin că fiecare persoană este pe cont propriu, iar în cazurile excepționale unele persoane pot fi transportate cu autovehiculele instituției. Ei recomandă persoanelor de peste 65 de ani să apeleze la familie pentru a ajunge la centrul de vaccinare.

În timp ce România începe să se confrunte cu o criză a vaccinurilor anti-COVID-19, în multe sate persoanele de peste 65 de ani nu au fost înscrise încă pe platforma de vaccinare. Probleme apar și pentru cei care au avut norocul să prindă loc într-un astfel de centru de vaccinare.

Autoritățile locale fac apel la familiile vârstnicilor să îi transporte, deoarece primăriile pot face acest lucru doar în cazurile excepționale.

Deciziile au fost luate din pix, la București, fără să fie întrebați primarii comunelor unde se organizează centrele de vaccinare”, reclamă președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici. Acesta este primar independent în comuna Vulcana Băi din județul Dâmbovița.

Primarii de comune susțin că sunt câteva probleme esențiale în procesul de vaccinare în mediul rural:

 • Distanța mare până la centrul de vaccinare
 • Lipsa medicilor de familie sau personalul subdimensionat în multe comune
 • Lipsa colaborării între factorii de decizie de la centru și cei din teritoriu
 • Lipsa mijloacelor de transport pentru deplasarea la centrul de vaccinare
 • Lipsa asistenților medicali comunali
 • Costul transportului până la centrul de vaccinare
 • Lipsa comunicării între medicul de familie și instituția Primăriei

O soluție avansată în spațiul public a fost ca primarii să utilizeze microbuzele școlare pentru „transportul sanitar”.

Sunt greutăți în transportul oamenilor, dar nu pot să fiu de acord cu microbuzele școlare. Ar fi o mare greșeală să fie utilizate microbuzele școlare, mai ales dacă dau drumul și școlilor. Ce fac, nu trimit copiii la școală să merg la vaccinare cu oamenii? Costurile cine mi le acoperă?”, susține Emil Drăghici pentru Europa Liberă.

Chiar și în cazul în care s-ar folosi aceste microbuze școlare apare o altă problemă: oamenii nu sunt programați la aceeași oră.

Nu există acest element de informare: dacă eu nu știu când se vaccinează cineva, de unde să știu că e ăla de 79 de ani care merge la vaccin? Înscrierea pe platformă e la ore diferite, nu pot să iau patru persoane în mașină”, a precizat președintele Asociației Comunelor din România.

Acesta reproșează Guvernului că nu a fost de acord cu majorarea numărului de asistenți medicali comunitari, deși din mai 2020 există o cerere în acest sens, pentru o mie de posturi.

Primar: „Dacă îl duc pe unul, o să vină fiecare cu du-mă și pe mine"

În acest context local, primarii spun că fiecare persoană este pe cont propriu.

Se duce cu copilul, cu nepotul, cu cineva. Principiul solidarității la nivel de familie e important. Eu intervin, dar dacă intervin la unul, trebuie să intervin și la celălalt. Pe ăla de ce l-ai dus și pe mine de ce nu m-ai dus. Dacă îl duc pe unul, o să vină fiecare, du-mă și pe mine. Fiecare e pe cont propriu. Cine poate, oase roade. Cine nu, nici carne moale”, este poziția președintelui ACoR.

Asociația Comunelor din România va avea la sfârșitul lunii februarie o reuniune, la aceasta urmând să fie invitați premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Primar din județul Sibiu: Săptămâna viitoare începem să înscriem pe platformă persoanele vârstnice

Primarul liberal al comunei Sadu dezvăluie că centrul de vaccinare se află la 12 kilometri distanță, în orașul Avrig. Speră să se deschidă în curând și centrul de la Cisnădie, care se află la doar 5 kilometri.

Am creionat o politică de ajutor pe care o vom implementa de săptămâna viitoare. Un compartiment din Primărie, cu toată tehnologia de care dispune, o să facă înscrierea persoanelor vârstnice în platformă. Noi vrem o cooperare cu medicul de familie pentru că are o activitate foarte intensă pe linie medicală”, a precizat Valentin Ivan pentru Europa Liberă.

Persoanele care s-au vaccinat până în prezent au apelat la familie pentru transportul până la Avrig, a adăugat edilul.

Primar PNL din Călărași: „Fiecare se descurcă, cum zice românul”

Edilul din comuna Ștefan cel Mare, județul Călărași, a fost mulți ani primar din partea PSD, dar de anul trecut a trecut la PNL. Cel mai apropiat centru de vaccinare din județul său este la 50 de km, dar există și varianta unui centru dintr-un județ vecin, care se află la doar 15 km.

Fiecare se descurcă, cum zice românul. Nici primăriile nu ar putea să asigure un asemenea transport pentru vaccinare. Plus costurile care nu sunt prevăzute în buget. Actul e unul intim, nu poți să îl obligi pe cetățean când se vaccinează ca să te duci tu să-l transporți. Ar trebui să avem oameni la primărie care să circule pe comună și să-l întrebe pe fiecare la ce oră se vaccinează. Nu avem telefoanele tuturor”, a declarat Nicolae Pandea pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, microbuzele școlare nu pot fi folosite în transportul persoanelor către centrele de vaccinare.

Emilian Pop (PSD), comuna Săcălășeni (Maramureș): Se simte lipsa medicilor de familie, a asistenților comunitari

Între comuna Săcălășeni din județul Maramureș și municipiul Baia Mare sunt peste 10 kilometri. Cu toate că se află foarte aproape de un mare centru urban, situația nu este mai bună decât în alte părți.

Avem un medic de familie la trei comune. Îi mulțumim că mai face față, că nu avem medici de familie. Înscrierea pe platformă a făcut-o și asistentul comunitar și omul de la asistență socială din primărie care îi sprijină. Administrația face de toate, dar, din păcate, nu cu maxim profesionalism. Oricât am fi buni în administrație, nu le știm pe toate. Se simte lipsa medicilor de familie, a asistenților comunitari”, se plânge primarul din comuna Săcălășeni.

Edilul spune că cei care nu pot ajunge la centrul de vaccinare sunt duși de angajații Primăriei.

Dacă ne spune cineva că a fost programat la vaccin, mergem și noi la Trezorerie în Baia Mare. Când se termină treaba în oraș, merg și îl iau pe cel vaccinat. Cum e norocul fiecăruia”, explică primarul cum funcționează sistemul. Persoana transportată pentru vaccinare trebuie să aștepte până funcționarul din primărie își termină treaba pentru care a venit în Baia Mare.

Nici Emilian Pop nu este de acord cu folosirea microbuzelor școlare pentru transportarea persoanelor către centrele de vaccinare.

Să nu amestecăm capra cu varza”, afirmă primarul, după care completează pe un ton glumeț: „la noi nu se termină vaccinul niciodată, îl avem pe cel sănătos, de la 50 de grade în sus, pălinca”.

Persoanele peste 65 de ani și cele cu boli cronice au fost incluse în etapa a doua de vaccinare.

 • 16x9 Image

  Cristian Andrei

  Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG