Linkuri accesibilitate

România va atinge ținta de vaccinare în 2022, dacă se menține viteza actuală


În România, de la debutul campaniei de vaccinare au fost folosite 484.631 de doze de vaccin
În România, de la debutul campaniei de vaccinare au fost folosite 484.631 de doze de vaccin

Pentru a atinge ținta de 70% din persoane vaccinate stabilită de Comisia Europeană, viteza de vaccinare din cele 27 de state membre ar trebui să fie de cinci ori mai mare, arată o analiză realizată de publicația Politico. Forul european dorea ca obiectivul să fie atins în septembrie.

Cu viteza actuală, România ar atinge ținta de vaccinare în decembrie 2022, iar Bulgaria abia în 2040.

România este în prezent pe locul șase din Uniunea Europeană după dozele de vaccin administrate. Potrivit analizei făcute de Politico, la finalul verii va avea 26% din populația actuală vaccinată dacă se menține numărul de doze administrat în medie zilnic. Ar fi pe locul doi în UE ca grad de inoculare, după Malta.

Cel mai bine stă pe continent Marea Britanie, proaspăt ieșită din comunitatea europeană, care administrează circa 330.000 de doze pe zi. Britanicii au început primii campania, în 8 decembrie, și folosesc deja vaccinuri produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și Oxford/AstraZeneca.

Cel mai rău stau vecinii de la sud, Bulgaria, care ar vaccina doar 3% din populație până la finalul verii dacă nu apar modificări. Ei ar reuși abia în 2040 să ajungă la ținta de 70%.

Liderii imunizării contra Covid-19
Liderii imunizării contra Covid-19

Dacă vaccinarea împotriva Covid-19 continuă în același ritm de până acum, populația blocului european va fi vaccinată doar în proporție de 15% până la sfârșitul lunii septembrie. Pe baza mediei din săptămâna care a trecut, Uniunea Europeană în ansamblul său ar trebui să își intensifice efortul de vaccinare de 5 ori pentru a își putea atinge ținta.

Mai mulți factori determină ritmul campaniilor de vaccinare, începând cu numărul de doze necesare. În prezent, toate vaccinurile disponibile necesită două doze, iar estimările analizei se bazează pe presupunerea că acest lucru nu se va schimba. În Uniunea Europeană au fost omologate doar vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech și Moderna.

Există, de asemenea, provocări logistice - provocate de furnizarea, transportul și depozitarea vaccinurilor - care împiedică eforturile de vaccinare. Dar aceste constrângeri ar putea fi ușurate în lunile următoare, odată cu aprobarea mai multor vaccinuri. Agenția Europeană a Medicamentului ar putea face o recomandare la sfârșitul lunii ianuarie cu privire la un al treilea vaccin, de la Oxford/AstraZeneca, care va fi mai ieftin și mai ușor de implementat decât cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Un alt factor care ar putea accelera lucrurile este organizarea logistică din fiecare țară. În aceste zile, autoritățile sanitare se concentrează asupra persoanelor vârstnice din casele de îngrijire medicală, ceea ce necesită mult mai mult timp și efort decât înființarea unor centre de vaccinare în masă. Apoi, există întrebarea dacă unele țări vor urma exemplele controversate din Marea Britanie și Danemarca și vor întârzia a doua doză, astfel încât să poată vaccina mai mulți oameni rapid. România a respins o întârziere a rapelului.

Pe scurt, graficul s-ar putea schimba în următoarele luni, în funcție de noile evoluții ale vaccinului și de o mai bună coordonare a politicilor. Rămâne însă întrebarea dacă este suficient.

Compania Pfizer are întârzieri în livrarea vaccinului, ceea ce a generat tensiuni între Uniunea Europeană și producătorul american al vaccinului. Guvernul Italian a trimis, luni, grupului Pfizer, o scrisoare oficială de avertizare, prin care îi cere să îşi respecte angajamentele contractuale referitoare la livrările de vaccinuri pentru Covid-19.

De asemenea, compania AstraZeneca a fost atenționată de comisarul European pentru sănătate, Stella Kyriakides, să ia măsuri pentru a livra cantitatea de vaccin stabilită inițial și prefinanțată din bani europeni. Într-o scrisoare trimisă companiei au fost adresate „întrebări serioase și importante”, a precizat comisarul european.

AstraZeneca a anunțat, vinerea trecută, că nu va livra toate dozele de vaccin negociate de Comisia Europeană. „Noul calendar este inacceptabil”, a spus Stella Kyriakides, într-o conferință de presă. „Dorim contractul să fie pe deplin respectat”, a adăugat comisarul european.

Vaccinul AstraZeneca se află în etapele finale ale procesului de aprobare privind punerea pe piață, iar o decizie favorabilă a Agenției Europene a Medicamentelor va fi anunțată până la finalul acestei săptămâni, ”dacă sunt îndeplinite toate condițiile”.

În România, de la debutul campaniei de vaccinare au fost folosite 484.631 de doze de vaccin, toate produse de Pfizer/BioNTech. Până luni, 25.064 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze necesare pentru imunizare.

XS
SM
MD
LG