3 minute | PSD își încordează mușchii în fața PNL, crime de război în China, Ministerul Adevărului din Turcia

Marius Budăi, ministrul Muncii, a fost criticat de premier pentru anunțul privind creșterile de pensii și salarii. Budăi s-a apărat: „nu am vorbit de capul meu”, punctând că decizia este una asumată de PSD.

Mariajul dintre PSD și PNL trece prin momente zbuciumate. Social democrații promit pensii și salarii mai mari, dar și diferite ajutoare, punându-i pe liberali în situația ingrată de a refuza. Cu ce bani? Cu ce costuri?

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Premierul Nicolae Ciucă a reacționat după anunțul PSD privind majorările de pensii și salarii. „Este o distanță mare de la vorbe la fapte”, a spus prim-ministrul.
  • China ar fi comis crime împotriva umanității împotriva minorității uigure din Xinjiang, se arată într-un raport ONU publicat aseară.
  • UE va suspenda acordul privind vizele de călătorie cu Rusia, condițiile de călătorie urmând a fi mai restrictive.

PSD promite pentru ca PNL să refuze?

Premierul român Nicolae Ciucă a avut ieri prima reacție oficială după ce a aflat, aparent de la televizor, că guvernul pe care îl conduce ar urma să crească pensiile și salariile. Dl Ciucă l-a criticat, chiar dacă destul de voalat, pe ministrul Muncii, Marius Budăi, dând de înțeles că promisiunile făcute de partenerii de la PSD prin gura acestuia sunt greu de pus în practică.

„Este o distanță foarte mare de la vorbe la fapte”, a spus premierul, care a pronunțat în discursul său și cuvântul „populism”. „Nu creăm speranțe care sunt false și pe care nu putem să le ducem la bun sfârșit. Nu am discutat în coaliție, nu avem încă proiectul de buget pentru 2023, nu pot să răspund cu «da» sau «nu»”, a mai spus Nicolae Ciucă, care a confirmat că social-democrații au făcut anunțul fără a discuta cu partenerii din Coaliție.

O strategie cel mai probabil intenționată a PSD, care câștigă electoral promițând mai mulți bani pentru populație și care pune PNL în ipostaza ingrată de a refuza măsurile.

Marius Budăi a reacționat ieri la acuzele premierului: „Vreau să vă spun că eu nu am ieşit în conferinţa de presă de capul meu. A fost o decizie a partidului. Eu sunt un om disciplinat, nu fac lucruri de capul meu.” Ministrul Muncii din România, așadar, „nu face lucrurile de capul său”.

În Coaliția de guvernare au început să apară din ce în ce mai multe inițiative individuale, de partid. Ultima: decizia PSD de a anunța creșteri de pensii și salarii fără a consulta PNL.

Dacă pentru creșterea pensiilor banii vor fi acoperiți de la buget, în privința salariului minim povara va cădea pe mediul privat. Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme, critică decizia, invocând faptul că multe dintre firmele care plătesc salarii minime au deja dificultăți economice.

O reacție similară a avut și Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, ai căror reprezentanți au spus că multe firme mici ar putea să dispară dacă vor fi obligate să majoreze salariile în mijlocul iernii, de la 1 ianuarie.

Dinspre Guvern a venit ieri o nouă declarație controversată a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a promis că problema școlilor din România care încă mai au toalete în curte se va rezolva în maximum doi ani, minimalizând însă importanța condițiilor decente din școli. „Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli”, a spus Cîmpeanu.

China și crimele împotriva umanității din Xinjiang

„Detenția arbitrară și discriminatorie” de către China a uigurilor și a altor musulmani din regiunea Xinjiang ar constitui crime împotriva umanității, a declarat miercuri șeful ONU pentru drepturile omului, într-un raport mult așteptat.

Raportul a fost prezentat de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care a fost criticată în trecut pentru modul blând în care a tratat China. La câteva minute după ce a prezentat raportul, Bachelet și-a încheiat mandatul de patru ani.

În document se menționează că „acuzaţiile care menţionează practici recurente de tortură sau rele tratamente, în special tratamente medicale forţate şi condiţii precare de detenţie, sunt credibile, la fel ca acuzaţiile individuale de violenţă sexuală şi de gen”.

În regunea Xinjiang din China este „credibil” să se fi comis crime împotriva umanității, susține ONU.

De la sediul ONU, ambasadorul chinez la Națiunile Unite a spus ieri că „se opune ferm raportului”.„Pretinsa problemă Xinjiang este o minciună total fabricată şi motivată politic”, a declarat Zhang Jun, care a acuzat-o pe Michelle Bachelet că se bagă în treburile interne ale Chinei.

De menționat că în raport nu se menționează cuvântul „genocid”, folosit la începutul anului de mai mulți deputați britanici, canadieni și olandezi, dar și de executivul american.

China este al doilea membru permanent din Consiliul de Securitate al ONU, după Rusia, asupra căruia planează suspiciuni de crime împotriva umanității.

Putin despre Gorbaciov

Ieri, la Praga, miniștrii de externe din UE au convenit asupra suspendării acordului de facilitare a vizelor dintre Uniune și Rusia. Măsura va face mai dificilă și mai costisitoare intrarea cetățenilor ruși în UE, a declarat șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell.

„Am convenit asupra suspendării complete a acordului de facilitare a vizelor Uniunea Europeană-Rusia”, a Borrell. El a spus că această decizie „va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, având în vedere că procesul va deveni mai dificil și va dura mai mult.

Președintele rus Vladimir Putin a reacționat ieri după moartea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

El l-a numit pe Gorbaciov un „om de stat” care „a înțeles profund că reformele sunt necesare” și „s-a străduit să ofere propriile soluții la probleme urgente”, fără a menționa însă războiul din Ucraina.

O analiză despre relația dintre Gorbaciov și Putin a publicat și Europa Liberă.

O investigație extrem de interesantă este publicată de Reuters, care arată cum la nivelul guvernului turc există o agenție care controlează pur și simplu ce apare și ce nu apare în presa de la Ankara.

Recep Tayyip Erdogan este un președinte căruia nu îi place să fie criticat de presă.

Iar presa americană scrie că doi avocați de-ai fostului președinte Donald Trump ar putea fi audiați în dosarul documentelor clasificate pentru că nu au respectat o citație.

La final, o veste bună pentru fanii seriei „Stăpânul Inelelor”. Serialul realizat de Amazon în baza cărților lui J.R.R. Tolkien primește recenzii bune de la critici. Filmul va avea premiera mondială mâine și este cel mai scump serial din istoria televiziunii.

Alte subiecte:

Nu uitați că ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț