Două ore are la dispoziție, astăzi, la Bruxelles, Viorica Dăncilă să convingă Comisia Europeană și Partidul Socialiștilor Europeni să dezghețe relațiile cu PSD și cu guvernul pe care îl conduce. Se întâlnește cu Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei, și cu Serghei Stanișev, liderul socialiștilor europeni.
Înainte să piardă alegerile de la 26 mai, Viorica Dăncilă și PSD aflaseră deja că articolului 7 se activează dacă intră în vigoare recentele modificări ale Codurilor penale și că PES merge mai departe de înghețarea relațiilor cu social-democrații români dacă asaltul asupra Justiției nu încetează.
Înainte de întâlnirile de astăzi, Viorica Dăncilă a declarat, într-un interviu pentru politico.eu, că PSD abandonează modificările asupra sistemului judiciar și trece la transparență și meritocrație în actul guvernării.
La discuțiile pe care le va avea astăzi cu oficialii europeni, Viorica Dăncilă însă nu va putea susține cu nimic acest discurs. În zilele de după alegeri, PSD nu a dat niciun semn concret că își schimbă modul de guvernare. Va spune că l-a alungat din guvern pe Darius Vâlcov pentru a curăța Palatul Victoria de condamnați penali în primă instanță? Foarte posibil, însă, dincolo de reglarea forțelor din interiorul PSD și îndepărtarea fidelilor lui Liviu Dragnea pentru consolidarea propriei puteri, va trebui să mai adauge argumente în discuție.
În spatele promisiunilor PSD că Justiția va fi lăsată-n pace, stă votul din Senat, pe care PSD l-a acordat pentru păstrarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu. Votul celor de la PSD care nu le permite procurorilor DNA să investigheze acuzațiile potrivit cărora al doilea om în stat ar fi primit mită de 800.000 de euro pentru derularea unui contract cu o firmă austriacă. Viorica Dăncilă va trebui să explice schimbarea la față a PSD și păstrarea acelorași năravuri la votul de securizare a imunității parlamentarilor din propria tabără în fața procurorilor, așa cum s-a întâmplat și cu Rovana Plumb, cu Varujan Vosganian sau cu Laszlo Borbely, acum angajat la guvern.
Întreaga săptămână de după pierderea alegerilor cu un vot istoric pentru PSD a însemnat, pentru Viorica Dăncilă, securizarea guvernării - înțelegeri și oferte de alianță pentru ProRomânia, negoț cu funcții și cu legi (cum este Codul administrativ) cu UDMR, imunitatea lui Călin Popescu Tăriceanu.
Niciun pas înapoi. Într-o săptămână, Adina Florea, controversata procuroare a Secției Speciale, considerată apropiată de PSD, și-a continuat ascensiunea, iar Gheorghe Stan și Cristian Deliorga așteaptă să-și ia în primire funcțiile de la CCR, unde voturile PSD i-au trimis, deși există solicitarea anulării numirii lor.
În săptămâna care a trecut, strategia Vioricăi Dăncilă a însemnat resuscitarea politică a lui Adrian Năstase, cel căruia condamnările instanțelor i-au interzis să facă politică până în 2022. Rezultatul întâlnirii de la Palatul Victoria dintre Năstase și Dăncilă a fost lansarea unui document pentru refondarea PSD, în fapt o analiză politică, în care toată vina este aruncată pe Liviu Dragnea și în care nu există nicio propunere referitoare la repararea măcelului din Justiție.
În discuțiile pe care Dăncilă le va avea la Bruxelles va trebui să explice și discursul suveranist al PSD din campania electorală, care a fost transpus în legi antieuropene, La Bruxelles, este greu de convins că tot ce s-a întâmplat în România în ultimii doi ani și jumătate este exclusiv vina lui Liviu Dragnea. Sau că într-o săptămână se poate converti concluzia alegerilor - „Justiția ne-a omorât” - în politici și practici guvernamentale. Este mult mai mult decât promisiunile pe care le agăți la butonieră precum o broșă, la ținutele office de la Palatul Victoria.