De la TikTok la X. Ce vrea să obțină Călin Georgescu prin schimbarea rețelei sociale pe care comunică

O susținătoare a lui Călin Georgescu ține în mână o fotografie a acestuia la un protest în fața Curții Constituționale cu privire la anularea alegerilor prezidențiale, pe 10 ianuarie 2025.

Ultima postare a politicianului pro-rus Călin Georgescu pe contul de TikTok care l-a făcut faimos a fost pe 28 decembrie 2024. Spunea acolo că „de 2.000 de ani omenirea îl votează pe Barabas”.

Pe fundalul sonor al unei melodii folk românești, în care apare pe un cal alb sau este miruit pe frunte într-o biserică, Georgescu mai spunea că „singurul curaj pe care îl văd este curajul de a fi tu însuți”.

„Vom asista la o mare răsturnare de situații și la o renaștere a neamului românesc”, este un alt mesaj rostit atât în videoclip, cât și în descrierea acestuia.

Videoclipuri de acest fel au fost postate aproape zilnic înainte și după anularea alegerilor prezidențiale, pe 6 decembrie, de către Curtea Constituțională, pe baza unor rapoarte declasificate ale unor instituții precum Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE).

Conform documentelor declasificate ale serviciilor de informații, Călin Georgescu ar fi crescut artificial în intenția de vot, în urma unei campanii coordonate de exploatarea a algoritmilor de pe TikTok.

În plus, într-un alt document era sugerată interferența Moscovei în alegeri: „România (...) a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale Rusiei, existând interes în creștere la Kremlin pentru a influența cel puțin starea și agenda în societatea românească în context electoral”.

În replică, rețeaua de socializare TikTok a spus că „nu am găsit nicio dovadă a vreunei influenţe străine în România”.

De asemenea, după ce Călin Georgescu a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2024, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a afirmat, în ședința de la finalul lunii noiembrie, că Georgescu a beneficiat de tratamentul preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic în alegeri. TikTok a blocat atunci unul din conturile sale.

Ulterior, au apărut suspiciunile că ar fi încălcat legislația electorală și că a raportat zero venituri și zero cheltuieli.

De asemenea, cu câteva zile înainte, Biroul Electoral Central a decis ca Georgescu să elimine din mediul online toate materialele electorale care nu conţin codul de identificare primit de la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a se promova pe perioada campaniei.

Contul său oficial a intrat în shadowban, a acuzat el pe Telegram: scăderea numărului de vizualizări a fost de la câteva milioane la câteva zeci de mii.

Politicianul a creat luna trecută un alt cont de TikTok, cu particula „real” în descriere, pe care folosește un stil de comunicare mai sobru: discursuri preînregistrate de câteva minute, fără prea multe editări, dar și descrieri ale acestora în limba engleză sau subtitrări în engleză, sugerând că se adresează unui public din străinătate, în special politicienilor care ar putea să îl susțină.

Acesta este contextul în care Călin Georgescu a început să folosească din ce în ce mai mult alte rețele de socializare, precum X (fostul Twitter).

De la mesajele în limba română adresate susținătorilor săi de pe TikTok, despre pace, spiritualitate și demnitatea poporului, Călin Georgescu a început să posteze mesaje în limba engleză pe rețeaua deținută acum de Elon Musk, miliardarul acuzat că încearcă să influențeze votul în Germania sau în Marea Britanie.

De altfel, contul său de pe X a fost creat în luna decembrie a anului trecut, iar primul „tweet” a fost unul în care i-a mulțumit lui Elon Musk, după ce acesta și-a exprimat mirarea în legătură cu anularea alegerilor.

În contextul protestului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) de duminică (12 ianuarie) față de anularea alegerilor, Călin Georgescu – care a lipsit inclusiv de la manifestația de vineri din fața Curții Constituționale – a scris un mesaj în limba engleză în care afirmă că „liberul arbitru este un dar divin, iar politicienii nu au dreptul să se joace de-a Dumnezeu!”

„Ce a făcut Curtea Constituțională în România ar putea face orice altă instanță supremă din orice altă țară care încă se mai consideră... liberă!”, a completat el.

„Marele și istoricul neam românesc a devenit un ghid în conștiința globală, un simbol al curajului de a-și cere drepturile și libertățile fundamentale FĂRĂ COMPROMIS!”, a susținut Călin Georgescu într-un alt mesaj în limba engleză, în care acuză că „păpușarul corupției internaționale, George Soros, a fost decorat și lăudat pentru «libertate» de Joe Biden”.

De asemenea, într-un mesaj recent de pe X, Călin Georgescu a făcut, fără dovezi, legătura dintre alegerile anulate și baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, care ar urma să fie folosită în scopuri „ofensive” împotriva Rusiei.

„Noi nu putem accepta acest lucru”, a spus el în podcastul lui Shawn Ryan, fost militar american de elită.

Îți mai recomandăm Cum s-a organizat „Marea Unire Juridică”, manifestația pro-Georgescu pe care candidatul suveranist a urmărit-o din străinătate

O analiză publicată de think tankul britanic Foreign Policy Centre arată că o serie de figuri proeminente din străinătate au amplificat profilul și narațiunile lui Georgescu.

„De exemplu, George Galloway, comentator și figură politică din Marea Britanie (cu 756.000 de urmăritori), a sprijinit și legitimat campania lui Georgescu, diseminând teme similare legate de agenda păcii, scepticismul față de NATO și UE, retragerea sprijinului pentru Ucraina, suveranitatea României ca prioritate etc”, spun autorii articolului.

Analiza oferă ca exemplu o afirmație falsă, care a fost preluată la rândul său de comentatorul englez:

„Galloway a reiterat, de asemenea, afirmații false și conspirații difuzate pe scară largă, de exemplu: «Candidatul la președinție Călin Georgescu avertizează că stânga vrea să trimită oamenii României să moară în Ucraina».”

Îți mai recomandăm Cine și ce a știut. Cât de conștientă e România de noul tip de război, cel cognitiv? Cât costă tăcerea?

Legitimizarea unei noi candidaturi

Analistul politic Radu Magdin declară că schimbarea de discurs a lui Călin Georgescu ține mai degrabă de o strategie, decât de unele elemente tactice.

O comunicare precum cea de pe TikTok a fost „în strategia de bază” și a fost una care a decurs „pe sub radar”, adică „mai puțin media tradițională și mai mult online”.

Acum, spune analistul politic, a intrat în scenă „componenta de presă străină”. E vorba despre aparițiile acolo unde politicianul pro-rus are acces: presa conservatoare sau de dreapta, la influenceri care cred în teorii ale conspirației sau medii politice unde și-a făcut apariția până acum „un narativ de clasă politică progresistă”.

„Este bătălia pentru legitimitatea candidaturii a doua oară, care presupune o doză de victimizare și o încercare de a prezenta candidatura sa ca fiind una legitimă și ca având un ascendent moral”, spune Radu Magdin.

„Deci vorbim chiar de o strategie de comunicare care vizează în momentul de față această apariție în presa străină”, completează analistul politic.

„Vizează, în esență, componenta de dominație morală. Practic, în contextul în care guvernul român tace de săptămâni în plan extern, ideea de bază este de a umple un vid în ceea ce privește legitimitatea deciziei Curții Constituționale.”

„Și, totodată, Georgescu încearcă să prevină o eventuală tentație de blocare a lui la viitoarele alegeri”, mai spune Radu Magdin.

Îți mai recomandăm Călin Georgescu a contestat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor

În ceea ce privește subiectele pe care Călin Georgescu le discută în aceste medii, Alexandru Negrea, consultant social media, consideră că „pare să fie un gen de campanie care se întâmplă de obicei între două tururi”.

„Subiectele abordate în campania pentru turul 1, dacă o putem numi așa, erau destul de simpliste, pentru publicul larg și pentru o categorie de români care s-a simțit nereprezentată de-a lungul timpului”, spune Negrea.

„Prin urmare, era normal ca subiectele să devină mai complexe, cum vedem acum pe Twitter. Până la urmă, să fii președinte n-are cum să rămână la nivel de subiecte discuție: neamul românesc, apă, energie și ce mai zice el acolo. Ai nevoie să te duci și spre externe, și spre probleme globale.”

„Probabil că planul ăsta deja exista, era pus la punct de dinainte, și practic continuă ca și nu s-ar fi întâmplat nimic. Ca și cum primul tur nu ar fi fost anulat. (...) Își urmează planul pe care l-a avut de la bun început din punct de vedere al comunicării”, afirmă expertul.

Consultantul are cuvinte de laudă în privința disciplinei cu care a fost pusă la punct această campanie de promovare de pe rețelele sociale: „Cred că orice om care lucrează în industria de comunicare nu poate să aibă decât admirație, pentru că chiar a fost o campanie bine pusă la punct”.

Va da roade această campanie și de acum înainte? „O să vedem. E greu de anticipat”, spune Alexandru Negrea.

Îți mai recomandăm Ministrul Finanţelor: ANAF investighează finanțarea campaniei lui Călin Georgescu

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.