Anul școlar a început, luni, în România, pe fondul creșterii cazurilor noi de Covid-19 și al avertismentelor legate de insuficiența măsurilor de igienă și de protecție față de răspândirea virusului.
Prevederile impuse în școlile din România sunt distanțarea socială, purtarea măștii, dezinfectarea periodică a mâinilor și utilizarea circuitelor separate de acces către sălile de clasă.
Îți mai recomandăm Al doilea an de școală în pandemie. Tot ce trebuie să știe profesorii, părinții și eleviiÎn timp ce România a impus purtatul măștii pentru toți elevii și toate cadrele didactice, alte țări au ales să renunțe la această măsură. În România, fiecare județ are alocate 5.000 de teste, folosite doar când elevii au simptome ale bolii, în timp ce în alte țări fiecare elev este testat o dată la trei zile iar autoritățile au investit în sisteme de ventilație pentru instituțiile de învățământ.
Italia
În Italia școala a început tot luni pentru 4 milioane de elevi iar numărul de cazuri de Covid-19 în septembrie se află în creștere, cu 4.600 de cazuri la data de 13 septembrie.
Masca este obligatorie pentru toți elevii cu vârsta peste 6 ani, băncile sunt distanțate iar elevii intră în școli eșalonat. Dacă aprae un caz pozitiv într-o clasă, vor fi impuse măsuri de carantină - 7 zile pentru copiii vaccinați și 10 pentru cei nevaccinați.
În funcție de progresul pandemiei, școala online nu iese încă din calcul.
Cea mai importantă diferență față de anii anteriori este obligativitatea cadrelor didactice de a folosi „certificatul verde” pentru a intra în perimetrul școlii. Regula, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie se aplică și pasagerilor pentru trenuri regionale și pentru zborurile interne.
Primului părinte fără certificat i-a fost deja respins accesul într-o școală din Milano, potrivit ziarului Corriere della sera.
Îți mai recomandăm Deschiderea școlilor | Paradoxul testării elevilor: avem resurse, dar cine le va folosi?Certificatul impus de guvernul italian trebuie să ateste că deținătorul a fost vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, că și-a revenit din boală în ultimele șase luni sau că a testat negativ în ultimele 48 de ore. Astfel, vaccinarea nu este obligatorie pentru toate cadrele didactice însă dacă acestea doresc să aleagă opțiunea testării vor trebui să achite singuri costurile testelor.
Până în prezent, rata vaccinării a ajuns la 90% pentru angajații școlilor, potrivit ministrului Educației, Patrizio Bianchi.
Profesorii vor putea confirma ușor că au certificatul verde printr-o aplicație pe telefon aflată în dezvoltare de către Ministerul Educației.
Deși distanțarea de un metru nu mai este necesară, școlilor le este recomandat în continuare să țină ușile și geamurile deschise iar unele școli au investit în sisteme noi de ventilație.
Îți mai recomandăm De ce nu sunt recomandate lămpile cu ultraviolete în sălile de clasă. Ce spun școlile și specialiștiiFranța
12 milioane de elevi s-au reîntors în școli la data de 6 septembrie în Franța, respectând reguli stricte de protecție împotriva răspândirii coronavirusului.
Masca este obligatorie în Franța, la fel ca în Italia, pentru elevii de peste 6 ani. Președintele Emmanuel Macron le-a mulțumit elevilor, profesorilor și părinților pentru cooperare spunând că trebuie „să continuăm să trăim, să educăm și să învățăm” și în pandemie.
Președintele a recomandat ca toate persoanele care se pot vaccina, să o facă. În Franța vaccinul anti-Covid este disponibil pentru personale cu vârsta de peste 12 ani iar școlile pot organiza vaccinarea cadrelor didactice și a elevilor care doresc acest lucru, cu acordul părinților.
În cazul depistării unui caz de Covid-19 într-o clasă primară, toți elevii se vor izola pentru șapte zile. În cazul învățământului general și de liceu, cei care testează pozitiv se vor izola pentru cel puțin o săptămână, însă elevilor vaccinați cu ambele doze li se va permite să meargă în continuare la școală.
Peste 63% din elevii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani s-au vaccinat cu cel puțin o doză iar rata la cadrele didactice este de peste 80%, potrivit ministrului Educației, Jean Michel-Blanquer.
Testarea în școli va fi, de asemenea, o prioritate în Franța. Potrivit ministrului Blanquer, se vor efectua 600.000 de teste săptămânal în școlile primare, unde elevii sunt prea tineri pentru a se vaccina.
În plus, guvernul a impus un protocol în baza a patru scenarii asociatei ratei de incidență – unul verde, unul galben, unul portocaliu și unul roșu. Astfel, școlile pot schimba regulile în funcție de scenariul în care se încadrează.
Îți mai recomandăm Deschiderea școlilor | Cum se pregătesc Marea Britanie, Spania, Italia și SUA pentru noul anul școlarMarea Britanie
Școlile au început să se deschidă pe teritoriul Regatului Unit începând cu a doua jumătate a lunii august, în Scoția. În Anglia și Irlanda de Nord școala a început la 1 septembrie iar în Țara Galilor în 2 septembrie.
Experții din Marea Britanie avertizează că, odată cu începerea școlii, numărul de cazuri va crește exponențial. Guvernul britanic are însă o abordare îngăduitoare când vine vorba de restricții, dorind să le ofere elevilor un învățământ pe cât de normal posibil.
Distanțare va fi lăsată la latitudinea profesorilor iar portul măștii nu mai este obligatoriu în școlile din Anglia. În Scoția, pe de altă parte, măsura distanțării de un metru va fi menținută cel puțin în luna septembrie. Portul măștii este obligatoriu în Scoția, dar nu și în Țara Galilor.
Sistemele de ventilație eficiente pot reduce din răspândirea virusului cu până la 70%. În Anglia, Departamentul de Educație va introduce 300.000 de aparate de monitorizare a aerului iar în Țara Galilor vor fi investite 3 milioane de lire pentru programele de îmbunătățire a circulației aerului în clase. Programul include senzori de CO2 și 1.800 de aparate de dezinfectat aerul.
Testarea este obligatorie în școlile din Anglia o dată la trei sau cinci zile iar cei care testează pozitiv trebuie să raporteze acest lucru în cadrul programului național „Test and Trace” și să se izoleze timp de 10 zile. Colegii celui care a testat pozitiv nu vor trebui să se izoleze. În restul Regatului, testarea este încurajată doar săptămânal.
Îți mai recomandăm Covid-19 | De ce se infectează persoanele vaccinate?Spania
Majoritatea școlilor spaniole au început să se redeschidă de săptămâna trecută. Potrivit guvernului, toate școlile spaniole se pot întoarce la predatul față în față dacă numărul de cazuri din regiunea școlii nu crește semnificativ.
La fel ca în Italia și Franța, elevii de peste 6 ani și profesorii vor trebui să poate masca în interior.
Distanțarea socială rămâne, de asemenea, obligatorie – aceasta trebuie menținută la 1.5 metri.
În Spania, peste 35 de milioane de oameni au fost vaccinați cu ambele doze, adică 74% din populație.
O schimbare importantă față de anul școlar anterior este reîntoarcerea la mărimea normală a sălilor de clasă, între 25 și 30 de elevi. Anul trecut numărul a fost redus la 20 de elevi pe clasă, motiv pentru care au fost angajați 35.000 de noi profesori de care nu va mai fi nevoie în acest an.
Potrivit Ministerului Sănătății spaniol, 55% dintre cei 3.9 milioane de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani au fost deja vaccinați. Vaccinurile nu sunt permise în Spania pentru cei sub 12 ani.
Germania
Școlile au reînceput în Germania din august iar instituțiile de sănătate publică din Germania au raportat o creștere a numărului de cazuri, mai ales în rândul tinerilor.
Potrivit Robert Koch Institute (RKI) creșterea numărului de cazuri are loc „mult mai ușor și mult mai repede decât anul trecut, când o rată de incidență comparabilă a fost atinsă prima oară în octombrie.”
Îți mai recomandăm Covid-19 | Locurile de la ATI se ocupă rapid. Medic: „Sunt numai pacienți tineri, nevaccinați"Media de cazuri raportate la 7 zile a atins peste 10.000 la data de 12 septembrie. Potrivit RKI, rata de incidență a fost cea mai crescută pentru tinerii nevaccinați și pentru cei cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani. Numărul de cazuri a început să crească exponențial odată cu relaxarea măsurilor de protecție.
Regulile privind distanțarea și purtarea măștii diferă de la regiune la regiune iar unele școli au introdus din prima săptămână masca obligatorie. Altele, cum sunt școlile din Saxonia Inferioară, au introdus testarea zilnică obligatorie pentru prima săptămână de școală. Sunt exceptați elevii vaccinați cu ambele doze.
În Bremen, Hesse, Saarland, Saxony-Anhalt și Thuringia nu este obligatoriu să fie purtată masca iar în Saxonia Inferioară, Rhineland-Palatinate și Saxonia măștile sunt obligatorii doar dacă incidența crește. În Berlin, masca este impusă în primele patru săptămâni ale anului nou școlar iar apoi continuarea respectării măsurii va fi decisă în funcție de evoluția numărului de cazuri noi de Covid-19. În Bavaria se poartă mască la orele de sport, muzică și de teatru.