În contextul intensificării atacurilor Rusiei asupra Ucrainei, premierul polonez Donald Tusk a lansat un avertisment dur. El a spus că Europa a intrat într-o „epocă de dinainte de război” și, dacă Ucraina este învinsă de Rusia, nimeni din Europa nu se va putea simți în siguranță.
„Știu că sună devastator, mai ales pentru generația tânără, dar trebuie să ne obișnuim cu faptul că a început o nouă eră: epoca de dinainte de război. Nu exagerez. Acest lucru devine din ce în ce mai clar în fiecare zi”, a declarat Tusk, conform BBC.
El a atras atenția că Europa are de parcurs o cale lungă până să fie pregătită să facă față amenințărilor Rusiei. Tusk a susținut că țările europene trebuie să fie independente și capabile să se apere singure, în timp ce mențin o colaborare strânsă cu Statele Unite, indiferent cine este președintele SUA.
„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut. Este real și a început acum doi ani. Cel mai îngrijorător lucru în acest moment este că literalmente orice scenariu este posibil”, a declarat premierul Poloniei.
În același timp, Donald Tusk a spus că observă o schimbare în mentalitatea politică din Europa unde nimeni nu mai pune la îndoială nevoia unei apărări comune:
„Uitați-vă la Germania, unde a avut loc o schimbare uriașă. Astăzi, CDU (Uniunea Creștin Democrată) și SPD (Partidul Social Democrat, aflat la guvernare - n.red) concurează pentru a vedea care dintre ele este mai pro-ucraineană”.
Tusk a avertizat, de asemenea, că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi atacul terorist de la Crocus City Hall din Moscova drept pretext pentru a escalada războiul din Ucraina.
„Știm din istorie că Putin folosește astfel de tragedii pentru propriile sale scopuri”, a spus el într-un interviu pentru ziarul german Die Welt, citat de CNN.
Îți mai recomandăm Cronologie | O retrospectivă a atacurilor teroriste care au avut loc în Rusia în timpul mandatelor lui Putin„Putin a început deja să dea vina pe Ucraina pentru pregătirea acestui atac, deși nu a oferit nicio dovadă. Evident, el simte nevoia să justifice atacurile din ce în ce mai violente asupra site-urilor civile din Ucraina”, a adăugat premierul polonez.
Polonia a declarat că o rachetă de croazieră rusă îndreptată spre Ucraina a intrat în spațiul său aerian, weekendul trecut. Incidente similare au avut loc de mai multe ori în cei doi ani de război ai Rusiei împotriva Ucrainei.
Și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, lansase același semnal de alarmă cu o zi înainte.
„Chiar şi mâine, rachetele pot zbura spre orice stat", a declarat Zelenski într-un interviu acordat CBS News, printre ruine, dintr-o locaţie nedezvăluită din apropierea graniţei cu Rusia.
„Pentru el (Putin), noi suntem un satelit al Federaţiei Ruse. În acest moment, suntem noi, apoi Kazahstan, apoi statele baltice, apoi Polonia, apoi Germania. Cel puţin jumătate din Germania”, a spus Zelenski, citat de News.ro.
Îți mai recomandăm Atac rusesc masiv asupra infrastructurii ucraineneAvertismente de la mai mulți oficiali europeni
Oficiali de rang înalt ai Europei au avertizat asupra pericolului extinderii războiului purtat de Putin încă de anul trecut. Semnalele de alarmă s-au înmulțit la începutul lui 2024.
Serviciul de Informații Externe al Estoniei afirmă într-un raport că regimul de la Moscova consideră Estonia, Letonia și Lituania „cea mai vulnerabilă parte a NATO” și ținta cea mai probabilă pentru un nou atac. Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a avertizat că pericolul e real. „Un atac ar putea avea loc în trei până la cinci ani”, a spus ea, într-un interviu pentru The Times.
Un document secret al armatei germane, dezvăluit de cotidianul Bild, prezintă scenariul unui posibil conflict între Rusia și NATO, care ar culmina cu desfășurarea a sute de mii de trupe și izbucnirea războiului în vara lui 2025.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat încă din decembrie 2023 că Europa trebuie să-și întărească apărarea. „Avem aproximativ cinci până la opt ani pentru a recupera întârzierile” din dotarea armatelor Europei, spunea la finalul anului trecut oficialul german.
Îți mai recomandăm Un oficial NATO îndeamnă aliații să se pregătească pentru neprevăzutPreședintele comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, crede că războiul din Ucraina ar putea „determina soarta lumii”. „Ne confruntăm cu cea mai periculoasă lume din ultimele decenii”, a avertizat el, pe 17 ianuarie 2024.
Lumea a devenit mult mai periculoasă a atras atenția și ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps. „Peste cinci ani, am putea avea în față mai multe teatre de operațiuni care implică Rusia, China, Iran și Coreea de Nord”, a spus Shapps, pe 15 ianuarie 2024, într-un discurs ținut la Lancaster House.
Directorul CIA, William Burns, într-un articol publicat în Foreign Affairs, pe 30 ianuarie, ia în calcul posibilitatea escaladării conflictului, dar spune că lumea nu trebuie să se sperie de Putin.
„În acest context, Putin s-ar putea angaja din nou în amenințări nucleare și ar fi o prostie să respingem în totalitate riscurile de escaladare. Dar ar fi la fel de prostesc să fim intimidați inutil de ele. Cheia succesului constă în păstrarea ajutorului occidental pentru Ucraina”, crede șeful CIA.
Și șeful Statului Major al Armatei Române a admis în interviul one2one, cu Anca Grădinaru, că pericolul este real.
„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a spus șeful Statului Major al Armatei, Gheorghiță Vlad, la Europa Liberă.
„Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a continuat acesta.
Îți mai recomandăm Miza scutului antirachetă de la Deveselu, în noul context al avertismentelor occidentale că Rusia lui Putin va ataca țări NATOEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.