Pandemia globală cauzată de noul coronavirus captează atenția întregii lumi. Între timp însă, celelalte virusuri circulă ca și înainte de starea de urgență. Rujeola are, anual, două episoade de epidemie în România: primăvara și toamna. Cele mai multe cazuri din ultima perioadă sunt în județul Suceava, lovit puternic de noul coronavirus.
În fiecare zi, la ora 13:00, România numără cazurile noi de infecție cu virusul SARS-COV2 și, din păcate, decesele provocate de acesta. Pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în fiecare săptămână este publicat și bilanțul epidemiei de rujeolă în România.
Declarată în 2016, epidemia de rujeolă nu a fost închisă nici până azi. Bilanțul total al cazurilor este de 19.756 de cazuri, dintre care 64 de decese.
În ultimele șase săptămâni, 236 de cazuri noi de rujeolă au fost raportate la CNSCBT. Pe săptămâni, bilanțul arată în felul următor:
- 2 martie – 6 martie: 56 de cazuri, 28 doar în județul Suceava
- 9 martie – 13 martie: 17 cazuri, 7 doar în județul Satu Mare
- 16 martie – 20 martie: 11 cazuri, 6 doar în județul Timișoara
- 23 martie – 27 martie: 56 de cazuri, 21 doar în județul Suceava
- 30 martie – 3 aprilie: 41 de cazuri, 35 doar în județul Suceava
- 6 aprilie – 10 aprilie: 55 de cazuri, 29 în Satu Mare, 15 în Suceava
Vaccinarea în timpul pandemiei
Conform unui comunicat de presă, UNICEF atrage atenția că 117 milioane de copii din 37 de țări ale lumii riscă să nu beneficieze de imunizarea împotriva rujeolei din cauza condițiilor impuse de epidemia de SARS-COV2. 24 de țări au amânat deja calendarul de vaccinare împotriva rujeolei, afirmă organizația subordonată Națiunilor Unite.
Organizația Mondială a Sănătății a formulat recomandări privind vaccinarea în timpul pandemiei cauzate de noul coronavirus. În documentul citat, OMS afirmă că „statele trebuie să ia orice măsură este posibilă pentru a preveni pierderi de vieți ce pot fi evitate prin vaccinare”.
Apelul lansat de OMS mai subliniază că „trebuie prioritizată imunizarea de rutină a copiilor și cea a adulților din grupele vulnerabile și la risc. Dacă vaccinarea trebuie suspendată (din cauza pericolului reprezentat de coronavirus, n.r.), atunci trebuie stabilite programe de recuperare la vaccinarea, iar prioritatea trebuie să fie grupele de risc”.
Dacă regulile de distanțare socială o impun, atunci vaccinarea de rutină poate fi amânată, conform OMS, dar doar în zonele unde nu există focare active de boli infecțioase (precum rujeola, n.r.). „Și, în caz de izbucnire a unui focar, campanii rapide de vaccinare trebuie implementate după o analiză de risc”, mai scrie în recomandările OMS.
România: Vaccinare trebuie să continue
Pe 23 martie, CNSCBT a elaborat un document către Direcțiile de Sănătate Publică și către medicii de familie care subliniază că Programul Național de Vaccinare trebuie să continue „cu respectarea măsurilor de răspuns în contextul epidemiologic actual”.
Întreruperea vaccinării, pe lângă creșterea numărului de cazuri și posibile cazuri de decese ce ar fi putut fi prevenite, „ar crește povara asupra sistemelor de sănătate aflate deja sub presiunea răspunsului la pandemia COVID-19”, mai arată CNSCBT.
În documentul consultat de Europa Liberă, epidemiologii recomandă medicilor de familie să:
- Programeze la vaccinare astfel încât să evite aglomerația la cabinet;
- Să trieze telefonic prealabil;
- Să informeze părinții / familiile ce măsuri de igienă trebuie să respecte;
- Să poarte echipamente de protecție.
În perioada pandemiei, prioritate la vaccinare vor avea imunizările împotriva rujeolei, rubeolei, poliomielitei și tusei convulsive.
Rujeola este o boală pentru care, la fel ca în cazul COVID-19, nu există niciun tratament specific. Diferența este că există un vaccin care o poate preveni.
Conform ultimei raportări a stocurilor de vaccinuri, în România erau disponibile 179.855 de doze de vaccin ROR.