Turcia "nu-şi va opri" operaţiunea pe care o desfăşoară în Siria împotriva miliţiilor kurde susţinute de Occident, după cum a insistat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a respins "ameninţările" venite dinspre Statele Unite și Uniunea Europeană.
Ankara a anunţat sâmbătă la prânz că forţele sale ar fi capturat oraşul Ras al-Ain, din nord-estul Siriei, după patru zile de bombardamente şi de lupte împotriva unei miliţii kurde susţinute de statele vestice, informează AFP. Într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării de la Ankara se precizează că "la capătul unor operaţiuni încununate de succes în cadrul operaţiunii Izvorul Păcii, oraşul Ras al-Ain situat la est de Eufrat a trecut sub control". Pe de altă parte, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului, forţele turce şi aliaţii sirieni au intrat în oraş, dar luptele continuă.
Donald Trump a autorizat, fără să le activeze deocamdată, sancţiuni ferme împotriva Turciei, după ce Ankara a început miercuri ofensiva din nordul Siriei contra unei miliţii kurde, potrivit secretarului american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, citat de AFP.
Sancțiunile gândite de Donald Trump ar urma "să descurajeze” Turcia în “extinderea ofensivei sale militare din nord-estul Siriei", a declarat Steven Mnuchin, fără să precizeze dacă extinderea ar trebui înţeleasă în termeni de geografie sau de timp:"Sunt sancţiuni foarte puternice. Sperăm că nu vom fi obligaţi să le utilizăm, dar putem neutraliza economia turcă dacă va fi necesar”.
Aceste sancțiuni se vor aplica oricărei persoane asociate cu autorităţile aflate la putere la Ankara, a explicat Steven Mnuchin, pentru că “Donald Trump este preocupat de ofensiva militară în curs şi de eventualitatea ca persoane civile, infrastructuri civile, minorităţi etnice sau religioase să fie luate ca ţintă".
Pentru liderul administraţiei de la Casa Albă, este "imperativ" ca Turcia să nu permită niciunuia dintre combatanţii grupării Stat Islamic să scape".
Forţele kurde au declarat că cinci jihadişti ai Statului Islamic au evadat vineri dintr-o închisoare din apropierea oraşului Qamishli , în nord-estul Siriei, după raiduri aeriene turce în împrejurimi
Turcia a lansat miercuri o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva așa numitelor Unități de Apărare a Poporului (în kurdă: Yekîneyên Parastina Gel, YPG), care este principal organizație militară a Comitetului Suprem Kurd. Această miliţie kurdă din care fac parte și arabi sau occidentali este susţinută de mai multe state din emisfera vestică, inclusiv Statele Unite. Ankara a trecut, însă aceste miliții pe lista grupărilor teroriste. Efectivele militare kurde sunte estimate între 35.000 și 65.000 de luptători, din care 40% femei.
Decizia Turciei de a ataca Nord-Estul Siriei nu este bine văzută de marile puteri occidentale și l-a determinat pe Donald Trump să spună că va "anihila" economia turcă "dacă Ankara va depăşi limitele". Washingtonul a precizat că ministrul american al apărării a "încurajat insistent" Turcia, în timpul unei discuţii telefonice cu omologul său turc, "să-şi întrerupă" operaţiunea în Siria.
Trupele americane s-au aflat vineri sub tirul armatei turce în apropierea oraşului Kobane din nordul Siriei, potrivit capitanului Brook DeWalt, purtător de cuvânt al Pentagonului, care subliniat că tirurile de artilerie nu au făcut răniţi printre soldaţii americani, a precizat într-un comunicat. În zonă sunt circa 1000 de soldați americani care nu sunt implicați în niciun fel în această ofensivă a Turciei.
UE a criticat dur ofensiva turcă, iar un ministru francez a afirmat vineri că varianta sancţiunilor este deja "pe masă".
Recep Tayp Erdogan este convins că se află pe drumul cel bun și ignoră amenințările marilor puteri occidentale: "puţin contează ce spun unii, nu vom opri această operaţiune (…) Primim acum ameninţări din dreapta şi din stânga, ni se spune 'Opriţi' (...). Nu ne vom întoarce înapoi".
Turcia susține că această operaţiune vizează să stabilească "o zonă de securitate" de 32 de kilometri adâncime, de-a lungul frontierei, pentru a o separa de teritoriile controlate de milițiile kurde, sprijinite de occident, dar socotite teroriste de către Erdogan, care le-a amenințar cu distrugerea: "ne vom continua lupta până când toţi teroriştii vor coborî la sud de cei 32 de kilometri" prevăzuţi de această zonă.
Aceasta este cea de-a treia operaţiune turcă de acest fel de la începutul războiului din Siria.
Pe de altă parta, Pakistanul a devenit una dintre puținele ţări care şi-au declarat sprijinul faţă de Turcia pentru ofensiva acestei ţări împotriva forţelor kurde din Siria, în contextul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat la Islamabad luna aceasta, potrivit AFP. Premierul pakistanez Imran Khan l-a sunat vineri pe Erdogan pentru a-i transmite că "Pakistanul înţelege pe deplin îngrijorările Turciei privind terorismul" şi l-a asigurat de "sprijinul total şi de solidaritatea sa".