Coronavirusul a răsturnat socotelile partidelor în ce privește învestirea guvernului Florin Cîțu și abordarea anticipatelor. Cu două zile înainte de votul din parlament situația nu e clară, dar potrivit surselor Europa Liberă, PNL va vota guvernul, iar PSD va asigura eventualele voturi lipsă. Oficial se clamează nevoia de ”stabilitate” și ”responsabilitate” în contextul epidemiei de coronavirus. Aceasta a luat amploare în ultimele 24 de ore, miercuri după-amiază fiind confirmate 25 de cazuri, din care ultimele 8 în București.
Florin Cîțu, numit ca să fie respins și să mai constituie un pas pe cale anticipatelor, are șanse să ajungă premier plin pe fondul coronavirusului.
PNL, între coronavirus și anticipate
Problema cea mai complicată este la liberali, unde se confruntă două curente de opinie: unul care vrea să se meargă înainte pe calea spre alegerile anticipate, sau măcar să-l reinstaleze pe Orban premier, altul care pledează pentru renunțarea la planul anticipatelor și învestirea cabinetului Cîțu. Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă că mai mulți parlamentari și șefi de organizații pun presiune în acest sens pe conducerea PNL, spunând că e nevoie de stabilitate. ”Insistența pe anticipate este una din cauzele erodării PNL, pentru că mesajul lansat PSD este că ne preocupăm mai mult de interesul electoral și cel de partid decât de cetățenii și problemele tării. Un mesaj care a prins la public”, spune sursa citată.
În schimb, tandemul Orban- Iohannis și susținătorii acestuia din conducerea liberală ar vrea ca guvernul Cîțu să cadă la vot, plecând de la ideea că Orban va fi următoarea nominalizare pentru funcția de premier, care nu ar avea șanse să treacă și, astfel, s-ar ajunge la anticipate. Acestora le este teamă că o guvernare liberală până în noiembrie ar eroda partidul și l-ar pune în dificultate la alegerile parlamentare la termen. Evoluția crizei coronavirusului este greu de anticipat, dar, în mod evident, impactul economic va fi semnificativ și se va suprapune pe majorarea pensiilor cu 40%, programată pentru luna septembrie.
Îți mai recomandăm Bilanț după audierile cabinetului Cîțu: 7 avize negative. Votul în plen așteaptă decizia CCR
La votul programat joi, zi în care este așteptată și decizia Curții Constituționale, liberalilor li s-a cerut să voteze la vedere pentru a-și demonstra buna-credință. O decizie în acest sens nu a fost încă luată în partid. Cu toate acestea, ministrul mediului Costel Alexe este de părere că: ”Partidul Național Liberal va vota la învestire acest guvern”.
„Eu sper că dacă am fost desemnat și este a treia oară cand vin în fața comisiilor reunite din Camera Deputaților și Senat să fiu învestit și să mă ocup de problemele de mediu pe care le are România ca ministru, și nu ca ministru desemnat sau interimar”, a spus Alexe, potrivit Mediafax.ro.
Dincolo însă de aceste calcule, în PNL începe să câștige teren ideea că e bine să nu se mai vorbească de anticipate în această perioadă complicată de criza coronavirusului, care, spun sursele noastre joacă de partea lui Florin Câțu și împotriva planurilor de anticipate. ”Cîțu ar putea fi făcut premier de coronavirus, deși nici el, nici partidul și nici președintele nu au vrut asta”, conchide sursa noastră.
Îți mai recomandăm Cu ce îi amenință liberalii pe cei din PSD ca să accepte anticipatele
PSD joacă la două capete
Nici la PSD lucrurile nu sunt foarte clare, deși Marcel Ciolacu a spus că social-democrații nu vor vota guvernul Cîțu, limitându-se la a asigura cvorumul. PSD bate însă monedă pe necesitatea unui ”guvern stabil” care să gestioneze criza de coronavirus, lăsând astfel să se înțeleagă că ar putea veni cu voturi de susținere în condițiile în care PNL va vota la vedere.
Îți mai recomandăm Coronavirus, noua armă politică a PSD pentru a forța PNL să voteze Guvernul Cîțu
Surse din partid spun că gruparea Ciolacu se află și ea sub presiune, mulți lideri și șefi de organizații se opun anticipatelor și vor ca guvernul Cîțu să treacă. În plus, mesajul de responsabilitate și stabilitate pe care PSD îl lansează consecvent de la începutul crizei coronavirusului s-ar bate cap în cap cu un vot împotriva guvernului sau cu un boicot.
De altfel, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că dacă liberalii și aliații lor vor vota la vedere, atunci vor strânge numărul necesar de voturi ca să treacă guvernul. Întrebat însă dacă PSD va vota împotrivă, a spus că ”Urmează ca toate aceste lucruri să le hotărâm”. ”Haideți să ajungem acolo. Să vedem că acești oameni sunt atât de iresponsabili incat să nu-și voteze acest guvern....”, a mai spus Alfred Simonis.
Îți mai recomandăm Marcel Ciolacu: Am decis să fim prezenți la votul din Parlament, dar nu vom vota Guvernul Cîțu
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că, probabil, strategia va fi să asigure aproximativ 20 de voturi, suficiente ca guvernul să treacă. Evident, cu condiția ca PNL să-și voteze propriul guvern.
USR, cu ochii pe decizia CCR și pe PNL
Și la USR s-a schimbat radical poziția. Din cel mai înverșunat adept al alegerilor anticipate, Dan Barna spune acum că ”stabilitatea țării e mai importantă ca anticipatele”. Cu toate acestea, decizia asupra votului de învestire nu a fost încă luată- USR așteaptă decizia Curții Constituționale asupra Ordonanței referitoare la alegerile anticipate.
Îți mai recomandăm Dan Barna nu mai vrea anticipate, PSD vrea depășirea crizei
”Depinde foarte mult de decizia Curtii Constituționale, pe care o așteptăm joi dimineața, pentru ca în funcție de acea decizie vom vedea dacă sunt posibile alegerile anticipate sau nu. Noi nu excludem nici un vot pentru învestirea Guvernului Cîțu, vom vedea care e și poziția celorlalte partide și a PNL, care până la acel moment, probabil, va avea o poziție clară. Din punctul nostru de vedere, miza stabilității este una foarte importantă, mai ales în perspectiva unei posibile crize pe sănătate", a declarat Dan Barna.
Camera Deputaților și Senatul vor vota, în plen reunit joi, de la ora 16.00, învestirea Guvernului Cîțu, potrivit unei decizii de luni aprobate de conducerea Legislativului.
De asemenea, joi, CCR urmează să se pronunțe asupra excepției de neconstituționalitate a Avocatului Poporului privind ordonanța de urgență pe alegerile anticipate.