Franța vrea să trimită forțe militare în România în misiuni NATO

Președintele Emmanuel Macron a spus miercuri că „Franța este solidară cu statele europene îngrijorate pentru propria lor securitate”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat, miercuri, că Franța este dispusă să aducă militari pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO. 

Macron a ținut miercuri un discurs de o oră în fața militarilor din Haguenau (Alsacia). Declaraţia preşedintelui francez vine în contextul conflictului dintre Rusia şi Ucraina iar România are graniță comună cu Ucraina.

„Am trimis trupe pentru a asigura securitatea partenerilor noștri europeni în cadrul misiunilor NATO, la prietenii noștri din zona baltică și vom continua să o facem. Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip 'prezenţă înaintată consolidată', mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez în discursul său.

În timpul discursului, europarlamentarul francez Natalie Loiseau a făcut anunțul desfășurării de trupe în România pe Twitter:

„În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Natalie Loiseau pe Twitter.

Îți mai recomandăm Exerciții militare Rusia - Belarus în februarie

Președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul omologului său francez Emmanuel Macron.

„Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic dintre România și Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Tot pe Twiteer a scris și premierul un mesaj prin care a arătat că angajamentul SUA de a întări prezenţa americană în România este o dovadă reală a unui parteneriat strategic puternic.

„Angajamentul SUA de a întări prezenţa americană în România este o dovadă reală a unui parteneriat strategic puternic! Anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden este cu adevărat binevenit pentru români", a afirmat premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului.

Informația privind trupele franceze a fost confirmată și de europarlamentarul Dacian Cioloș, miercuri seară pe Facebook.

„Salut decizia președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României. Anunțul a fost făcut în fața șefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezentă la eveniment”, a scris el.

Macron vrea „un dialog exigent cu Rusia” privind Ucraina

Tot miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut un discurs de aproape o jumătate de oră la Parlamentul European, la începutul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene. El a evocat un dialog „sincer, exigent, împotriva destabilizărilor, amestecurilor şi manipulării” şi a subliniat că intenţionează să se bazeze pe „valori adoptate nu împotriva ci împreună cu Rusia în urmă cu 30 de ani”.

Macron a prezentat o listă a acestor valori - „respingerea recursului la forţă, la ameninţare, la coerciţie, alegerea liberă a statelor de a participa la organizaţii, la alianţe, la aranjamente de securitate aşa cum doresc ele, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă”.

Îți mai recomandăm Biden prevede că Putin va ataca Ucraina. Disensiuni în cadrul NATO

„Nouă ne revine să reafirmăm valorile şi să sancţionăm în mod eficient încălcarea acestor”, a subliniat el.

În privința Rusiei, președintele francez a spus că „ne vom asigura că Europa îşi face auzită vocea, unică şi puternică”, a subliniat Emmanuel Macron.

„Trebuie să o construim, noi, europenii, şi apoi să o împărtăşim aliaţilor noştri din cadrul NATO, iar apoi să o propunem Rusiei în vederea negocierii”, a spus Emmanuel Macron a îndemnat, de asemenea, la „căutarea unei soluţii politice în Ucraina, care rămâne generatoarea acţunilor actuale”.

Îți mai recomandăm Blinken îl îndeamnă pe Putin să urmeze „calea pașnică” și să nu invadeze Ucraina

Un anunț despre trimiterea de trupe franceze în România a fost publicat pe Twitter de europarlamentarul francez Natalie Loiseau.

„În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Loiseau pe Twitter.