UPDATE: Programul Rabla Taxi a fost aprobat în ședinta Consiliului General al Municipiului București. Primarul general al Capitalei transmite, printr-un comunicat de presă, că astfel „se împarte efortul la jumătate”, deoarece după calculul specialiștilor Direcției de transporturi, „o mașină folosită de obicei pentru serviciul de taximetrie - de exemplu un Logan, cu normă de poluare Euro 6 - costă aproximativ 6.800 euro cu TVA. Dacă participă la Programul RABLA Național sau dacă își vinde direct mașina actuală, cu norma de poluare sub EURO 4, taximetristul ar putea obține minim 1.000 euro. Primăria Capitalei îi acordă voucherul de 3.000 euro, iar el trebuie să asigure aproximativ 3.000 euro”. Detaliile programului vor fi stabilite într-un regulament de aplicare, similar programului de ecovouchere pentru populație, mai precizează Primăria Capitalei.
Astfel, cei care conduc maşini în regim de taxi în Capitală și vor să își înlocuiască actualul autovehicul, poluant, cu unul nou, cu norme de poluare EURO 6, non-diesel, hibride sau electrice urmează să primească eco-vouchere de 3.000 de euro.
„Aşa cum ştiţi, Capitala dar şi alte câteva oraşe importante din ţară au primit avertisment de infrigement de la Comisia Europeană. Nu doar de frica sumelor pe care urmează să le plătim dacă se activează infrigementul, dar pentru viaţa şi sănătatea locuitorilor din municipiul Bucureşti, cât şi pentru turiştii care ne vizitează, cred că trebuie să luăm foarte în serios, aşa cum am făcut-o şi în ultimii doi-trei ani problema poluării şi să venim cu proiecte ţintite şi propuneri concrete”, a spus Gabriela Firea, citată de Mediafax.
Edilul Capitalei a mai motivat că un taximetrist ajunge să parcurgă și 150 de kilometri pe zi, în timp e un cetățean care are un autoturism poluant face maximum patru drumuri pe zi în medie, potrivit datelor care i-au fost furnizare de Direcția de Transporturi.
Primarul general a mai spus că din totalul de 10.055 de licenţe pe care le are municipiul Bucureşti, 7.500 sunt legale şi regulamentare, celelalte fiind în diverse stadii litigioase.
Gabriela Firea susține că din cele 7.500 de taximetre, 5.500 sunt poluante, de aceea vrea ca din 1 ianuarie 2020 să fie acordate 3.000 de astfel de eco-vouchere pentru taximetrele cele mai poluante (Euro 1-Euro 4) prin programul Rabla taxi, urmând ca anul următor să fie acordate şi restul de 2.500 de eco-vouchere.