„Ținând cont de situația în care se află țara, de multiplele probleme cu care se confruntă societatea românească și de convingerea cu care am votat moțiunea de cenzură pentru a demite Guvernul Dăncilă vreau să fac următoarele precizări: Toți parlamentarii PMP vor vota pentru învestirea Guvernului Orban în anumite condiții”, a spus Eugen Tomac, la finalul ședinței Colegiului Național, potrivit Mediafax.
Printre cerințele PMP sunt și acordarea unei atenții sporite proiectelor de infrastructură, ar și un proiect pentru extinderea rețelei de gaze. Totodată, PMP cere o reformă în sănătate și transparență în semnarea contractelor de către instituțiile publice.
„Viitorul Guvern are obligația și vom condiționa acest lucru, să acorde o reformă sporită în sănătate. Nu mai putem improviza. Avem obligația să luăm măsurti ferme pentru țara noastră. De asemenea PMP are un proiect de lege prin care cerem să se implementeze o reformă privind tarnsparența totală în administrație. Credem că o asemenea măsură este să facem totul la vedere, toate contractele semnate de instituțiile statului trebuie să publice totul, de la contracte la facturi. Avem nevoie de această transparență pentru a reclădi încrederea între instituții și cetățeni. Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care PMP le va propune PNL, sunt condiții pentru a da acest vot”, a mai spus Tomac.
PMP a renunțat însă la condițiile referitoare la înființarea unui Minister pentru relația cu Moldova. Partidul nu mai vrea nici portofolii guvernamentale.
Guvernul Orban a reușit să obțină susținerea USR, ALDE, PMP și UDMR. Aceste partide totalizează, teoretic, 207 voturi ( PNL-96, USR-39, UDMR-30, ALDE 24 și PMP-18). Lor li s-ar adăuga 17 voturi de la Minorități și 3-4 de la Neafiliați. Săptămâna viitoare ar urma să aibă loc audierile miniștrilor la comisii și ulterior, votul de încredere pentru Guvern.