Linkuri accesibilitate

Trece sau nu trece guvernul Orban? Care e prețul corect


Ludovic Orban, lider of the liberal party
Ludovic Orban, lider of the liberal party

Ludovic Orban va depune joi la Parlament lista cu miniștrii viitorului cabinet, pentru care vrea să obțină votul de învestitură. După refuzul lui Victor Ponta, constituirea unui majorități parlamentare este sub un mare semn de întrebare în pofida negocierile intense din ultima săptămână.

Înainte însă de a se duce la parlament, Orban mai trebuie să obțină acordul Biroului Politic al PNL pentru lista miniștrilor, dar, mai ales, binecuvântarea președintelui Klaus Iohannis. Ambele întâlniri vor avea loc joi dimineața.

Ponta, și cu sufletul în rai, și cu slana în pod

Refuzul lui Victor Ponta de a susține guvernul era previzibil, de altfel acesta a anunțat încă dinaintea moțiunii de cenzură că nu vrea să sprijine un guvern liberal și a avansat formula unei noi majorității cu PSD. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târgul PSD, care a decis în Comitetul Executiv că nu va intra într-o alianță cu Pro România. Cu toate astea, potrivit unor surse liberale, Ponta ar fi cerut de fapt, la întâlnirea de azi cu Orban posturi de miniștri în guvern și dreptul de a nominaliza el comisarul european. Într-o postare pe Facebook, Ponta neagă și îl acuză pe Orban că procedează ca Dăncilă: ”Întâi mă roaga să îl votez - după care mă înjură “pe surse”! Nu am cerut ministere, nu am negociat funcții și nici avantaje ! Nu am negociat cu Dl Orban ceea ce nu se putea negocia - doar am cerut o guvernare competentă și eficientă care să țină cont de așteptările tuturor categoriilor sociale! Ps - am avut o singură solicitare politică - România să desemneze un comisar european din familia social - democrată ( nu PPE) / am fost refuzat” .

Ponta declară război deschis ”noii echipe Orban, Barna, Băsescu, Hunor și Tăriceanu”, iar votul împotriva cabinetului liberal îl așează de partea PSD. El speră, probabil, că după alegeri și îndepărtarea Vioricăi Dăncilă din fruntea partidului, baronii PSD vor reveni la sentimente mai bune. De altfel, în ipoteza că guvernul Orban nu primește învestitura, deci demonstrează că nu are o majoritate parlamentară, în PSD se ia în calcul serios să-i propună lui Klaus Iohannis un premier, în ideea că demersului i se va alătura și Pro România. Din informațiile Europei Libere soluția i-ar aparține lui Miron Mitrea, redevenit consultant de campanie. Până atunci însă, fără cele 30 de voturi ale Pro România, Ludovic Orban nu are motive de optimism.

Cine susține cabinetul Orban și cu ce preț?

După o săptămână de negocieri, de condiționări și răzgândiri, liderul PNL a reușit să obțină susținerea USR, ALDE, PMP și UDMR. Aceste partide totalizează, teoretic, 207 voturi ( PNL-96, USR-39, UDMR-30, ALDE 24 și PMP-18). Lor li s-ar adăuga 17 voturi de la Minorități și 3-4 de la Neafiliați. Tot teoretic, dacă toți și-ar respecta cuvântul dat, nu ar absenta sau nu ar interveni alte ”defecțiuni”, lui Orban i-ar mai trebui 7 voturi ca să construiască majoritatea. Pentru învestitură sunt neceare 233 de voturi. În practică lucrurile sunt departe de a fi sigure.

Cele mai dure negocieri au fost cu USR, care doar cu o zi în urmă a decis să voteze guvernul Orban, dacă va fi semnat un acord politic ( în 16 puncte, grupate în patru mari teme) care să cuprindă pretențiile partidului. Ele ar putea fi puse în practică prin asumarea răspunderii în fața parlamentului, spune Dan Barna, care a renunțat la cerința celor 4 condiții votate în parlament înainte de învestire, în fața evidenței că nu au nicio șansă. ”Vedetele” sunt legea prin care primarii să fie aleși în două tururi de scrutin și desființarea Secției Speciale de Investigare a Magistraților, criticată dur în ultimul raport MCV. Dar exact desființarea acestei secții este mărul discordiei.

La auzul veștii că acordul PNL-USR ar putea conține desființarea secției speciale, Călin Popescu Tăriceanu a amenințat cu moțiunea de cenzură. După ce trece guvernul Orban, desigur. ”Dacă se merge pe asumarea răspunderii pe secția specială, se poate face moțiune de cenzură și o să o votăm", a declarat Tăriceanu la televiziunea publică.

Nici UDMR nu e mulțumit cu cele două tururi de scrutin pentru primari, dar Kelemen Hunor a învățat în atâția ani, în care i-a susținut ba pe socialiști, ba pe liberali, să nu pună carul înaintea boilor, așa că va vota guvernul. Kelemen vrea și el să-și pună semnătura pe un protocol cu PNL, cu care nu fost în cele mai mirifice relații în ultimii ani: ”Noi credem necesar un acord scris, am lăsat un text scris la colegii liberali - o pagină și jumătate, două pagini - pentru 2019-2020 (...) Noi, de fiecare dată când am susținut un guvern, minoritar sau majoritar, de fiecare dată am făcut-o pe baza unui acord scris semnat", a afirmat Kelemen Hunor.

Nici cu PMP situația nu e prea sigură, partidul e supărat că nu a fost cooptat la guvernare, așa cum i s-ar fi promis inițial și că nu a primit ministerul pentru Relația cu Republica Moldova, ce trebuia înființat și care i-ar fi revenit lui Eugen Tomac însuși. Acesta spune că trebuie să-și consulte partidul pentru că ”Tăriceanu, care a stat şi l-a ţinut de braţ trei ani de zile pe Dragnea, Hunor, care a stat în aceeaşi împrejurare, reuşesc să îi traseze PNL-ului agenda.” Din informațiile Euuropa Liberă, PMP va vota totuși guvernul Orban, deși nu e clar dacă vor veni în corpore toate cele 18 voturi.

Cele 17 voturi ale minorităților vor merge probabil în totalitate spre noul guvern, deși la moțiunea de cenzură se pare că doar 5 parlamentari au votat. Surse liberale ne-au spun însă că aceste voturi sunt sigure, deoarece s-a discutat cu fiecare parlamentar în parte.

Orban, la vânătoare de voturi om cu om

Deși refuzul lui Victor Ponta nu l-a luat prin surprindere și Ludovic Orban spune că ” sincer nu mi-aș dori să guvernez alături de Ponta”, de fapt este obligat să iasă la vânătoare de voturi așa cum a făcut și la moțiune. ”Sunt peste 25 de parlamentari cu care am purtat discuții și care cred că ar putea vota guvernul”. Iar ca să fie lucrurile clare atrage atenția că ”cine nu votează guvernul PNL e de fapt cu PSD și cu Dăncilă și se face co-responsabil la păstrarea ilegitimă a acestui guvern”. Nu e prima oară când liderul PNL face asemenea afirmații, dar nu clar pe cine au reușit ele să sensibilizeze.

Speranțe însă există, ca dovadă Remus Borza din ”Forța Națională”- un partid pe cale formare, în care s-au refugiat din cei excluși din ALDE, care au preferat să rămână lângă PSD în loc să plece de la guvernare-, spune că după discuțiile cu Orban a luat decizia să-l voteze. Motivele sunt nobile și țin de ”responsabilitate și stabilitate”. ”Un guvern care-și asumă reforma marilor sisteme publice din administrație, sănătate învățământ. Un guvern care-și asumă reforma are susținerea mea.”, spune Borza potrivit Mediafax. Discuții de la om la om se poartă și cu ceilalți colegi ai lui Borza, deputatii Marian Cucsa, Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu. Surse liberale au spus pentru Europa Liberă că aceștia ”aproape” au fost convinși să-și dea votul la învestitură. Singurul care nu ar fi fost contactat este Teodor Meleșcanu, recent înscris la Forța Națională, după ce a obținut șefia Camerei Deputaților susținut fiind de PSD, care l-a răsplătit astfel pentru că a rămas ministru de Externe în guvernul Dăncilă.

PNL mai mizează și pe 3-4 parlamentari neafiliați, printre care care Nicușor Dan și Oana Bâzgan ( fostă USR, dar care a lipsit de la moțiunea de cenzură), plus aproximativ 4 parlamentari de la PSD, aceeași care au votat și la moțiune.

Astfel, socoteliile lui Ludovic Orban ar avea șansă să iasă, deși sunt pe muchie de cuțit.

Cum trage PSD de timp cu audierile miniștrilor

Birourile permanente reunite, în care PSD are majoritatea, intenționează să trimită guvernul Orban la votul plenului abia pe 4 noiembrie. Motivul? Audierile nu trebuie făcute pe fugă, spune liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis.Dacă luni vor fi Birourile permanente reunite, măcar două, trei zile de audieri trebuie să avem în comisii, urmând ca după aceea să avem votul. Dacă va fi la finalul săptămânii viitoare sau la începutul celeilalte, rămâne să stabilească Birourile permanente reunite, dar, din câte am înţeles la moţiunea de cenzură, (…) cei din Opoziţie nu doresc un vot vineri, cum nu au dorit nici la moţiunea de cenzură, mă gândesc că nu vor vrea vineri să facă nici învestirea noului Guvern, prin urmare cel mai probabil votul va fi luni, 4 noiembrie”, spune Alfred Simionis.

Pentru comparație, audierea celor 26 de miniștri ai cabinetului Grindeanu a durat 6 ore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG