După un deceniu | Întâlnire între premierul Israelului și președintele Egiptului

Premierul israelian Naftali Bennett (stânga) s-a întâlnit, luni, cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi (dreapta).

Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit, luni, cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi pentru discuții despre relațiile israeliano-palestiniene și legăturile dintre cele două țări în prima călătorie oficială a unui șef de guvern israelian în Egipt care are loc după zece ani.

Bennett, șeful unui partid de extremă dreaptă care a preluat funcția în iunie, a fost invitat în Egipt luna trecută.

Din luna mai, Egiptul joacă un rol important în intermedierea și încercarea de a consolida încetarea focului în Fâșia Gaza, după 11 zile de conflict între Israel și fracțiunea palestiniană Hamas, care controlează enclava.

Bennett a declarat că discuțiile din stațiunea Sharm el-Sheikh din Marea Roșie au acoperit subiecte legate de diplomație, securitate și economie.

Îți mai recomandăm Lovituri aeriene ale Israelului

„Am creat o bază pentru o conexiune profundă în viitor”, a spus el înainte de întoarcerea acasă, citat de BBC.

În cadrul discuțiilor, Sisi a citat eforturile Egiptului de a menține calmul în teritoriile palestiniene și importanța sprijinului internațional, potrivit unei declarații a președinției egiptene.

O creștere a violenței transfrontaliere de la sfârșitul lunii august a testat armistițiul fragil din Gaza. În ultima săptămână, militanții palestinieni au lansat rachete în Israel timp de trei nopți la rând, atrăgând replica israeliană cu atacuri aeriene.

De asemenea, Sisi „a afirmat sprijinul Egiptului pentru toate eforturile de a realiza o pace cuprinzătoare în Orientul Mijlociu, conform soluției celor două state”, se menționează în declarația președinției.

Îți mai recomandăm Fâșia Gaza | Două nopți consecutive de atacuri aeriene israeliene

Discuțiile de pace dintre Israel și palestinieni au eșuat în 2014, iar analiștii spun că există puține perspective de a le reînvia.

Bennett, un naționalist aflat la conducerea unei coaliții, se opune statalității palestiniene. Guvernul său s-a concentrat pe politici de îmbunătățire a condițiilor economice din teritoriile palestiniene.

Egiptul a fost prima țară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1979, dar relațiile au rămas reci, limitate la cooperarea în materie de securitate și la legături economice reduse. Israelul și Egiptul mențin Gaza sub blocadă, invocând amenințări din partea Hamas.

Medierea de către Cairo a armistițiului din Gaza i-a permis reafirmarea rolului său diplomatic în regiune în urma acordurilor între patru state arabe pentru normalizarea legăturilor cu Israelul anul trecut. Vizita lui Bennet are loc și în contextual căutării de legături de transport între Egipt și Israel.

Taba reprezintă un punct de intrare pentru turiștii israelieni și va deveni pe deplin operațional începând de luni, pe măsură ce restricțiile impuse de pandemia de coronavirus vor fi ridicate, a declarat ministerul israelian al transporturilor.

Din octombrie, Egyptair va începe să opereze mai multe zboruri pe săptămână între Cairo și Tel Aviv, au declarat surse ale transportatorului național egiptean.

Îți mai recomandăm Era Netanyahu a apus. Prima provocare a lui Bennett: marșul naționaliștilor evrei

La întâlnirea dintre Bennett și Sisi este foarte probabil să se fi discutat inclusiv despre situația din regiune, despre influența Iranului în Orientul Mijlociu și despre criza din Liban, au declarat diplomați și surse din domeniul securității.

Ultima vizită oficială a unui prim-ministru israelian în Egipt a avut loc atunci când Benjamin Netanyahu l-a întâlnit pe fostul președinte egiptean Hosni Mubarak în ianuarie 2011 la Sharm el-Sheikh, chiar înainte de revolta care l-a înlăturat de la putere.