Macron merge la Moscova, Scholz la Washington. Rusia își etalează puterea militară

Emmanuel Macron încearcă să medieze conflictul Occidentului cu Rusia și tensiunile de la granița ucraineană. Un eșec ar reprezenta o pierdere majoră pentru imaginea internă și internațională a acestuia, comentează presa internațională. (Imagine din 2019 )

Președintele Franței, Emmanuel Macron, merge luni la Moscova, într-o nouă încercare de rezolvarea diplomatică a tensiunilor dintre Rusia și Occident cauzate de acumularea masivă de forțe militare ruse la granița cu Ucraina.

În ultimele 10 zile, președintele Franței a avut mai multe conversații telefonice cu cei ai Rusia și Ucrainei și nu a fost singurul lider NATO care a încercat medierea tensiunilor.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a mers chiar la Kiev, iar sâmbătă a discutat cu Emmanuel Macron în pregătirea întâlnirii de luni.

Potrivit The Guardian, cei doi au discutat despre importanța transmiterii unui mesaj de unitate a NATO. Macron ar urma să transmită și că Occidentul pledează pentru o soluție diplomatică a tensiunilor.

Îți mai recomandăm Zelenski: Ucraina va opune o „rezistență acerbă și sângeroasă”. Johnson promite un ajutor de £88 milioane

După întâlnirea cu Vladimir Putin, președintele Macron, urmează să viziteze și Kiev-ul, în cursul zilei de marți.

Kievul a reproșat lipsa unei abordări ferme și unitare din partea Europei, în condițiile în care Germania nu a părut fermă în condamnarea unui posibil atac rusesc.

În sprijinul Ucrainei, Germania, care depinde de livrările de gaz rusesc, a trimis recent căști militare ceea ce a declanșat o aprinsă dezbatere despre angajamentul ei față de independența Ucrainei.

Între timp, și cancelarul Olaf Scholz a anunțat că va merge la Moscova, în 15 februarie, iar vizita lui Macron a fost coordonată și cu acesta.

Purtătorul de cu cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat întîlnirea Putin - Scholz, spunând că cei doi vor purta discuții bilaterale „importante”.

Îți mai recomandăm Criza Rusia-Ucraina | Cum va afecta atitudinea Germaniei răspunsul Aliaților la o posibilă invazie

Cancelarul Scholz se va afla însă, luni, la Washington, pentru a se întâlni cu președintele SUA, Joe Biden.

Cancelarul Germaniei va încerca să refacă credibilitatea Germaniei, scrie The New York Times. Scholz e criticat atât acasă cât și în străinătate pentru felul în care a acționat în criza ucraineană.

Între timp, Rusia și-a asigurat sprijinul Chinei, printr-o declarație comună transmisă vineri în care este cerută „oprirea expansiunii NATO”.

În replică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, răspunzând unei întrebări a BBC, că dată fiind apropierea dintre Rusia și China este vital ca aliații NATO să fie uniți.

Îți mai recomandăm China și Rusia cer NATO să își oprească „expansiunea”. Naumescu: Rusia are de pierdut pe termen lung

Stoltenberg a transmis, sâmbătă, că a vorbit cu Emmanuel Macron și a salutat angajamentul acestuia pentru abordarea găsirea unor soluții diplomatice. „Cheia, în acest moment, este unitatea”, a transmis Stoltenberg pe Twitter.


În paralel, Rusia a continuat mobilizarea de forțe militare în Belarus, unde 30.000 de militari și numeroase echipamente militare participă la un exercițiu.

Potrivit oficialilor SUA, Rusia ar putea ataca în orice moment și a mobilizat deja 70% din capacitatea militară necesară unei invazii pe întregul teritoriu ucrainean.

Multe dintre acestea sunt comasate aproape de granița cu Ucraina, unele la distanțe de doar circa 50 de kilometri.

Noi imagini cu mobilizarea masivă de armament rus la granița cu Ucraina