Rusia ar putea invada Ucraina în câteva zile sau câteva săptămâni, a declarat consilierul Casei Albe pentru securitate națională, Jake Sullivan, într-o serie de interviuri acordate, duminică, presei americane.
Anterior, oficiali ai Casei Albe le-au spus, joi, membrilor congresului SUA că Rusia ar fi mobilizat 70% din forțele militare de care ar avea nevoie pentru a invada Ucraina, în ce „ar putea deveni cea mai mare operațiune militară terestră din Europa din 1945 până în prezent”. Capturarea Kievului, au spus aceștia ar putea fi făcută în câteva zile.
„În orice moment, în orice zi, Rusia ar putea întreprinde acțiuni militare împotriva Ucrainei. Ar putea dura și câteva săptămâni până o face sau ar putea alege calea diplomatică", a spus Sullivan la Fox News pe 6 februarie.
Anterior, un consilier al președintelui Ucrainei declarase că șansa rezolvării tensiunilor prin diplomație este mai mare decât cea a unui atac.
Ministrul Apărării din Ucraina, Dmitro Kuleba, a avertizat împotriva unor abordări „apocaliptice".
Orice posibilă acțiune a Rusiei ar putea include anexarea regiunii Donbas din Ucraina, atacuri cibernetice sau o invazie la scară largă întregii țări, a declarat Sullivan la ABC.
Consilierul președintelui Biden a mai spus că Statele Unite nu trimit militari aliaților NATO pentru a începe un război cu Rusia sau a lupta cu Rusia în Ucraina.
Un contingent american a ajuns în Polonia duminică, iar de vineri a început sosirea în Europa a forțelor suplimentare dislocate de SUA pentru întărirea securității din Polonia și România, prin mișcări de trupe din Germania în România, și din SUA în Germania și Polonia.
Parașutiști din Divizia 82 Aeropurtată a Forțelor Terestre ale SUA au ajuns duminică la Rzeszow în sud-estul Poloniei. Comandantul acesteia le-a spus reporterilor că este vorba despre o „măsură prudentă, de natură defensivă”.
„Suntem aici pentru a spori pregătirea, interoperabilitatea în toate domeniile cu aliații noștri polonezi și, dacă este necesar, pentru a apăra orice parte a NATO”, a spus acesta.
Polonia, care a aderat la NATO în 1999, găzduiește deja, prin rotație, aproximativ 4.500 de soldați americani.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că contingentul american suplimentar de 1.700 de soldați va avea sediul „în sud-estul Poloniei, pe flancul estic al NATO”.
Forțele americane din România au fost suplimentate cu 1.000 de soldați. România avea deja 900 de militari americani pe teritoriul său.
Luni, în 7 februarie, la Moscova, președintele Franței, Emmanuel Macron, se întâlnește cu președintele Vladimir Putin într-o nouă încercare a rezolvare diplomatică a tensiunilor Rusia - NATO.