Linkuri accesibilitate

China și Rusia cer NATO să își oprească „expansiunea”. Naumescu: Rusia are de pierdut pe termen lung


Vladimir Putin a găsit în Xi Jinping un aliat important împotriva Occidentului.
Vladimir Putin a găsit în Xi Jinping un aliat important împotriva Occidentului.

Într-o declarație comună transmisă vineri, Rusia și China cer NATO să își oprească expansiunea și să renunțe la abordările specifice Războiului Rece. Rusia adaugă că sprijină China în chestiunea Taiwanului și se opune independenței acestuia în orice formă ar fi solicitată.

Moscova și Beijingul critică în documentul transmis după întâlnirea președinților Vladimir Putin și Xi Jinping „impactul negativ al SUA asupra păcii și stabilității” în regiunea Asia-Pacific.

Cele două țări se declară „profund îngrijorate” de alianța de apărare AUKUS, dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite, în special în privința cooperării acestor țări în domeniul submarinelor nucleare. AUKUS sporește riscul unei curse a înarmărilor, arată declarația comună.

În opinia profesorului de relaţii internaţionale Valentin Naumescu, alinierea Rusiei și Chinei era previzibilă de mai mulți ani, chiar dacă poate părea una contextuală. Însă, precizează acesta pentru Europa Liberă, Rusia este cea care va avea de pierdut.

„Este limpede că cele două puteri revizioniste, iliberale, vor încerca să răstoarne în viitor supremația Statelor Unite și ordinea globală occidentală, bazată pe valori liberale și pe normele internaționale actuale. Pe termen mediu este previzibilă apariția unei ordini globale bipolare SUA – China, caz în care Rusia oricum nu va mai avea loc ca superputere globală", spune Valentin Naumescu.

Expertul în relații internaționale explică că Rusia ar aspira inutil la recâștigarea statutului de superputere.

În eventualitatea unei alianțe China – Rusia, Rusia va fi „pe locul al doilea, rolul principal revenind Chinei ca urmare a diferențelor foarte mari de putere economică, de performanțe tehnologice, științifice, de resurse umane, educaționale etc. Rusiei nu îi poate reveni decât un rol de anexă sau de provincie economică a Chinei, ceea ce nu este deloc în avantajul Rusiei și al rușilor pe termen mediu și lung”.

Întâlnirea de vineri de la Beijing cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost prima pe care liderul chinez Xi Jinping o are față în față cu un lider mondial în aproape doi ani. Ea vine într-un moment de tensiuni aprinse între Rusia și Occident, pe care declarația comună nu face decât să le confirme și, posibil, să le amplifice.

În timp ce livrările de gaze pentru Europa sunt o temă majoră a relației tensionate cu Occidentul, Vladimir Putin a mers, vineri, la Beijing cu un cadou pentru China: suplimentarea cu 10 miliarde de metri cubi a livrărilor către aceasta.

La Beijing, Putin a salutat relațiile cu China spunând că acestea „se dezvoltă progresiv pe calea prieteniei și a parteneriatului strategic și sunt cu adevărat fără precedent”, transmite Reuters.

„Un exemplu de relaţie demnă, în care fiecare îl ajută şi susţine pe celălalt în dezvoltarea lui", a adăugat Vladimir Putin.

Vladimir Putin și Xi Jinping participă la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, boicotată diplomatic de Statele Unite și alte țări aliate SUA (Marea Britanie, Canada, Germania, Australia) ca urmare a abuzurilor comise de China la adresa drepturilor omului.

Participă, în schimb, alături de președintele Rusiei, cel al Serbiei, Alexandr Vučić, dar și emirul din Qatar, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, cu care s-a întâlnit recent președintele Biden în încercarea de a găsi soluții pentru Europa în cazul în care Rusia oprește livrările de gaze către aceasta.

Deja afectate de pandemie, Jocurile Olimpice sunt umbrite, adaugă Reuters, de amenințarea unei agresiuni a Rusiei în Ucraina.

Rusia și China au stabilit, joi, la nivelul miniștrilor de Externe, poziția comună cu privire la Ucraina. China a anunțat că sprijină Rusia în privința relațiilor acesteia cu SUA și NATO.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG