În majoritatea sondajelor care măsoară intenția românilor pentru alegerea viitorului președinte, Elena Lasconi apare constant între primii trei cel mai bine clasați candidați.
În interviurile acordate în ultimele săptămâni, în calitate de candidat la Președinția României, Elena Lasconi, vorbește mai ales despre politica internă.
Europa Liberă a vrut însă să afle cum gândește potențiala viitoare comandantă supremă a Forțelor Armate Române inclusiv despre apărarea națională.
Elena Lasconi critică faptul că Legile Apărării nu au fost încă adoptate, acestea fiind aflate în diferite etape incipiente pe traseul legislativ, la doi ani și opt luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Actuala coaliție de guvernare, PSd-PNL, nu a reușit să trimită Parlamentului Legile Apărării, în ciuda solicitării șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, care a cerut politicienilor acte normative actualizate încă de la începutul anului.
Printre cele patru alegi ale Apărării se află și cea care se referă la posibilitatea Armatei Române de a doborî dronele rusești care intră ilegal în spațiul aerian al României.
Lidera USR consideră că acele drone ar trebui doborâte fără rezerve. „E nevoie de politicieni curajoși care să ia decizii rapide”, spune Elena Lasconi în interviul acordat Europei Libere.
Îți mai recomandăm Deputatul Nicu Fălcoi, membru în Comisia de Apărare: Legile Apărării vor fi amânate, cel mai probabil, pentru viitorul ParlamentO altă lege din pachetul de patru are legătură cu pregătirea populației pentru apărare.
Întrebată dacă este de părere că populația României ar trebui să se pregătească pentru un eventual război sau pentru o altă stare excepțională, dat fiind că Rusia amenință constant NATO, inclusiv România, Elena Lasconi a răspuns: „Păi, în ce sens să se pregătească? Adică să băgăm panica în popor și să spunem acuma, gata, ne pregătim pentru război?”
Candidata USR spune că apărarea țării trebuie să se bazeze pe militarii profesioniști.
În acest context, Lasconi a susținut însă că România trebuie să construiască mai multe baze sportive pentru a avea o populație sănătoasă și antrenată.
Despre bugetul Ministerului Apărării, Elena Lasconi crede că el nu ar trebui mărit peste pragul de 2,5% din produsul intern brut al țării.
„Nu văd de ce am crește acum (n.r. bugetul MApN)”, susține Lasconi.
Îți mai recomandăm România va folosi împrumutul de 920 de milioane de dolari din SUA pentru o fabrică de muniții și plăți pentru tancuri AbramsCandidata USR la Palatul Cotroceni precizează însă că Forțele Navale ar trebui consolidate: „Cred că e foarte important, având totuși în vedere acest război din Ucraina, ar trebui în zona navală, consolidate lucruri. Acolo ar trebui să investim mai mulți bani”.
De asemenea, Lasconi a declarat că, din punctul său de vedere, România ar fi avantajată să aibă pe teritoriul său cât mai multe trupe NATO, față de cei aproximativ 5.000 de militari din prezent.
„Cred că ar fi grozav dacă am avea mai multe trupe străine în România, pentru că e demonstrat că în țările în care au existat trupe străine NATO pregătite de luptă, acelea nu au fost niciodată atacate”, a explicat șefa USR.
Înainte de alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an, Europa Liberă i-a invitat pe principalii cinci candidați la interviuri, să răspundă mai multor întrebări cu privire la: apărarea națională, politica externă a României, politici publici legate de statul de drept și combaterea crimei organizate, precum și aspecte definitorii pentru principalele ideologii politice: religie în școli, avort, parteneriatul civil între persoane de același sex.
Redacția a trimis invitații, în luna septembrie, candidatului independent Mircea Geoană, președintelui Partidului Social Democrat (PSD), premierului Marcel Ciolacu, președintelui Partidului Național Liberal (PNL), lider al Senatului, Nicolae Ciucă, președintei USR, Elena Lasconi, și președintelui Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion.
Deocamdată, doar președinta USR a răspuns invitației Europei Libere de a explica cetățenilor români ce crede despre principalele probleme ale țării care țin de atribuțiile președintelui României sau care frământă societatea.
Alegerile prezidențiale au loc pe 24 noiembrie (turul I) și 8 decembrie (turul II).
Relațiile externe ale României, în viziunea Elenei Lasconi
Candidata USR la prezidențiale spune că România trebuie să susțină Ucraina în continuare.
„Ca președinte al României, o să susțin în continuare Ucraina, pentru că nu ne permitem o Rusie la granițele noastre. În plus, nu este nici legal, nici corect”, justifică Elena Lasconi.
De asemenea, lidera partidului de opoziție crede că România trebuie să susțină și Republica Moldova: „Să continuăm să acordăm 100% sprijinul Republicii Moldova și Ucrainei, dar cu Republica Moldova e mai mult de atât, sunt frații și surorile noastre”, completează Lasconi.
Îți mai recomandăm România prelungește „autostrada Unirii” cu un pod istoric peste Prut. Drumul până acolo este incertCandidata la funcția de președinte al țării spune că parteneriatul strategic între România și Statele Unite este un lucru bun însă ar vrea ca investitorii de peste Oceanul Atlantic să investească mai mult aici.
„Dacă e să ne referim la parteneriatul strategic cu Statele Unite, mi-aș dori să văd mai mulți investitori în România. Știu că s-au încheiat și se vor încheia contracte pentru zona asta de înarmare, pentru armament, dar în România nu am văzut să fi discutat cineva (n.r. despre subiect).
Dau un exemplu, ipotetic, aduceți nu știu ce tancuri. De ce nu putem să facem noi o fabrică sau două sau trei care să aibă componente pentru tancurile respective?” a spus Lasconi.
Lidera USR a refuzat să comenteze pe tema parteneriatelor între România și unii dintre vecinii săi.
A spus în schimb, că are încredere în Turcia.
Îți mai recomandăm Corespondență de la Vilnius | Ce țări NATO ar sări primele în ajutorul României în cazul unui atac. Turcia și Italia, printre eleElena Lasconi: Justiția din România nu face dreptate
Elena Lasconi spune că este implicată în multe procese ca urmare a activității sale de primar al orașului Câmpulung Muscel, iar în tribunale a văzut oameni dezamăgiți de Justiție.
„Dacă tu simți că ai o luptă cu sistemul, nu ești respectat, nu ești tratat bine în spitale, nu dau doi lei pe tine funcționarii din instituțiile statului și ai ști că ți se face dreptate în justiție, ai fi foarte liniștit”, spune Elena Lasconi.
Ea crede că încrederea în Justiție suferă și din cauza felului în care s-au soluționat cazuri intens mediatizate.
„Uitați-vă cum s-au mușamalizat cercetările cu plagiatul fostului prim-ministru, actualului contracandidat Nicolae Ciucă, uitați-vă în ce hal și-au bătut joc instituțiile statului și ce compromat este în spatele doamnei Șercan, care a descoperit că acela este un plagiat!”, exemplifică președinta USR.
Îți mai recomandăm Foştii şefi ai Academiei de Poliţie - condamnare în dosarul şantajării jurnalistei Emilia ȘercanLasconi spune că unele dintre legile Justiției ar trebui schimbate, fără a menționa care anume.
Iar în România, corupția încă este o vulnerabilitate națională și ar trebui tratată în consecință la nivel înalt, adaugă lidera USR.
Ea crede că DNA ar trebui auditat internațional și apoi întărit, inclusiv prin repunerea în dreptul de a cerceta magistrați pentru fapte de corupție.
Despre combaterea consumului de droguri în România, inclisiv de către minori, Lasconi spune că toate școlile ar trebui monitorizate video pentru a se vedea cine și cum vonde stupefiante în zona unităților de învățământ.
Nu în ultimul rând, candidata la Președinție crede că Poliția și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată ar trebui să primească mai multe resurse pentru a-i depista mai degrabă pe furnizorii de droguri.
Elena Lasconi crede că Biserica Ortodoxă Română are o aripă rusă
Elena Lasconi spune că este creștin ortodoxă dar nu merge frecvent la biserică.
Are însă duhovnic.
Întrebată ce crede despre scăderea încrederii publice în Biserica Ortodoxă Română, în ultimii ani, candidata la Președinție a spus că în opinia sa, de vină sunt „multe fețe bisericești controversate, cum ar fi Teodosie, pe care îl consider aripa rusă a Bisericii Ortodoxe”.
Lasconi spune că este „uimită” că Patriarhul Daniel, îl menține pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, capul Bisericii Ortodoxe la Constanța:
„Eu sper ca să se ia o decizie și să nu mai îl susțină, e absolut incredibil. (…) Eu spun acum public că ar trebui (n.r. Patriarhul României) să se gândească foarte bine și să-l trimită acasă sau unde i-o plăcea lui.”
Despre avort
Pe de altă parte, Elena Lasconi declară că nu i se pare justificată limitarea accesului la avort în spitale publice din motive nemedicale.
„Mi se pare normal ca orice femeie în 2024 să fie stăpână pe corpul ei și să ia decizia pe care ea o consideră corectă. Dar sunt împotriva avortului ca metodă de contracepție. Cred că ar trebui să lucrăm mai mult în zona de educație”, spune Lasconi.
Cadidata USR precizează că susține și parteneriatul civil între persoane de același sex, nu însă și căsătoria acestora.
„Dacă sunt doi oameni, doi bărbați sau două femei, care se iubesc de zece ani, de 20 de ani, de 30 de ani, și Doamne ferește, ajunge într-o secție de ATI, de la un accident, o boală, omul ăla sau femeia aia nu au dreptul să intre să vadă (n.r. partenera/partenerul), nu au dreptul să decidă dacă să fie sau nu scos de la aparate, nu au niciun fel de drept, dacă împreună construiesc o casă. Adică, mie mi se pare că e o chestie de legalitate absolut normal”, afirmă Elena Lasconi.
Îți mai recomandăm Cum a reușit Finlanda să scadă cu 66% numărul avorturilor în rândul fetelor minoreTranscrierea interviului, aici:
Eroare de server
Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!
Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.
Please use Search above to see if you can find it elsewhere
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.