Expert științe politice, George Jiglău: Eu nu aș scoate 100% din discuții candidatura doamnei Firea la București 

Plecarea Gabrielei Firea din funcțiile din partid dă cale liberă altor membri PSD, spune profesorul de Științe Politice George Jiglău. Nimic nu e exclus, dar candidatura sa la primăria capitalei este acum pusă serios la îndoială, adaugă el. (Imagine din campania din 2020)

PSD a anunțat, luni, că Gabriela Firea este suspendată din funcția de președinte al filialei București. Anunțul pare să scoată din joc un personaj puternic înaintea alegerilor din 2024, iar acest lucru nu ar fi neapărat o veste proastă pentru unii membri PSD, spune profesorul George Jiglău.

În interviul acordat Europei Libere, lectorul universitar în științe politice George Jiglău, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, spune că de plecarea doamnei Firea nu s-ar bucura neapărat electoratul anti-PSD, cât, mai degrabă, unii dintre colegii de partid al Gabrielei Firea.

Europa Liberă: Ce înseamnă această suspendare, din punct de vedere politic, în interiorul partidului?

George Jiglău: Cred că e o consecință în lungul șir de lovituri politice pe care le suferă doamna Firea de când a început tot scandalul ăsta, deci era oarecum de așteptat.

Nu-mi dau seama dacă ar mai putea urma și altceva, nu știu, poate plecarea din calitatea de membru în partid, dar nu știu dacă se ajunge chiar până acolo. Pentru PSD în ansamblu, și când zic asta mă refer și la partid și la cei care conduc acum partidul - domnul Ciolacu personal, pentru cei care au ambiții în PSD în raport cu alegerile de anul viitor, faptul că iese din peisaj un alt personaj ambițios din interiorul partidului poate că nu e o veste tocmai rea.

Noi ne raportăm la partide ca la un actor unitar, coerent, colectiv, dar, de fapt, vorbim despre grupări, despre tabere, despre mai mulți lideri care au ambiții și își caută propriul culoar.
prof. George Jiglău

Doamna Firea era, clar, unul dintre acești oameni. Și, pentru cei cu care se află în interior, în competiție, cu siguranță că ieșirea ei din joc nu e neapărat o veste rea.

În același timp, sigur, că ne gândim la Doamna Firea ca la un fost posibil candidat pentru localele din București.

Dacă Doamna Firea ar fi candidat și câștiga Bucureștiul, eu cred că ambiția era mai sus de atât, în perspectiva prezidențialelor.

Cred că PSD e într-un moment în care își dorește foarte tare să câștige, în cele din urmă, și prezidențialele, pentru că n-a mai făcut-o din 2000. Dar, în același timp, ca să poată face asta, cred că are nevoie de un soi de candidat care să nu întruchipeze toate neajunsurile PSD-ului.

Vorbim despre foarte mulți alegători care, în mod normal, nu ar veni să voteze, dar care vin la vot în turul doi doar ca să voteze împotriva candidatului PSD. Am văzut asta și cu doamna Dăncilă, și cu Victor Ponta, și cu Mircea Geoană, și cu Adrian Năstase.

Îți mai recomandăm PSD îi cere demisia Ralucăi Turcan: A avizat un azil care s-a dovedit a fi al groazei. Răspunsul ministrului PNL

Deci, e nevoie de un altfel de candidat, nu genul acesta de candidat care e identificat cu PSD-ismul, așa, de ani bune încoace. Doamna Firea era fix genul ăla de candidat.

Europa Liberă: Care este viitorul politic al doamnei Firea, în condițiile actuale?

George Jiglău: Dacă despre PSD, despre partid, părerea mea e că va ateriza în picioare - așa cum a făcut-o după nenumărate alte scandaluri și probleme de imagine pe care le-a avut de-a lungul timpului - în schimb, cei care au fost personaje în altfel de probleme individual, politicienii, dacă ne uităm bine, nu prea și-a revenit nimeni pe deplin, chiar dacă încercări au mai fost.

Și mă gândesc la Liviu Dragnea cu problemele lui, inclusiv închisoarea, după ce a ieșit, știm că a mai avut tentative cu diverse partide, dar a ajuns să facă blog culinar.

Adrian Năstase nu și-a mai revenit niciodată.

Îți mai recomandăm Natalia Intotero și Simona Bucura Oprescu, propunerile PSD la ministerele Familiei și Muncii

Victor Ponta a avut ceva succes cu Pro România, în 2019, la Europarlamentare, după care nu a mai reușit nimic. Practic, el a decontat scandalul Colectiv, care după mine a fost, fără să minimizez în vreun fel drama despre care vorbim zilele astea, cu și mai multă încărcătură, și mai multă emoție atunci, comparativ cu ce avem acum. Nu și-a mai revenit.

Europa Liberă: Mircea Geoană poate fi încadrat în această categorie?

George Jiglău: Mircea Geoană nu a avut niciodată genul ăsta de probleme de imagine. Sigur, a fost momentul cu turul doi din 2009, dar n-a fost un scandal care să-i fie atribuit, pe care să fie legat în mod direct.

A pierdut alegerile cu Victor Ponta atunci, la congresul care a urmat momentului din 2009, după care, sigur, a intrat într-un cont de umbră, dar și-a văzut de cariera lui, dacă avea probleme nu ajungea numărul doi în NATO acum.

Europa Liberă: Problemele doamnei Firea simplifică cumva alegerile de la București în momentul de față?

George Jiglău: Cu siguranță PSD București va trebui să treacă printr-un moment de căutări, pe care poate că nu le anticipa neapărat. Pe de altă parte, scandalul vine cu un an înainte de alegeri. E timp.

La fel și PNL. PNL, până la urmă, a mai trecut prin asta în 2016, când se străduiau să găsească un candidat. Poate că și la PSD va urma ceva de genul ăsta. Eu n-aș scoate 100% din discuții, nici măcar pe doamna Firea, sincer.

Spun asta bazându-mă pe faptul că, din nou, acest scandal vine cu un an înainte de alegeri. Publicul, electoratul român, mass media, noi toți, uităm relativ repede.

E vară, va trece momentul ăsta, vor veni altele. Nu sunt șanse mari, cu siguranță, dar nu e exclus ca lumea să uite într-atât de tare încât inclusiv doamna Firea să reapară la un moment dat pe agendă. Presupunem că nu se va întâmpla asta.

Îți mai recomandăm Țară în Service | Din orfelinatele comuniste, în azilul grupării din Voluntari. Cum a distrus statul viețile a șase copii

Cu siguranță că trebuie căutat un candidat care să aibă șanse de câștig, dar sunt mulți care sunt siguri că își doresc și așteptau la rând, poate fără să spere că se va ivi vreo ocazie.

Și atunci nu cred că simplifică neapărat foarte mult lucrurile. Până la urmă, hai să ne raportăm un pic la un context de alegeri locale. Noi vorbim de niște alegeri într-un singur tur, care, de multe ori, se transformă într-un soi de referendum legat de primarul în funcție.

Îl mai vrem sau nu mai avem pe primarul actual? Cam despre asta e vorba când avem alegeri într-un tur. Eu cred că e mai mult vorba despre Nicușor Dan decât despre contracandidații lui.

Dacă era doamna Firea, era, într-adevăr, o competiție între ultimii doi primari generali. Seamănă cu un tur doi, să zicem, chiar și într-un singur tur. Poate că e mai degrabă despre felul în care bucureștenii evaluează prestația lui Nicușor Dan și dacă îi mai dau un mandat sau nu. Hai să spunem că, într-un fel, poate că simplifică.

Europa Liberă: Faptul că nu a fost exclusă, să spunem, din PSD doamna Firea, ci doar suspendată, cărei logici politice i se datorează? Are doamna Firea un electorat propriu de care are nevoie PSD?

George Jiglău: Eu cred că da. Sigur că ține de niște dinamici din interiorul partidului, pe care, cu siguranță, nu le cunosc eu. Dar eu cred că cei care simpatizau PSD până acum, îl vor simpatiza și înainte.

Fără să minimalizez importanța lui, nu cred că acesta e genul de scandal care să răzgândească oamenii din simpatia sau lipsa lor de simpatie față de PSD.

Deci cine simpatiza PSD o va face în continuare și va spune, bine, dar și doamna Turcan, dar și PNL au făcut asta. Cei care antipatizau PSD-ul, o vor face în continuare poate și mai tare sau și mai convinși de ceea ce credeau deja.

La fel funcționează și pentru doamna Firea. Deci cei care o simpatizau pe doamna Firea pentru ce a făcut la București, pentru trecutul ei în presă, pentru că e credincioasă etc., o vor face, probabil, și în continuare.

Și atunci, da, probabil că nici partidul nu își permite să antagonizeze complet niște oameni care ar putea să se îndepărteze de partid dacă ar simți că PSD o persecutată mai mult decât e cazul pe doamna Firea.

Europa Liberă: Credeți că reacția purtătorului de cuvânt al BOR a avut un cuvânt de spus în ceea ce s-a întâmplat cu doamna Firea?

George Jiglău: Eu nu l-aș echivala pe domnul Bănescu cu Biserica.

Sigur, e purtător de cuvânt, evident, că avem motive să facem asta, dar el însuși a zis cumva că nu ar trebui să ne grăbim să echivalăm cele două poziții.

Nu-i ca și cum a ieșit Patriarhul să spună: doamna Firea a greșit. A ieșit domnul Bănescu, care știm că e un personaj extrem de activ în spațiu public, cu păreri foarte bine pronunțate, le-a avut tot timpul.

Și eu cred că e mai degrabă o chestiune între el ca persoană publică și doamna Firea, respectiv domnul Pandele, ca persoane publice.

Îți mai recomandăm Analiză | Firea & Pandele au mizat pe Biserică în scandalul „azilelor groazei”, dar în loc de susținere au primit ocară

Poate că în economia lucrurilor a contat și că voce din acea zonă are ceva negativ de spus, dar e greu de măsurat care a contat mai mult. A fost un cumul de voci din mai multe direcții care au contat. Exact ca la Colectiv, prima dată au zis că „lasă că nu e așa o problemă, lasă că și alții au greșit”, după care s-au tot rostogolit lucrurile până când s-a ajuns, inevitabil, la demisia de la vârf, să zicem.

Europa Liberă: Ce ar trebui să învețe politicienii din genul acesta de situații când, mai devreme sau mai târziu, se ajunge la demisii?

George Jiglău: Eu cred că toate lecțiile astea sunt de fapt una singură, și anume că nu e nimeni complet intangibil.

*Ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat joi, iar ministrul Familiei, Gabriela Firea, a demisionat vineri, în urma dezvăluirilor din Buletin de București și Centrul de Investigații Media, acuzați că ar fi știut de condițiile inumane din trei azile pentru bătrâni și persoane cu dizabilități din județul Ilfov.

Într-o declarație formulată luni, președintele Klaus Iohannis a spus că din punctul lui de vedere, demisiile politice de până acum „au fost suficiente”.