Principalele declarații, pe scurt:
- despre retragerea trupelor rusești: „Ținând cont de faptul că nu au reușit să realizeze ce au planificat, mi se pare că încearcă să găsească alte soluții pentru a ține acest control asupra unei părți a Ucrainei sau asupra Ucrainei, în general”;
- Despre propaganda rusă în România: „N-aș spune că e la un nivel înalt și aici un aport foarte mare îl are societatea civilă din România. E o societate sănătoasă, cu un nivel foarte înalt de imunitate la astfel de jocuri. Când cineva comite o crimă, încearcă să o voaleze, o voalează cu propagandă, cu minciuni, cu diferite invenții și fantezii nemernice. Asta face Rusia astăzi”;
- Despre discuțiile pe care le are cu cei rămași în Ucraina: „De multe ori îmi curg lacrimi din ochi. Am foarte mulți prieteni, chiar și rude care au rămas acolo. Nu cred că ați putea înțelege foarte adânc ce înseamnă asta, e o durere sufletească foarte mare. Poporului român îi doresc să nu aibă niciodată posibilitatea să simtă această durere”;
- Despre Vladimir Putin: „Eu calific tot ce se întâmplă drept începutul sfârșitului acestui dictator și criminal de război. În viziunea mea, ar trebui tras la răspundere ca toți criminalii de război de până acum”;
- Despre mesajul pentru refugiații ucraineni ajunși în România: „Aș vrea ca toți să se întoarcă înapoi acasă și vă asigur că se vor întoarce foarte mulți”.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Rahovei Paun, vorbim despre rezultatul negocierilor de pace din Turcia: Ucraina să rămână neutră, în schimbul garanțiilor de securitate, garanții de securitate oferite de către Occident, iar Rusia să-și retragă trupele. Se întâmplă asta? Cum decurg discuțiile?
Rohovei Paun: Vreau să vă asigur că partea ucraineană demonstrează o poziție constructivă. Negocierile recente de la Istanbul au demonstrat că Rusia, în principiu, este pregătită să facă câțiva pași înainte, dar mai este un drum foarte lung de parcurs până să se poată ajunge la soluționarea, rezolvarea tuturor problemelor care s-au acumulat în acest război, la o încetare permanentă a focului și la o detensionare completă în zonele în care se duc ciocniri militare.
Părțile vor continua aceste negocieri pentru a pregăti și a conveni asupra unui tratat privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, procedura de impunere a încetării focului, retragerea trupelor și a altor formațiuni paramilitare care sunt controlate de Rusia de pe teritoriul Ucrainei, deschiderea și asigurarea funcționării în siguranță a coridoarelor umanitare în mod permanent, precum și a schimbului de cadavre și eliberarea prizonierilor de război și a civililor internați sau furați de către partea rusă.
Îți mai recomandăm Ucraina ar accepta neutralitate militară după negocierile de la Istanbul. Rusia promite să își retragă din trupePoziția noastră principială de la care nu vom face niciun pas, nici în dreapta, nici în stânga și nici înapoi. Ucraina continuă să insiste asupra necesității retragerii tuturor unităților militare și forțelor armate ruse, care sunt acum pe teritoriul Ucrainei și continuă atacuri, la locurile unde au fost dislocate până în data de 22 februarie 2022. Procesul de negociere se află în desfășurare, dar acest proces de negociere încă nu are un rezultat concret.
Noi am prezentat poziția ucraineană, care este în totalitate în conformitate cu dreptul internațional și acest proces nici într-un caz nu înlătură necesitatea unei asistențe suplimentare urgente a Ucrainei cu armament și aplicarea de noi sancțiuni împotriva Federației Ruse. De ce? Deoarece noi urmărim chiar pe fondul acestor tratative care se duc la Istanbul, în Turcia, cum Rusia continuă să atace mârșav obiectivele civile de infrastructură, uzine, întreprinderi și tot acest proces de atacuri este însoțit de pierderi umane.
Europa Liberă: Ce-ar obține Rusia. Ar obține Donbas?
Rohovei Paun: Poziția noastră este fermă. Retragerea armatei de pe teritoriul Ucrainei ar însemna o altă garanție, ar trebui să fie asigurarea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei în granițele care sunt recunoscute de lumea întreagă, conform dreptului internațional.
Europa Liberă: Și cine ar putea da garanțiile de securitate?
Rohovei Paun: E vorba de un șir de state care deja și-au asumat acest lucru. Ele au fost enumerate de reprezentanții delegației ucrainene la aceste negocieri. Printre ele s-ar afla marile puteri: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, inclusiv China.
Europa Liberă: România ar fi printre aceste țări?
Rohovei Paun: Nu am văzut România printre aceste țări. Sunt țări care au într-adevăr o greutate, să spunem, în politica mondială și au posibilitatea de a avea o influență majoră asupra Rusiei și asupra lucrurilor care vor fi convenite, în domeniul asigurării securității.
Putin, când a început această aventură mârșavă și dementă, el nu și-a dat seama că va lupta nu doar cu armata unui stat, ci că va lupta cu un popor întreg.
Europa Liberă: Rusia ar merge pe această variantă? Ar accepta integritatea teritorială a Ucrainei?
Rohovei Paun: Rusiei trebuie să-i fie impus să facă acest lucru. Rusia trebuie întoarsă la respectarea dreptului internațional și a regulilor internaționale. Acesta este și scopul acestor mari jucători mondiali, care trebuie să facă acest lucru.
Europa Liberă: Simțiți că Rusia dă pași înapoi sau măcar jumătate de pas?
Rohovei Paun: N-aș spune că Rusia dă pași înapoi, îi impunem noi să facă acești pași înapoi. Prin rezultatele atacurilor contraofensivei armatei ucrainene, au fost alungați din suburbiile Kiev-ului undeva la 50 - 60 de kilometri. Putin, când a început această aventură mârșavă și dementă, el nu și-a dat seama că va lupta nu doar cu armata unui stat, ci că va lupta cu un popor întreg. Practic, din toate planurile pe care le aveau la începutul acestei agresiuni, niciunul nu s-a realizat.
Ei au vorbit mereu despre scopurile acestor planuri, ale acestei invazii, de a elibera populația rusă din Ucraina de așa-numiți naziști, de regimul naționalist și așa mai departe. Toate sunt niște invenții făcute de Moscova, dar în practică, atunci când ne uităm ce s-a întâmplat cu Mariupol, cu Harkov, sunt niște regiuni populate de rusofoni, rușii s-au atacat pe ei înșiși. Nu le-au eliberat, le-au atacat.
Europa Liberă: Președintele Zelenski spunea la summit-ul de la Bruxelles, mulțumindu-le țărilor care sprijină Ucraina, „România va fi cu noi în momentul crucial”. S-a referit la viitor, nu la prezent. România este cu Ucraina sau va fi?
Rohovei Paun: România este alături de noi și va fi și în alte momente cruciale alături de noi. S-a demonstrat și în practică. Există o serie de domenii unde se așteaptă o poziție mult mai activă. România înțelege situația din regiune foarte bine, poate mai bine decât alți jucători mondiali, o vede și știe realitățile.
Europa Liberă: Care sunt acele domenii care ar putea fi mai active sau sperați că vor fi mai active?
Rohovei Paun: E vorba despre ceea ce ține de linia umanitară, civilă. România e un stat supra-activ, să spunem așa. Tot ce a făcut România pentru Ucraina în privința refugiaților, ajutoarelor umanitare și multe alte lucruri, totul a fost organizat la un nivel superb și fără precedent. Societatea civilă românească este alături de noi și ilustrează o solidaritate fără precedent.
Există unele domenii despre care nu pot vorbi, unde se derulează unele proiecte, unele programe, dar sunt niște proiecte aparte despre care vorbesc specialiștii. Sprijinul există, se analizează noi căi de a diversifica acest sprijin.
Îți mai recomandăm Exclusiv | Ministrul Apărării: În acest război, am nimerit perfect direcția în care merge istoria, dar România este mai tăcută decât PoloniaÎn niciun caz nu e vorba că România nu acordă acest sprijin. Se duc negocieri pentru a găsi soluții cât mai optime pentru a realiza unele proiecte care deja sunt în discuție, sunt agreate și de-o parte și de alta. Cu părere de rău, nu aș dori să dau aceste detalii.
Europa Liberă: Care este momentul crucial la care se referă președintele Zelenski? Când anume România va fi cu Ucraina în momentul crucial?
Rohovei Paun: Eu cred că e vorba de momentul când vom obține această victorie și va fi necesar să restabilim tot ceea ce s-a dărâmat. România este alături de noi, demonstrează un aport fără precedent de solidaritate și susținere, sprijin, mai ales pe căile politico-diplomatice.
Europa Liberă: Ce preț puneți pe declarațiile Rusiei referitoare la retragerea de trupe? Mai credeți în ce spune Rusia?
Rohovei Paun: Încredere în regimul de la Moscova cred că nu mai are nimeni în lume, ținând cont de faptul că, pe parcursul acestor negocieri, ei continuau să atace. Pe parcursul acestor negocieri, continuă să moară oameni în Ucraina. Putin se va opri acolo unde va fi oprit și să ai încredere într-un astfel de comportament, în promisiunile pe care le face, nu are rost.
Europa Liberă: Care credeți că este strategia acum, spun că se retrag, dar, de fapt, se regrupează sau regândesc strategia?
Rohovei Paun: Ținând cont de faptul că nu au reușit să realizeze ce au planificat, mi se pare că încearcă să găsească alte soluții pentru a ține acest control asupra unei părți a Ucrainei sau asupra Ucrainei, în general.
Știți foarte bine că scopul era să dea jos actuala putere a Ucrainei, să-și instaleze o putere marionetă prin care să controleze total Ucraina, ceea ce ar fi dus la un dezastru pentru un popor care foarte bine știe ce înseamnă democrația, ce înseamnă libertatea, pentru un popor care foarte bine și-a definit aspirațiile sale în politica externă. Și aici e vorba de integrare europeană, de integrare euroatlantică.
Ținând cont de faptul că nu au reușit să realizeze ce au planificat, mi se pare că încearcă să găsească alte soluții pentru a ține acest control asupra unei părți a Ucrainei sau asupra Ucrainei, în general
Europa Liberă: Jurnaliștii Europa Liberă au fost în Cernăuți, Isaccea, au fost preocupați de această întrebare: de ce am avut în primele zile de război cozi atât de mari în Vama Siret? Trei zile de așteptare pentru cei care veneau cu mașina, iar răspunsul primit din partea autorităților române a fost acesta: există o anumită răceală la nivel decizional între România și Ucraina, ceea ce a întârziat luarea măsurilor necesare, ceea ce a întârziat și a îngreunat decizia, comunicarea. Aveți informații că s-a rezolvat această problemă?
Rohovei Paun: Această problemă nici n-a fost. Eu nu știu ale cui sunt aprecierile. De la bun început, am avut o deschidere totală din partea autorităților române și din partea autorităților ucrainene. Dar a fost ceva neobișnuit. A fost un șoc.
Punctele de trecere care nu erau prevăzute pentru un astfel de număr de oameni ca să treacă hotarele, granița practic s-a umflat. Numărul era foarte mare. Eu n-am văzut niciun obstacol, fiindcă și partea ucraineană și partea română au convenit de la bun început, să dea drumul oamenilor cu orice act de identitate, nu neapărat cu pașaport de călătorie, când s-au creat cozile foarte mari.
Europa Liberă: Deci, n-a existat o răceală?
Rohovei Paun: Nu, absolut. Dimpotrivă, există o cooperare, o coordonare. A fost un șoc și au fost multe lucruri imprevizibile, dar, pe parcurs, totul s-a pus la punct și funcționează.
Europa Liberă: Pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România, au existat 9 postări în 40 de minute, al căror mesaj general era acela că America a convins Europa că Washingtonul e bun, dar de fapt Washingtonul este rău. Au venit și foarte multe comentarii, reacții din partea românilor. Propaganda rusă în România e la cote înalte?
Rohovei Paun: N-aș spune că e la un nivel înalt și aici un aport foarte mare îl are societatea civilă din România. E o societate sănătoasă, așa o numesc e, cu o imunitate destul de ridicată, dar există unele cercuri care chiar nu se ascund, care transmit semnalele și narațiunile. Dar, repet, de când mă aflu în România, știu România foarte bine, cunosc societatea din România, este una cu un nivel foarte înalt de imunitate la astfel de jocuri.
Europa Liberă: Ce le-ați recomanda românilor în legătură cu aceste atacuri informaționale?
Rohovei Paun: Le-aș recomanda românilor să apeleze la informații oficiale, care descriu obiectiv realitățile. Eu nu cred că există vreo criză sau vreun deficit de astfel de informație. Analizez cu atenție toate noutățile care sunt transmise pe diferite canale, și la radio și în televiziune, în presă. Marea majoritate face acest lucru.
Plus de asta, sunt declarații făcute de oficiali ucraineni, de oficiali români, de oficialii altor state. E clar un lucru: când cineva comite o crimă, încearcă să o voaleze, o voalează cu propagandă, cu minciuni, cu diferite invenții și fantezii nemernice. Asta face Rusia astăzi.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Referindu-ne la refugiații ucraineni, la oamenii care au ajuns în România, la copii, adopția nu poate fi realizată. Intenționați să schimbați ceva pentru a se putea întâmpla lucrul acesta în curând sau nu-l luați în calcul?
Rohovei Paun: Nu luăm în calcul, deoarece, dacă e vorba de copiii orfani sau copiii ai căror părinți și-au pierdut drepturile asupra lor, ei sunt în custodia statului.
Noi o să avem grijă de ei chiar aici, pe teritoriul României. Sunt mai multe grupuri de copii. Sunt într-o permanentă legătură cu doamna ministru Firea și vreau să vă asigur că tot ce face partea română în acest domeniu este organizat la un nivel foarte înalt, calitativ.
Europa Liberă: Deci nu vor putea fi adoptați în România?
Rohovei Paun: Nu. Copiii se vor întoarce, ei sunt însoțiți de educatori și de profesori de la școlile, de la internatele unde erau. Deocamdată nu există o bază legală să facem acest. Și nu cred că ar fi ok să se întâmple asta, pentru că dorim ca ei să revină acasă, așa cum vor reveni și oamenii care au fost nevoiți să părăsească țara.
Să știți că o mare parte dintre ei deja au început să se întoarcă acasă. Se întorc în Ucraina. Copiii au fost primiți de partea română, sunt sub protecția noastră, toți acești copii au fost luați la evidența consulară. Statul român înțelege foarte bine acest lucru. Are și el atribuțiile și răspunderea sa pentru a nu se întâmpla nimic cu acești copii.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Țineți aproape de oamenii care au rămas în Ucraina, cunoștințe, prieteni, cetățeni ucraineni, femei, copii, bărbați care stau acolo și îndură. Când vorbiți cu ei, ce vă transmit, ce simțiți, ce vă spun?
Rohovei Paun: De multe ori îmi curg lacrimi din ochi și lacrimile unui bărbat sunt foarte sincere, să știți. Am foarte mulți prieteni, chiar și rude care au rămas acolo. Majoritatea sunt în partea de vest a Ucrainei. O mare parte din ei au fost nevoiți să plece din Kiev și să ajungă spre vestul Ucrainei, unde sunt așa-numiții refugiați interni. E greu. Mulți au rămas fără case, am chiar și colegi diplomați care lucrează în alte țări.
Chiar ieri am vorbit cu cineva, un prieten și coleg de breaslă care și-a pierdut locuința. Nu cred că ați putea înțelege foarte adânc ce înseamnă asta, e o durere sufletească foarte mare. Probabil că numai cei care trec prin acest lucru pot să înțeleagă foarte profund această durere. În orice caz, eu, din suflet îmi doresc ca niciodată poporul ucrainean să nu mai treacă prin astfel de clipe grele, iar poporului român îi doresc să nu aibă niciodată să simtă această durere.
Europa Liberă: Traficul de persoane, traficul de copii favorizat de război. Ce informații primiți?
Rohovei Paun: Tot ce ține de copii este organizat la un nivel care nu va permite niciodată să se întâmple așa ceva. Vă asigur. Condițiile create de partea română la etapa actuală sunt asigurate în așa mod ca astfel de lucruri să nu poată să aibă loc. Se primesc unele semnale de persoane suspecte care circulă prin zona punctelor de trecere a frontierei, unde le propun oamenilor care nu au acte pentru a circula sau a merge spre țări terțe, li se propune crearea unor grupuri pentru a pleca în străinătate și să aibă acolo niște activități, aș spune dubioase.
Dar nu aș putea spune de realizarea în practică. Sunt încercări, dar aici, din nou, intervin condițiile create de partea română la nivel legislativ, care asigură posibilitatea cetățenilor ucraineni care au fost nevoiți să ajungă aici de a se angaja. Nu știu care sunt datele statistice acum, dar undeva la începutul săptămânii am analizat niște date statistice: în jur de trei sau patru mii de oameni deja s-au angajat în România și se vor angaja mai departe, deoarece statul român le-a oferit o procedură de angajare mult mai simplificată chiar față de cetățenii români.
Europa Liberă: Atacul asupra Odesei ar însemna și un flux masiv de refugiați în Tulcea, Isaccea. Un singur bac este acolo, spuneau autoritățile din România, dar se va rezolva problema, vor mai fi aduse bacuri. La nivelul ambasadei ați avut astfel de discuții pentru a exista această suplimentare în zonă?
Rohovei Paun: Am avut discuții și sunt sigur că se va realiza în cazul unui flux mult mai mare. Luăm în calcul inclusiv transportarea oamenilor și cu navele companiei ucrainene, cu nave de pasageri, pe care le are în posesie, direct spre Tulcea. Deci, se vor diversifica aceste căi de transport, se va suplimenta și bacul. Posibilități există. Și sunt sigur că părțile sunt pregătite pentru asta.
Chiar s-au făcut câteva curse ale acestor nave spre Tulcea și s-a demonstrat că e posibil. La etapa actuală, nu există necesitatea de a face acest lucru în masă, să spunem, întrucât Tulcea e mult mai departe decât Isaccea. În plus, infrastructura de acolo nu e chiar potrivită, dar în caz de necesitate, în caz de urgență, aceste lucruri pot fi realizate.
Europa Liberă: Președintele american Joe Biden a spus că Putin nu trebuie să mai rămână la putere, negând apoi că s-ar fi referit la o schimbare de regim. Aveți date că s-ar putea întâmpla asta în Rusia?
Rohovei Paun: Nu am date concrete. Eu calific tot ce se întâmplă acum drept începutul sfârșitului acestui dictator și criminal de război. În viziunea mea, ar trebui tras la răspundere ca toți criminalii de război de până acum.
Îți mai recomandăm Exclusiv | Ministrul Apărării: În acest război, am nimerit perfect direcția în care merge istoria, dar România este mai tăcută decât PoloniaEuropa Liberă: Câți oameni au murit în Ucraina, câți soldați ucraineni au fost uciși, câți civili?
Rohovei Paun: Cifrele sunt de ordinul miilor. Numai la Mariupol, zilele trecute, sub dărâmăturile acelui teatru, au fost găsite 300 de cadavre, în plus față de cele care au fost găsite anterior.
Europa Liberă: NATO nu poate interveni militar în Ucraina. Simțiți frustrare? Mor civili, dar NATO nu poate interveni.
Rohovei Paun: Probabil că o parte mare a societății are aceste sentimente de frustrare. Noi, la nivel oficial, înțelegem aceste decizii și, în același timp, suntem siguri că NATO, țările partenere ale Ucrainei, ar putea face mult mai mult în acest domeniu, e vorba de închiderea cerului, de acordarea de armament performant pentru Ucraina. Se poate face mult mai mult. Vedem poziția foarte activă a Marii Britanii, vedem poziția foarte activă a SUA, a Poloniei, propunerile Poloniei. Începe să se contureze un ajutor substanțial pentru Ucraina.
Europa Liberă: România poate face mai mult?
Rohovei Paun: România face.
Europa Liberă: Ministrul apărării Vasile Dâncu spunea într-un interviu pentru Europa Liberă că democrația României este mai discretă, mai rezervată, mai tăcută. Într-o analiză făcută de Europa Liberă, președintele României Klaus Iohannis, în discursurile ținute de la începutul războiului, nu a rostit numele „Putin”. E România prea rezervată în raport cu ceea ce se întâmplă Ucraina?
Rohovei Paun: E o întrebare interesantă, dar aș prefera să nu fac comentarii în legătură cu factorii decizionali din România. Cum am mai spus, România face foarte mult pentru Ucraina, dar nu aș dori să comentez declarațiile unor oficiali din România. Lucrurile importante se fac nu public, ci altfel.
Europa Liberă: Ani de zile în România am avut partide de stânga, de dreapta pro-occidentale, fără viziuni extremiste. Peisajul s-a mai schimbat și ne uităm la ascensiunea AUR. Mesajele AUR sunt acum: Occidentul este rău, autoritățile române sunt rele, totul pentru demoralizarea populației. Care ar fi analiza dumneavoastră în legătură cu peisajul politic din România?
Rohovei Paun: Peisajul politic românesc este un peisaj politic pro-occidental. Există poziția oficială a părții române și acest lucru e cel mai important, faptul că există și alte partide nu e treaba mea să comentez, e treaba cercurilor politice din România să comenteze, să aprecieze și e treaba electoratului român.
Europa Liberă: Ce le spuneți cetățenilor ucraineni care vin în România? Le-ați recomanda să rămână aici?
Rohovei Paun: Ucraina e o țară liberă, o țară democratică. Eu le-aș recomanda să facă ceea ce consideră necesar să facă. Dar, sincer vă spun, aș vrea ca toți să se întoarcă înapoi acasă și vă asigur că se vor întoarce foarte mulți.
Îți mai recomandăm Educația în timp de război. Cum sunt integrați elevii ucraineni în școlile private din România