Fostul ministru al Sănătății critică deciziile luate de Guvern în contextul crizei energetice și a inflației. Voiculescu e de părere că PSD și PNL au de câștigat din scumpirile din ultimele luni, pentru că asta înseamnă mai mulți bani care ajung la bugetul de stat și, implicit, mai multe resurse pentru partide.
Din acest motiv, argumentează Voiculescu, măsura pe care Guvernul ar fi trebuit să o adopte în contextul inflației este reducerea TVA la 5% la energie. Acest punct de vedere este asumat și de USR, principala forță parlamentară din Opoziție.
„În momentul acesta, hățurile căruței numite România sunt ținute de niște oameni care au luat-o pe câmp și merg din când în când cu căruța la furat”, spune Voiculescu.
Acesta îl critică pe actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, pentru contractul de consultanță de 21 de milioane de euro pe care Ministerul Sănătății l-a încheiat cu Organizația Mondială a Sănătății. Ministrul social-democrat ar avea o problemă de integritate, consideră Voiculescu, care se miră de averea adunată de Alexandru Rafila în cariera de medic.
Despre USR, Voiculescu recunoaște că „lucrurile nu au fost și nu sunt perfecte” însă e optimist că partidul va obține un scor mai bun la alegerile următoare.
„Strategia USR e foarte simplă: să mergem în continuare și să arătăm că suntem profund diferiți ca oameni și ca funcționare în interiorul organizației și în exterior. Lucrurile sunt foarte diferite în continuare față de tot ce înseamnă politică veche”, spune Vlad Voiculescu.
Principalele declarații, pe scurt:
- Despre guvernare: „În momentul acesta, hățurile căruței numite România sunt ținute de niște oameni care au luat-o pe câmp și merg din când în când cu căruța la furat. Companiile care ar fi trebuit să primească compensarea de la stat așteaptă de luni de zile. Și nu sunt singurele plăți de la stat care întârzie. Concediile medicale nu sunt plătite. Sunt companii mici care au oameni în concediu medical, îi plătesc și apoi nu primesc bani înapoi de la stat cu lunile”;
- Despre premierul Nicolae Ciucă: „Domnul Ciucă a furat. Asta este plagiatul, furt intelectual. Furi munca unor oameni. În România, e o inflație de doctorate false încât mie mi-e rușine, ca român, față de miile de oameni care și-au făcut doctoratul pe bune. Mă bufnește puțin râsul când mă gândesc la domnul Ciucă scriind la lucrarea de doctorat. E ca și cum mi l-aș închipui pe domnul Daea făcând același lucru. E foarte grav că poliția, justiția, sunt trase în acest scandal”;
- Despre Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Domnul Rafila are o problemă gravă de integritate. Are o declarație de avere care, cu tot cu bunuri, e în valoare de 3-4 milioane de euro. Domnul Rafila este un medic care a lucrat doar la stat, conform propriului CV publicat. Deci, medic care a lucrat doar la statul român, un om la 50 și ceva de ani, care are în conturi, respectiv are o avere de 3-4 milioane de euro. Cum se justifică această avere?”;
- Despre strategia USR: „Noi suntem profund diferiți ca oameni față de tot ce înseamnă politica veche. Să intri în povestea asta nu e nicicum plăcut, dacă n-ai venit să te îmbogățești sau dacă n-ai venit la furat. Evident că lucrurile nu au fost întotdeauna perfecte și nu sunt perfecte. Dar, cel mai ușor lucru ar fi să renunțăm. Căruța este pe câmp. E nevoie ca noi toți, ca români, să ne recâștigăm încrederea că putem să ținem căruța pe drum și pe drumul corect;
- Despre o posibilă candidatură pentru Primăria Capitalei: Gândul că doamna Firea ar putea să revină la București cred că dă fiori pe șira spinării foarte multor oameni de bună credință din București. În momentul acesta avem o coaliție cu PNL la București. Lucrurile funcționează foarte diferit de cum au funcționat la nivel național și asta mă bucură. Sper ca Nicușor Dan și coaliția actuală PNL-USR și câteodată PMP să poată să livreze mai mult decât a făcut-o până acum;
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Voiculescu, Guvernul dă asigurări că va fi bine la iarnă. Țara are suficiente rezerve de gaze pentru iarnă. De asemenea, premierul promite că alimentarea cu energie va fi asigurată. Cum vede USR guvernarea, din opoziție? Cum vede Vlad Voiculescu, vicepreședinte USR, guvernarea?
Vlad Voiculescu: Ca o mare împărțeală, asta se vede din opoziție. Asta cred că se vede de oriunde în afara micii clici care își reglează fie conturile, fie propriile aranjamente. Vedem cum premierul promite că o să fie energie la iarnă. Sună un pic a domnul Daea, care, de asemenea, promite că o să fie hrană.
O întrebare este legată de costuri, de cine suporta acele costuri și dacă acele costuri vor fi suportabile. Dacă factura pentru energie, la iarnă, va fi suportabilă, dacă factura pentru alimente va fi suportabilă, dacă oamenii vor mai avea bani să plătească toate acestea și ratele crescute la bancă și așa mai departe.
Guvernul, în loc să promită în multiple rânduri, în loc să facă scheme din ce în ce mai complicate - fie de plafonare a profitului, fie de 50 de bani la pompa de benzină - ar fi trebuit să reducă TVA. USR a spus asta de la bun început.
Statul este unul dintre principalii profitori, principalii beneficiari ai scumpirilor. Jumătate din banii pe care oamenii îi scot din buzunar și plătesc merg la stat, așa încât să aibă ce să împartă domnul Ciucă cu domnul Ciolacu.
Lucrul acesta este profund în neregulă. Era simplu să reducă TVA la 5%. Și, mai departe, ce ar fi fost necesar și ce este în continuare necesar este să protejeze consumatorii vulnerabili.
Mai pe românește, nu ai de ce să scazi tariful nici la benzină, nici la gaze sau electricitate pentru absolut toată lumea. Pentru că, dacă acesta este costul real, unii oameni și-l pot permite.
Dacă cineva are venituri de două, trei, patru mii de euro, își poate permite aceste lucruri. Dacă acesta este costul real, nu ai de ce să îl iei din vistieria statului și să le dai celor care își permit, ci trebuie, în primul rând, să-i protejezi pe cei care nu o să-și poată plăti factura peste iarnă, deci, vouchere sau alte metode de suport, de susținere, pentru cei care nu își permit.
Îți mai recomandăm Guvernul primește regularizarea facturilor la energie. O poate plăti? Secretar de stat: modificăm schemaEuropa Liberă: Spuneți că, de fapt, Guvernul își freacă mâinile de bucurie profitând de scumpiri.
Vlad Voiculescu: E aceeași poveste întotdeauna. Atunci când se mărește salariul minim, de asemenea, Guvernul primește bani în plus, mărește pe hârtie ceva, le spune oamenilor, iată, acum obligăm patronii să vă plătească mai mulți bani, dar de fapt, Guvernul încasează mai mulți bani.
Atunci când vedem că prețurile la energie cresc, sigur, nu putem să spunem că le crește Guvernul, dar Guvernul, de asemenea, își freacă mâinile, pentru că primește mai mulți bani cu care poate să facă PNDL sau alte scheme în care banii se scurg către diverse companii de partid.
Vedem deja asta, vedem împărțeala asta care câteodată duce la supărări. Avem în coaliție primele supărări mai mari, pe care le vedem mai ales în teritoriu. Sunt supărări care vin din împărțeală, nu din altceva, nu din grija pentru ceea ce au nevoie oamenii.
Îți mai recomandăm Cine primește și cine pierde bani din prima rectificare din 2022. Metroul primește banii de mentenanțăEuropa Liberă: Ne întrebăm în ce măsură Guvernul va putea plăti furnizorilor diferențele acestea stabilite prin plafonare. Vorbim de compensarea facturilor, plafonarea prețurilor la energie. Ce-ar fi făcut diferit USR?
Vlad Voiculescu: Este exact măsura incompetenței. Mai întâi, s-au certat câteva luni, apoi au venit cu niște măsuri fantasmagorice prin care au spus că o să compensăm parte din cost. Sunt lucruri care trebuiau plătite, sunt sume care trebuiau plătite la 30 de zile, conform propriilor reguli pe care și le-au făcut, conform propriilor ordonanțe de urgență și legi. Iar întârzierile sunt de 6 luni.
Deci, companiile care ar fi trebuit să primească compensarea de la stat așteaptă de luni de zile ca această compensare să sosească. Și nu sunt singurele plăți de la stat care întârzie.
Concediile medicale nu sunt plătite. Sunt companii mici care au oameni în concediu medical și care îi plătesc pe acei oameni și apoi nu primesc bani înapoi de la stat cu lunile sau câteodată pot să depășească aceste întârzieri și peste un an.
Europa Liberă: Vorbeați de primele certuri în Coaliție. Vedem că în unele județe legăturile din Coaliție încep să se rupă, să scârțâie. De ce credeți că se ceartă?
Vlad Voiculescu: Pentru că nu se înțeleg la împărțeală. Am văzut zilele trecute la Satu Mare cum PNL a anunțat că o să-și retragă oamenii din Consiliul Județean, din funcțiile executive. Noi credem că aceste demisii sunt de fațadă. Așteptăm să vedem dacă vor face ceva.
PNL este această uniune de oameni decenți cu oameni care ar putea să fie, de fapt, foarte bine în PSD. Întâmplător, au un tricou galben în acest moment.
Vedem că, în anumite filiale, unii oameni de acolo și-ar fi dorit ca lucrurile să funcționeze chiar altfel. Și-ar fi dorit să respecte promisiunile pe care le-au făcut oamenilor când vorbeau despre mafia și despre hoția din PSD și că lucrurile trebuie făcute altfel, în timp ce mulți alții nu fac absolut nimic diferit de PSD, la nivel local și la nivel central.
Îți mai recomandăm Analiză | România fără lideri. Cum s-a prăbușit încrederea cetățenilor în politicienii de la vârful statuluiEuropa Liberă: Pe de altă parte, Coaliția rezistă și, cel puțin aparent, este puternică, e stabilă, asta ne transmit liderii.
Vlad Voiculescu: Coaliția va fi atât de stabilă pe cât va fi de împărțit și pe cât va fi de pierdut sau de câștigat din contextul mai mare. Contextul va fi dificil în această iarnă și în primăvara care urmează și atunci vedem deja discuții despre cum rotativa n-o să fie rotativă, despre cum PSD nu va vrea să intre la guvernare.
De principiu, atunci când PSD nu vrea să intre la guvernare, este un semn că țării îi va merge foarte rău și că PSD nu vrea să își asume. Și este încă un semn al ipocriziei perpetue din politică și mai ales de la acest partid care întotdeauna, întotdeauna a venit la bucate ca să împartă, ca să își împartă lucrurile și apoi, când a fost greu și țara avea nevoie câteodată de măsuri dure, câteodată de măsuri hotărâte, niciodată nu și le-a asumat în niciun sector, sănătate, educație, energie, e valabil pentru toate domeniile.
Vedem că măsurile ferme, măsurile care să aibă sens pentru oameni, deși de multe ori sunt simple, așa cum era TVA de 5% pentru energie, acestea au fost întotdeauna evitate și, în locul lor, s-au făcut tot felul de programe prin care statul ia și apoi împarte după cum își dorește partidul, fie că asta s-a numit PNDL, fie că asta s-a numit o compensare de un tip sau altul, fie că s-a numit ajutor de stat, întotdeauna e aceeași schemă.
Îți mai recomandăm Coaliția defilează sub flamura remanierii. Ciolacu avertizează: ori rotația premierilor, ori anticipateEuropa Liberă: Cum vedeți această variantă ca Nicolae Ciucă să rămână premier și după mai 2023, când postul ar trebui preluat de Marcel Ciolacu?
Vlad Voiculescu: Că e unul, că e altul... Ce e scris și pentru țara asta. Nu pot să mă transform dintr-o dată într-un fan al domnului Ciucă sau cu atât mai puțin al domnului Ciolacu. Este pur și simplu o împărțeală asupra căreia se înțeleg sau nu.
Și, cum spuneam, dacă PSD nu va intra la guvernare sau va da semne și dă deja semne că nu vrea să intre la guvernare în poziția de leadership, dând premierul, e un semn că simte că nu e bine politic. Și oamenii gândesc numai în termeni de câte voturi o să primească la următoarele alegeri și ce-o să facă cu puterea respectivă pentru a-și împărți beneficiile cu prietenii lor din teritoriu.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ministrul Sănătății dă peste 20 de milioane de euro pentru consultanță în PNRR către OMS, adică organizației în care a avut un rol executiv până în 2021. USR îl acuză pe Alexandru Rafila că a dat, citez, „ca hoțul” 21 de milioane de euro pentru consultanță către OMS. De cealaltă parte, PSD și ministrul Rafila spun că nu au făcut decât să respecte PNRR. De ce aceste acuzații?
Vlad Voiculescu: Aici sunt vreo trei probleme. Una este cea legată de ipocrizia tipică pentru PSD. Atât timp cât erau în opoziție, inclusiv domnul Rafila spunea despre sume exorbitante care sunt în PNRR pentru consultanță.
Vă amintiți că, la un moment dat, am citit în toate știrile că sunt mai mulți bani pentru consultanță decât pentru investiții. Pentru investiții în spitale sunt 1,7 miliarde de euro în PNRR, în consultanță, iată, dumnealui ne spune că acei 21 de milioane reprezintă cam 40% din suma pe care o are disponibilă pentru consultanță. Deci, comparăm mere cu pere. Mint cu nerușinare. Asta a făcut și domnul Rafila.
Apoi, legat de alocarea acestor fonduri, domnul Rafila are, din păcate, și nu îmi face deloc plăcere să vorbesc despre problemele personale ale unor oameni, are o problemă gravă de integritate.
Domnul Rafila are, în acest moment, o declarație de avere care, cu bunuri, e în valoare de 3-4 milioane de euro. Domnul Rafila este un medic care a lucrat doar la stat, conform propriului CV publicat.
Deci, medic care a lucrat doar la statul român, un om la 50 și ceva de ani, care are în conturi, respectiv are o avere de 3-4 milioane de euro. Cum se justifică această avere?
Îți mai recomandăm One-to-One | Alexandru Rafila și scandalul pastilelor cu iod. Ce spune ministrul PSD despre plagiatul de care e acuzat premierulEuropa Liberă: Spuneți că n-ar fi avut cum să facă banii aceștia lucrând doar la stat.
Vlad Voiculescu: Cum? Nimeni nu-l întreabă lucrul acesta, nimeni nu insistă. Din punctul meu de vedere, fiecare interviu cu domnul Rafila, fiecare conferință de presă ar trebui să înceapă și să se termine cu această întrebare, până când acest domn lămurește lucrurile.
Apoi, domnul Rafila trebuie să lămurească dacă dânsul a avut venituri pe care, poate, nu și le-a trecut în CV, de la Organizația Mondială a Sănătății și care au fost acelea. Dacă anumite contracte de la biroul din România al Organizației Mondiale a Sănătății au ajuns pe o cale sau alta către dânsul.
Trebuie să lămurească aceste lucruri, dacă poate să le lămurească; îl rog să o facă imediat, ca să eliminăm problema gravă a integrității.
De ce e integritatea importantă? Pentru că îți arată dacă ceea ce spune, respectiv intențiile unui om au vreo legătură cu faptele sale, cu realitatea, altfel legătura aceasta dintre ceea ce un om afișează și ceea ce este el în realitate, ceea ce face, este în luptă. Asta înseamnă lipsă de integritate.
Îți mai recomandăm De ce nu are România suficienți medici deși salariile au crescut și plecările din țară s-au înjumătățitEuropa Liberă: Și cum credeți că ar putea face acești bani un doctor care lucrează doar la stat?
Vlad Voiculescu: Asta trebuie să lămurească domnul Rafila. Repet, un medic care a lucrat doar la stat să aibă o avere de 3-4 milioane euro, este un lucru care trebuie lămurit. După ce lămurește lucrul acesta, trebuie să lămurească de ce a alocat acei bani către Organizația Mondială a Sănătății și presupun că există un acord.
Presupun că există o enunțare a motivelor și aș vrea să știu, am vrea să știm, cred, cu toții, care este planul domnului Rafila ca acei bani să fie folosiți cu cap și coadă, cei 1,7 miliarde de euro care sunt disponibili să poată fi folosiți pentru spitalele din România.
E o problemă de competență nu numai a domnului Rafila, care are un interes foarte scăzut pentru spitalele regionale sau pentru investiții, în general, și o competență probabil limitată pentru că altul era obiectul dânsului de activitate. Dar competența asta limitată a dânsului poate fi compensată de o echipă puternică.
Are nevoie de o echipă puternică în Ministerul Sănătății și de o echipă puternică alături de care să lucreze pentru implementarea acestor proiecte. Dacă echipa asta vrea să o facă cu Organizația Mondială a Sănătății nu e neapărat o idee rea, dar ar trebui să explice cum se va întâmpla lucrul acesta.
Să aloci niște bani fără să explici propriile probleme de integritate, care ar putea să fie potențial legate și de acest contract și fără să explici ce se întâmplă cu banii respectivi mi se pare profund neserios și, în contextul acesta, ridică semne de întrebare asupra unei organizații, altfel reputabile.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Este un guvern care are în frunte un premier acuzat de plagiat. Nu știm adevărul. Deocamdată, nu avem un răspuns oficial, un verdict. Cum vedeți lucrul acesta?
Vlad Voiculescu: E aceeași problemă a integrității, a ceea ce pare să fie cineva versus ceea ce este. Pe mine recunosc că mă bufnește puțin râsul când mă gândesc la domnul Ciucă, vi-l închipuiți, așa, cum stă dânsul la bibliotecă cu un teanc de cărți și își dă jos ochelarii și mai citește și mai scrie la lucrarea de doctorat.
E un pic ca și cum mi l-aș închipui pe domnul Daea făcând același lucru. Nu știu dacă domnul Daea are un doctorat. Domnul Ciucă este domnul Daea, dar ceva mai cazon, ceva mai sobru. Nu sunt oameni pe care să mi-i pot închipui vreodată ca fiind adânciți în studiu.
Nu văd de ce atât de mulți oameni în România au avut nevoie de un doctorat și, mai ales, atât de mulți oameni care sunt în sectoarele acestea, în poliție, armată. De ce? Și răspunsul este simplu. La un moment dat, cineva a venit și a zis: 'domnu’ general, domnu’ colonel', ce-o fi fost domnul Ciucă atunci, 'păi nu facem noi un doctorat? Păi, nu facem că poate nu am timp. Nu contează, îl face Gheorghiță. Nu Valeriu Gheorghiță, alt Gheoghiță. Vi-l face Gheorghiță! Facem, nu-i așa?'“.
Și și-au făcut câte un doctorat și au luat niște bani în plus, după care, la asta s-a adăugat o pensie specială, s-au adăugat și altele, și, până la urmă, ajungi ca, la un moment dat, cineva poate să te întrebe. Pe 99,99 la sută din oamenii ăștia nu-i întreabă nimeni niciodată nimic. Pe domnul Ciucă a ajuns un jurnalist, Emilia Șercan, să îl întrebe.
Și aici se termină problema personală a domnului Ciucă, care nu ar fi trebuit să aibă un doctorat sau probabil că nu ar fi făcut (unul) într-o lume normală. Dumnealui, dacă ar fi trăit în Germania sau în altă parte, nici nu s-ar fi gândit vreodată, săracu’, să își facă el un doctorat.
Acum apare problema mare și problema de sistem care nu ține numai de persoana domnului Ciucă. E vorba despre ce se întâmplă atunci când apare o acuzație. E aceeași rețetă de fiecare dată când apare o acuzație gravă asupra acestui mic sistem de oameni care controlează România în momentul acesta.
Același lucru s-a întâmplat atunci când am publicat cifrele pentru vaccinuri. Vă amintiți că mai bine de jumătate din vaccinuri se duceau către speciali. Același lucru s-a întâmplat atunci când am spus că raportările deceselor de Covid din România sunt mult micșorate și vorbim despre zeci de mii.
Acum știm. Ne uităm în urmă și vedem că au murit 100.000 de oameni în România, aproape cei mai mulți din lume, de 6 ori mai mult decât în Franța, raportat la populație, dacă vreți, de vreo 4 ori mai mult decât în Germania, dacă nu greșesc.
De fiecare dată când apare o acuzație care e cât se poate de clară și de reală, că vaccinurile au fost duse către speciali, că numărul de decese sunt subraportate, că există un doctorat fals, de fiecare dată sistemul se mobilizează și apare o acțiune de kompromat, apar atacuri la adresa celor care au făcut aceste afirmații și care au adus și dovezi în spațiul public.
Apar, de asemenea, tot felul de subterfugii și ce e și mai grav decât toate lucrurile astea, decât manipularea prin anumite instituții de presă, ce e și mai grav e că este implicată justiția, respectiv organele statului.
În cazul de față, avem chiar poliția care este implicată într-o acțiune de kompromat împotriva Emiliei Șercan. Și avem, de asemenea, un judecător, vorbim de ceva pe cât de banal, pe atât de dramatic, de periculos... să te gândești că în justiție cineva poate să mânuiască lucrurile în așa fel încât să-l scoată nevinovat, să blocheze o anchetă și apoi să iasă la pensie...
Îți mai recomandăm Analiză | Riscul democrației iliberale în România. Umbra serviciilor, plagiat, presă plătită de partide și proiecte secreteEuropa Liberă: Autoritățile spun că sub nicio formă nu se întâmplă asta, nu despre asta e vorba.
Vlad Voiculescu: Dar asta s-a întâmplat. Ai o acuzație de plagiat de mai bine de jumătate de an. Dacă noi ne apucăm acum de treabă, peste câteva ore o să știm că câteva zeci de pagini seamănă unele cu altele. Nu e o chestiune atât de complexă.
Lucrul acesta se tergiversează și e foarte grav că toate instituțiile sau mai multe instituții ale statului, precum poliție, justiție, sunt trase în acest scandal care aparent este mic, că vorbim despre lucrarea de doctorat a domnului Ciucă, e ca o glumă, dar e enorm de grav, pentru că, dacă pentru o chestiune atât de mică se pune în mișcare tot sistemul, știm că lucrul acesta se va întâmpla cu siguranță de fiecare dată când va apărea în spațiul public ceva ce nu le va conveni.
Vă amintiți când am publicat datele despre vaccinare și s-au văzut toate acele zeci, sute de centre de vaccinare secrete, ce s-a întâmplat atunci, a ieșit premierul Cîțu și a spus că va verifica corpul de control.
Deci, corpul de control al premierului dintr-odată nu avea altă treabă decât să verifice de ce s-au publicat datele și au apărut atunci în spațiul public și, îmi pare foarte rău să spun asta, cred că 90 la sută din presă a pornit cu întrebarea: "Domne, existau avize? S-a făcut ceva ilegal, s-au publicat niște date fără avize".
Niciodată nu a spus nimeni ce avize ar fi trebuit să fie, să existe, ca să fie publicate acele date. Și prin manipularea asta, pe de o parte prin presă, pe de altă parte prin instituțiile statului, domne', a venit corpul de control, a venit justiția, prin toate astea se ascunde problema gravă care a fost descoperită.
Problema gravă în cazul acesta e din nou una de integritate. Domnul Ciucă nu este ceea ce pare a fi. Domnul Ciucă a furat. Domnul Ciucă a furat pentru că asta este plagiatul, furt intelectual, furi munca unor oameni.
În România, e o inflație de doctorate false încât mie mi-e rușine, ca român, față de miile de oameni care și-au făcut doctoratul pe bune. Sunt mii de oameni în România, poate zeci de mii, care au muncit pe brânci ani de zile ca să-și facă un doctorat.
Sunt români care au plecat în străinătate să își facă un doctorat și care acum au în față titlul de doctor și sunt cumva echivalenți domnului Ciucă. E e o bătaie de joc continuă.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: În USR ce se întâmplă? Sunt foști membri ai partidului care anunță un volum, o carte pe care o vor publica și în care vor dezvălui dedesubturile luptelor din interiorul partidului.
Vlad Voiculescu: Nu știu dacă sunteți de la țară sau de la oraș, eu sunt de la țară și când eram mic mergeam cu căruța bunicului și îmi plăcea foarte tare să țin hățurile. Și-mi amintesc mirosul pe care îl aveam pe mâini de la hățurile de piele. Nu mirosea frumos și câteodată te rodea la mâini. Și dacă era calul mai nărăvaș, te rodea și mai tare. Nu era un lucru plăcut, dar atunci când mergeai mai repede sau când trebuia să ajungi undeva, asta era. Mie îmi plăcea foarte tare să țin hățurile.
În momentul acesta, hățurile căruței numite România sunt ținute de niște oameni care au luat-o pe câmp și merg din când în când cu căruța la furat.
Miroase urât, să faci politică, câteodată te rănește la mâini. Să intri în povestea asta nu e nicicum plăcut, dacă n-ai venit să te îmbogățești, dacă n-ai venit la furat, dacă nu ești un pic sociopat să îți pese numai de tine.
Dacă îți pasă într-adevăr de ceea ce reușești să faci alături de oamenii alături de care ai intrat în politică evident că doare și evident că lucrurile nu au fost întotdeauna perfecte și nu sunt perfecte atunci când e vorba de zeci de mii de oameni. Dar, cel mai ușor lucru este să renunțăm.
Poți să te declari dezamăgit de un partid la fel cum noi, acum, am putea să fim undeva la o cafenea din Paris, să fi emigrat din România acum vreo trei ani și să vorbim despre câte lucruri merg rău în România.
Merg foarte multe lucruri rău în România. E foarte ușor din afară, dacă ai renunțat să faci lucrurile, să ții hățurile, e foarte ușor să-ți aduci aminte că mirosea rău sau că te-ai zdrelit la degete.
Îți mai recomandăm Țară în service | Secretul întârzierilor de la metrou. Cum plătește Metrorex pentru mentenanță mai mult decât Londra și ShanghaiEuropa Liberă: Cu actualii lideri, cu actuala strategie, credeți că veți reuși să obțineți mai multe voturi la alegeri față de alegerile trecute?
Vlad Voiculescu: Mă întrebați dacă Cătălin Drulă ar putea să obțină mai multă încredere din partea oamenilor. Haideți să vedem. Sunt câteva lucruri pe care Cătălin Drulă le are, ca lider al USR, și le au foarte mulți oameni, de altfel, din leadershipul USR și din membrii USR care ar putea să-și asume o funcție și pe care nu le vedem nici la domnul Ciucă, nici la domnul Ciolacu.
Cătălin Drulă este un om super inteligent care a reușit în privat niște performanțe absolut extraordinare. Putem spune asta despre domnul Ciolacu? Putem spune asta despre domnul Ciucă? Nu cred. Apoi, avem o probă de integritate pe care și Cătălin Drulă și alți lideri USR au făcut-o peste tot acolo unde au fost, în privat, respectiv în funcțiile publice. Nu există nicio îndoială asupra integrității lui Cătălin Drulă sau a altor lideri USR.
Pe când, la domnul Ciucă e exact pe dos. Dacă are cineva încredere în integritatea domnului Ciucă, după toată povestea asta în care a pus un întreg sistem împotriva unei jurnaliste care a arătat că el este o fraudă, atunci nu mai e nimic de discutat acolo.
Strategia USR e foarte simplă: să mergem în continuare și să arătăm că suntem profund diferiți ca oameni și ca funcționare în interiorul organizației și în exterior. Lucrurile sunt foarte diferite în continuare față de tot ce înseamnă politică veche.
Europa Liberă: Care e strategia? Vă gândiți la oameni noi pe liste pentru următoarele alegeri?
Vlad Voiculescu: Căruța este pe câmp. Avem nevoie noi toți, ca români, în primul rând, să ne recâștigăm încrederea că putem să ținem căruța pe drum și pe drumul corect.
Cred că noi, ca români, trebuie nu să conștientizăm, ci să ne readucem aminte că politica este importantă și că, atunci când lucrurile nu merg bine într-un partid, vii și încerci să le corectezi sau formezi alt partid sau încerci să faci lucrurile în așa încât să mergi pe linia asta în care ai înțeles că politica este importantă.
Dacă toți oamenii buni se retrag din politică, dacă îți retragi încrederea pentru că ceva sau altceva te-a dezamăgit la un moment dat, lucrurile nu o să meargă mai bine, ci din ce în ce mai rău.
Retragerea noastră se întâmplă. Vedem în ultimele luni foarte mulți oameni spunând: 'ok, hai să îmi văd un pic de viața mea, mă declar nemulțumit, dezamăgit de tot ce s-a întâmplat în politică', mai ales de guvernarea actuală nu ai cum să nu fii dezamăgit, dar ce trebuie să facem este să vedem care sunt mijloacele prin care să prindem din nou hățurile și să putem să facem ceea ce trebuie.
Strategia USR e foarte simplă: să mergem în continuare și să arătăm că suntem profund diferiți ca oameni și ca funcționare în interiorul organizației și în exterior. Lucrurile sunt foarte diferite în continuare față de tot ce înseamnă politică veche.
Europa Liberă: Veți câștiga mai multe voturi la următoarele alegeri decât ați făcut-o până acum?
Vlad Voiculescu: Așa ar fi firesc, pentru că sunt ani de experiență câștigată. Sunt oameni care au dovedit. Cătălin Drulă a avut ocazia să arate în Ministerul Transporturilor ce poate să facă, Claudiu Năsui în Ministerul Economiei, a arătat mai întâi cum se pot opri o mulțime de furturi de acolo, erau acele scheme prin care niște companii mai mici sau mai mari își cumpărau apartamente la mare pe banii statului și sunt o mulțime de alte probleme pe care fiecare dintre oamenii care au fost, fie în Guvern, fie sunt în Parlament, fie în consiliile locale, fie în Consiliul General al Bucureștiului, ei arată că se poate și altfel.
Sigur, cu puterea pe care o au la un moment dat într-un loc sau în altul. Ei arată că nu este totul despre îmbogățire personală, arată integritate și arată, de asemenea, că, atunci când USR ajunge într-o poziție executivă, face lucrurile foarte diferit.
Și asta se vede la primarii noștri de la Timișoara, Brașov, Bacău, peste tot unde sunt primari USR, chiar pot să facă o diferență.
Îți mai recomandăm G. Firea se vede candidat unic PNL–PSD la Primăria București. Liberal: „Sincer, nu știm despre ce vorbește dna Firea”Europa Liberă: Ce planuri aveți în politică? Vă gândiți să mai candidați la Primăria Capitalei? Doamna Firea și-a anunțat deja intenția.
Vlad Voiculescu: Gândul că doamna Firea ar putea să revină la București cred că dă fiori pe șira spinării foarte multor oameni de bună credință din București.
Cât despre planurile noastre, ale USR, în momentul acesta avem o coaliție cu PNL la București. Lucrurile funcționează foarte diferit de cum au funcționat la nivel național și asta mă bucură. Sper ca lucrurile să rămână așa și PNL să își vadă de treabă.
Nu merge peste tot bine, încă sper că în București lucrurile ar putea să funcționeze și Nicușor Dan și coaliția actuală PNL-USR și câteodată PMP să poată să livreze mai mult decât a făcut-o până acum.
Cred că anumite lucruri pot fi accelerate și astea toate sper să ducă mai degrabă către o hotărâre a doamnei Firea de a nu mai candida. E o simplă evaluare pe care o poate face și dânsa, aceea despre companiile municipale și risipa pe care a făcut-o acolo, despre toată risipa pe care a făcut-o cu toate dănțuielile în spațiul public și cheltuirea banului public fără niciun fel de rost. Toate lucrurile astea sper să nu se întoarcă în București.