Otrăvirea lui Navalnîi, care a avut loc în august 2020, în orașul siberian Tomsk, ar fi fost planificată încă din anul 2017, arată o investigație care citează „dovezi voluminoase sub formă de comunicații telefonice și date de călătorie” și care a fost realizată de site-ul de investigații Bellingcat, site-ul de investigații rusesc Insider și cu ajutorul Der Spiegel și CNN.
„Din primele luni ale lui 2017 până în august 2020, agenți FSB dintr-o unitate clandestină a serviciului de informații, specializată în folosirea substanțelor otrăvitoare, l-a urmărit pe Navalnîi în călătoriile sale prin Rusia, a zburat alături de el în peste 30 de curse cu avionul și pare să fi avut cel puțin alte două tentative de otrăvire a acestuia, înainte de operațiunea din Tomsk”, arată un comunicat al grupului Bellingcat, publicat luni.
Îți mai recomandăm Germania: Două laboratoare independente confirmă că Navalnîi a fost otrăvit cu noviciocNavalnîi se află acum în Germania, unde se reface după ce a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic, în Siberia, în luna august. Activistul de opoziție susține că președintele rus Vladimir Putin a ordonat atacul asupra sa. Kremlinul a negat orice implicare.
Bellingcat, un grp de investigații din surse deschise, cu sediul în Marea Britanie, arată că ancheta a identificat trei agenți FSB ai acestei unități clandestine, care au călătorit urmărindu-l pe Alexei Navalnîi în Novosibirsk, apoi în Tomsk, unde a fost otrăvit.
Cei trei ar fi fost sprijiniți de cel puțin 5 alți agenți FSB, dintre care unii au mers și la Omsk, acolo unde Navalnîi a fost spitalizat după ce i s-a făcut rău.
Ancheta arată că numele celor trei agenți sunt Alexei Alexandrov, Ivan Osipov, ambii medici, și Vladimir Paniaev.
„Membrii unității au comunicat unii cu alții în timpul operațiunii, cu vârfuri bruște ale comunicațiilor chiar înainte de otrăvire, precum și în timpul orelor când Alexei Navalnîi plecase de la hotel către aeroportul din Tomsk”, mai arată investigația.
Lui Navalnîi i s-a făcut rău în zborul către Moscova, la scurt timp după decolare, iar echipajul a făcut o aterizare de urgență în orașul Omsk, unde activistul de 44 de ani a fost spitalizat pentru câteva zile, înainte să fie trimis la Berlin. Doctorii de acolo au concluzionat că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic.
Ancheta Bellingcat vine la două zile după ce ziarul britanic Times a citat surse din serviciile de informații occidentale, care au spus că o a doua încercare de otrăvire a lui Navalnîi a avut loc chiar înainte ca acesta să fie trimis în Germania, pentru a fi tratat.
Grupul Bellingcat a analizat metadatele telefonice ale 12 agenți FSB legați de Institutul rus de Criminalistică. Acestea au arătat că unitatea FSB folosește un butic de arme chimice și otrăvitoare, care seamănă cu vechile laboratoare KGB din epoca sovietică, descrise de foști spioni ruși care au dezertat.
„Analizând metadatele apelurilor, datele de zboruri care s-au suprapus și baze de date offline care s-au scurs în public, am identificat cel puțin 15 agenți care lucrează în această subunitate clandestină a Institutului Criminalistic al FSB. Cel puțin 8 dintre aceștia – inclusiv șeful lor Stanislav Makșakov – au fost implicați direct în diferite etape ale aparentelor multiple tentative de otrăvire a lui Alexei Navalnîi”, arată investigația.
Membrii așa-numitei „divizii de otrăvire” l-au urmărit pe Navalnîi cel puțin din 16 ianuarie 2017, susține Bellingcat, la doar o lună după ce acesta a anunțat că planifică să candideze la alegerile prezidențiale din 2018.
Îți mai recomandăm Când otrava se prăvălește peste inamicii KremlinuluiAgenții au călătorit folosind nume false, uneori acestea erau diferite pentru zborul dus și cel întors. Uneori au călătorit cu zboruri paralele cu cele ale lui Navalnîi, pentru a-și masca mișcările.
„Un astfel de mod de operare este în linie cu practicile profesioniste operative ale serviciilor secrete, pentru a reduce șansele ca Navalnîi sau echipa sa să observe aceiași pasageri în diverse zboruri”, arată investigația, care notează că au existat 37 de călătorii făcute de membrii grupului, în aceleași destinații cu ale lui Navalnîi.
„De asemenea, această metodă aplicată consistent face neplauzibil faptul că această unitate a fost însărcinată doar cu urmărirea și supravegherea lui Navalnîi, pentru că un astfel de scop – pe lângă faptul că nu necesită ofițeri specializați în medicină sau arme chimice – ar fi fost mai ușor atins cu un număr mai mare de agenți FSB care să zboare în aceleași zboruri cu Navalnîi”, mai arată Bellingcat.
UE și Marea Britanie au pus sechestru pe bunuri și au dat interdicții de călătorie pentru șase oficiali ruși, despre care se crede că sunt responsabili de otrăvirea lui Navalnîi, precum și pentru o instituție implicată în programul care a produs Noviciok.
Agentul toxic folosit în otrăvirea lui Navalnîi a fost similar cu cel identificat de autoritățile britanice în otrăvirea agentului dublu rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Yulia, în 2018, în orașul britanic Salisbury.