Întrebat de Europa Liberă dacă a discutat cu premierul Ludovic Orban despre adoptarea în Guvern a Memorandumului privind 5G, președintele Iohannis a răspuns la întâlnirea informală cu jurnaliștii că le-a transmis celor din Executiv să mai aștepte cu adoptarea și cu licitațiile pentru 5G.
„Există un singur provider – Huawei, ceilalți sunt relativ aproape, cei din Europa și Statele Unite”, a spus președintele.
El a subliniat că nu se poate face o licitație la care să vină doar Huawei, eventual în colaborare cu Orange sau Vodafone.
„Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitație va avea implicații atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil. Dacă am ales o soluție, ea nu mai poate fi întoarsă. România o să facă licitația când o să fie pregătită”, a fost poziția clară a președintelui.
Klaus Iohannis le-a atras atenția partenerilor chinezi că „nu înțeleg” că nu se poate face o licitație dacă există un singur provider.
„Nu sunt dispus pentru o anumită sumă X să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate”, a fost concluzia președintelui Klaus Iohannis.
Îți mai recomandăm Memorandumul cu SUA privind tehnologia 5G a fost desecretizatDeclarație comună Iohannis – Trump
La finele lunii august, la Casa Albă, președintele Klaus Iohannis și președintele Donald Trump au semnat o declarație comună prin care România și SUA vor căuta să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G.
Ambasadorul SUA la UE declara pe 5 septembrie la București că scopul memorandumului SUA-România este să facă din țara noastră o „țară liberă de Huawei”. Gordon Sondland sublinia că România a analizat tehnologia 5G și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze.
Statul român nu a avut un răspuns pentru concret în această chestiune. A preferat amânarea suucesivă a legiferării Memorandumului semnat în timpul vizitei lui Iohannis în SUA. Între timp, ANCOM a amânat scoaterea la licitație a spectrului de frecvențe pe care să se implementeze tehnologia 5G, deși Vodafone are un proiect-pilot pe care îl experimentează cu tehnologie Huawei.
Memorandumul cu SUA a fost desecretizat la începutul lunii octombrie. Cele două state se angajează să evalueze vânzătorii de echipamente 5G pe trei coordonate: dacă furnizorul este sub controlul Guvernului altui stat, dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă și dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.
Câți bani ar obține România din 5G
Sumele care ar urma să fie încasate de statul român din vânzarea licențelor 5G au fost cuprinse în bugetul pe 2019 și se regăsesc și în bugetul pe 2020. Anunțul președintelui face ca bugetul de anul viitor să fie mai sărac 2.5 miliarde de lei, dacă licitațiile pentru 5G nu se vor organiza. Președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a susținut, recent, că anul următor se va organiza licitația pentru 5G.