Johnson & Johnson în România | Eficiența vaccinului și efectele adverse

Vaccinul de la Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză

România va avea primele doze de vaccin de la Johnson & Johnson, cel mai nou vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, la mijlocul lunii aprilie. Cum funcționează, cui îi este recomandat și efecte reacții adverse poate da?

Sub denumirea de Janssen, vaccinul este dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson și este indicat pentru pentru imunizare la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, după cum scrie în prospectul publicat în limba română. Vaccinul se administrează într-o singură doză de 0,5 ml, doar prin injecție intramusculară.

Cum funcționează vaccinul nou autorizat dezvoltat de Johnson&Johnson

Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulți (replica) în organismul uman. Această tehnologie bazată pe adenovirusuri prelucrate pentru a nu se replica este cercetată de mult timp, iar un vaccin similar, împotriva Ebola, produs tot de Johnson & Johnson, este aprobat pentru utilizare din 2019.

În cazul vaccinul covid de la Johnson & Johnson se folosește un adenovirus denumit Adenovirusul 26, care a fost modificat pentru a conține informația necesară producerii proteinei spike, cea care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2.

Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informație către celulele umane, care încep să producă proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce un răspuns imun – anticorpi și celule T – împotriva sa.

Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaște și va fi pregătit să-l atace: anticorpii și celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva COVID-19.

Acest vaccin se administrează într-o singură doză. Conform studiului clinic care a stat la baza aprobării sale, o singură doză este suficientă pentru a reduce semnificativ numărul cazurilor simptomatice de COVID-19.

În plus, flaconul nedeschis de vaccin se păstrează 2 ani la temperaturi cuprinse între -25°C și -15°C. După ce a fost scos din congelator, flaconul nedeschis, poate fi păstrat în frigider la temperaturi cuprinse între 2°C și 8°C, protejat de lumină, pentru o perioadă de până la 3 luni.

Ce eficacitate are vaccinul de la Johnson&Johnson

Vaccinul de la Johnson&Johnson are o eficacitate 67%, după cum au spus producătorii în urma studiilor clinice. Spre comparație, vaccinul de la AstraZeneca are o eficacitate de 60%, cel de la Pfizer de 95%, iar Moderna de 94,1%.

Vaccinul de la Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză, în timp ce pentru celelalte vaccinuri sunt necesare două doze la intervale diferite: Pfizer la 21 zile, Moderna la 28 de zile, iar AstraZeneca în două doze la 56 de zile.

Ce informații există despre protecție

Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, fiind încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare. Producătorii arată că protecția începe la aproximativ 14 zile după vaccinare. La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca vaccinarea cu Johnson&Johnson să nu ofere protecție tuturor persoanelor vaccinate, se arată în prospectul medicamentului.

Ce reacții adverse au fost observate în studiile clinice

În studiul clinic pentru vaccinul Johnson&Johnson, cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%).

Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) și greață (14,2%).

Febra mai mare de 38,0°C a fost observată la 9% dintre participanți.

Majoritatea reacțiilor adverse a apărut în decurs de 1–2 zile de la vaccinare și reacțiile adverse au avut intensitate ușoară până la moderată și durată scurtă

Atenționări și precauții speciale pentru utilizarea vaccinului Johnson&Johnson

În prospect, există informații potrivit cărora au fost raportate evenimente de anafilaxie. Trebuie să fie întotdeauna disponibil un tratament medical și o supraveghere adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului.

Se recomadă monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare.

În asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecţiei cu acul.

Vaccinul de la Johnson & Johnson trebuie administrat într-o singură doză

Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută febrilă severă sau cu infecţie acută. Prezenţa unei infecţii minore și/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.

În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze.

Ce contraindicații are vaccinul de la Johnson&Johnson

Cei care au avut o reacție alergică severă (anafilaxie) sau o reacție alergică imediată - chiar dacă nu a fost severă - la orice componentă din vaccin, cum ar fi polisorbatul, nu ar trebui vaccinați cu Johnson&Johnson.

Pot fi vaccinate femeile gravide?

Experiența legată de utilizarea vaccinului la gravide este limitată. Studiile la animale cu COVID-19 Vaccine Janssen nu indică efecte nocive directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrio-fetale, nașterii sau dezvoltării postnatale

În prezent, se desfășoară un studiu de fază 3, în regim dublu-orb, controlat cu placebo (COV3001), realizat în Statele Unite, Africa de Sud și ţări din America Latină pentru a evalua eficacitatea, siguranța și imunogenitatea unei singure doze de vaccijn Johnson&Johnson în prevenirea COVID-19 la adulții cu vârsta de 18 ani și peste. Studiul a exclus persoanele cu disfuncții ale sistemului imunitar determinate de o afecțiune clinică, persoanele care au urmat terapii imunosupresoare în ultimele 6 luni, precum și gravidele.

Ce eficacitate are vaccinul Johnson&Johnson în funcție de vârstă?

După 14 zile de la vaccinare

  • Între 18 și 64 de ani - 64,2%
  • 65 de ani și peste - 82,4%

După 28 zile de la vaccinare

  • Între 18 și 64 de ani - 65,1 %
  • 65 de ani și peste - 74,0%