Linkuri accesibilitate

M-am vaccinat cu AstraZeneca | Experiența unui jurnalist Europa Liberă: teamă și frisoane


Andreea Ofițeru, jurnalist Radio Europa Liberă, povestește cum s-a simțit după ce a primit prima doză de vaccin AstraZeneca
Andreea Ofițeru, jurnalist Radio Europa Liberă, povestește cum s-a simțit după ce a primit prima doză de vaccin AstraZeneca

Un român dintr-o sută vaccinați cu AstraZeneca a avut reacții adverse. Cele mai multe au fost ușoare: disconfort local, febră sau frisoane care au durat o zi sau două. Un jurnalist Radio Europa Liberă descrie cum s-a simțit după ce a primit prima doză.

  • 3.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca au raportat până pe 16 martie reacții adverse.
  • Cifra e mică, raportat la totalul vaccinărilor - 246.024 - însă specialiștii cred că numărul celor care s-au simțit rău ar putea fi mult mai mare. Românii nu au obiceiul să raporteze dacă au avut simptome, mai ales dacă acestea nu sunt grave.
  • Oprirea vaccinării cu AstraZeneca din mai multe state europene și știrile despre evenimentele de coagulare a sângelui au scăzut încrederea în acest tip de vaccin.
  • În primele zile după ce România a oprit de la vaccinare lotul AVB 2856, 33.000 de români și-au anulat vaccinarea.
  • În prezent, sunt 18.347 de locuri libere pentru intervalul 19 martie – 02 aprilie.

____________________________________________________________________

Efectele adverse după AstraZeneca – experiența mea

Instinctiv, după ce afli că un anumit lot de vaccin are probleme te uiți pe fișa de vaccinare să vezi dacă nu cumva ai fost și tu vaccinat din acel lot. Eu m-am vaccinat cu AstraZeneca înainte să fie eliminată limita de vârstă de 55 de ani, ca jurnalist acreditat pe Sănătate.

Citisem studiile despre vaccin, despre echipa care l-a creat, prospectul și despre reacțiile adverse. Mă temeam că, din cauza legii privind personalul esențial, aș lua locul unui bătrân sau al unui bolnav, dar prietenii au insistat să merg. Decizia pentru vaccinul AstraZeneca a rămas și după ce am văzut că îți oferă aproape 70% imunitate în fața virusului și că e considerat vaccinul „săracilor”.

Știam cum e fabricat vaccinul - dintr-o versiune slăbită a unui virus comun pentru răceală, cunoscut sub numele de adenovirus, de la cimpanzei, și că odată injectat învață sistemul imunitar să lupte împotriva virusului real.

Am sunat la call-center, de unde am aflat că sunt locuri la un centru din București. În a doua parte a lunii februarie, m-am dus dimineață la prima oră la vaccinare. După primele minute, am simțit o durere la locul înțepăturii, dar și o ușoară stare de amețeală. Pentru că era foarte devreme și nu mâncasem nimic, am pus totul totul pe seama asta.

În prima zi, totul a fost bine, credeam că asta a fost: la mine nu se manifestă în vreun fel. A două zi au apărut simptomele. Prima dată îmi era frig indiferent cât ceai cald am băut și aveam o difuză durere de cap care mă făcea să nu mă concentrez la ce aveam de lucru. În plus, tot a doua zi de la vaccinare am avut probleme digestive pe care de obicei nu le am.

Starea de disconfort și de frig, în sensul că mă simțeam fără putere, a durat până seara când am adormit îmbrăcată cu un pulover de lână peste pijama, cu toate că în casă era cald la fel ca de obicei. În a treia zi de la vaccinare, frigul tot nu trecea și atunci am sunat la medicul de familie, care m-a sfătuit să iau Ibalgin. Spre seară, „căldura” a revenit și odată cu ea starea de bine.

Medicul de familie a catalogat aceste simptome ca fiind ușoare deoarece nu au necesitat tratament și m-a sfătuit să le raportez.

Reacțiile adverse pot fi raportate direct pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului
Reacțiile adverse pot fi raportate direct pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului

În acele zile am vorbit cu încă două persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca și au avut simptome asemănătoare cu ale mele. Mă gândeam că dacă la vaccinare am simțit starea asta de disconfort, ce s-ar fi întâmplat dacă m-aș fi infectat cu coronavirus?

Recunosc că m-am gândit în timp ce aveam simptomele că „poate nu mă mai duc la rapel”. Am alungat repede gândul ăsta după ce am citit explicațiile pentru care la persoanele vaccinate cu AstraZeneca apar mai multe reacții adverse decât la celelalte vaccinuri.

După știrile alarmante despre efectele adverse grave - precum evenimentele tromboembolice, cheaguri de sânge adică - mi-am pus din nou întrebări despre vaccin și m-am gândit dacă e oportun să mă mai duc la rapel din moment ce nu am informații despre toate efectele adverse posibile. Trebuie să precizez că nu e prima dată când fac vaccin. M-am vaccinat și antigripal de mai multe ori, inclusiv de gripă porcină în urmă cu mulți ani, și n-am avut niciun efect advers.

Experiența lui James Gallagher – jurnalist BBC

Ideea să vorbesc despre efectele adverse de la AstraZeneca mi-a venit după ce am citit un articol al unui jurnalist britanic de la BBC, corespondent pe sănătate și știință, care a povestit că s-a simțit rău trei zile după vaccin. James Gallagher a relatat despre coronavirus încă de la început, în cadrul emisiunii Inside Health de la BBC Radio 4.

James Gallagher, jurnalist de știință la BBC4
James Gallagher, jurnalist de știință la BBC4

Gallagher spune deschis că prima doză din vaccinul AstraZeneca l-a dărâmat, însă chiar și așa va face și a doua doză.

Aș prefera să am efecte secundare decât Covid sau un alt an de restricții sau să transmit accidental virusul unei persoane dragi. Am avut prima doză de vaccin Oxford-AstraZeneca la 09:30 dimineața. În acea seară am căzut la pat și abia m-am putut da jos în următoarele trei zile”, povestește jurnalistul. Printre cele mai grave efecte adverse simțite au fost migrenele și vărsăturile, dar și durerile, frisoanele și starea de epuizare.(N.r. Eu sunt programată la rapelul cu AstraZeneca în aprilie și am decis să merg să fac și a doua doză)

Ce se întâmplă cu organismul după vaccinare?

După acest episod, jurnalistul BBC a încercat să-și explice de ce unele persoane au efecte adverse mai grave decât altele. Înseamnă acest lucru că răspunsul imun creat de vaccin este mai puternic?

Jurnalistul a stat de vorbă cu profesoara Eleanor Riley, specialist în imunologie și boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh, care i-a explicat că vaccinurile Covid „păcălesc” corpul să creadă că luptă împotriva coronavirusului și creează astfel răspunsul nostru imunitar natural la o infecție.

Pregătirea constă în primul rând pentru o reacție la nivelul brațului în care a fost făcut, ceea ce poate fi o durere sau o umflare a locului, iar ulterior sistemul imunitar pregătește și alte unelte. Asta înseamnă că poate fi afectat și restul corpului cu simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, frisoane și greață.

„Acest lucru este cauzat de răspunsul inflamator”, a spus profesoara Eleanor Riley, care a explicat că reacția este asemănătoare unei alarme la incendiu chimic.

Este o inundație de substanțe chimice eliberate în corp, avertizând că ceva nu este în regulă, a mai spus profesoara, iar celulele imune sunt trimise în țesutul din jurul brațului pentru a vedea ce se întâmplă acolo. Aceleași substanțe chimice ne pot face să ne simțim temporar rău.

Efectele secundare variază mult de la o persoană la alta. În timp ce unii nu vor simți nimic, alții se vor simți amețiți, dar suficient de bine pentru a merge la muncă, alte persoane vor trebui să stea în pat.

Ce spune unul dintre creatorii vaccinului AstraZeneca

Profesorul Andrew Pollard, cel care a condus studiile vaccinului Oxford-AstraZeneca, i-a spus jurnalistului britanic că pentru efectele adverse contează foarte mult și vârsta la care este făcut vaccinul.

Cu cât ești mai în vârstă, cu atât sunt mai puține efecte secundare - cei peste 70 de ani nu au aproape niciun efect secundar”, a spus profesorul Andrew Pollard.

Dar chiar și așa, două persoane cu aceeași vârstă pot avea reacții extrem de diferite la un vaccin, din cauza diversității genetice enorme a sistemului nostru imunitar.

Profesoara Eleanor Riley i-a explicat jurnalistului că diversitatea înseamnă că unele organisme reacționează mai agresiv la gripă.

Oamenii care, la fel ca tine, au avut simptome asemănătoare gripei, au reacționat exagerat la tot. Și poate că ești unul dintre acei oameni care se simte întotdeauna groaznic de rău dacă ai o răceală sau o gripă. Nu vreau să spun că tu ai virusul gripal, dar poți fi unul dintre acei oameni", i-a spus profesoara Riley.

Aceasta a mai spus că un alt factor care poate duce la existența unor reacții adverse mai grave este dacă cel care se vaccinează a avut anterior coronavirusul, acest lucru poate crea un răspuns imun incredibil de puternic după vaccinare.

Înseamnă efectele adverse mai puternice un răspuns imun mai puternic?

În cazul vaccinul Covid, nu înseamnă că efectele adverse mai puternice duc la un răspuns imun mai puternic, toată lumea primește aceeași protecție.

Este fascinant că vârstnicii, cu toate că au avut puține efecte secundare, au avut exact același răspuns imun", a mai spus profesoara Riley. Explicația vine din modul în care cele două jumătăți ale sistemului imunitar funcționează împreună.

Prima se numește răspuns înnăscut și include acea alarmă de incendiu chimic, iar a doua jumătate este răspunsul adaptiv care se învață și apoi organismul își amintește cum să combată o infecție prin proiectarea de celule B care produc anticorpi pentru a căuta și distruge virusul, precum și celule T care pot ataca oricare dintre celulele corpului care au fost infectate.

Această fază înnăscută timpurie a răspunsului imun variază în funcție de vârstă și variază în rândul oamenilor și asta determină puterea efectelor secundare. Ai nevoie doar de un pic din acest răspuns înnăscut pentru a trezi răspunsul adaptativ și pentru a obține acea panoplie completă de celule B și celule T care te vor proteja”, a mai explicat profesoara Riley.

Dacă prima doză de vaccin a avut asemenea efecte adverse, ce se va întâmpla după a doua doză?

A doua doză va fi inofensivă, a doua doză este foarte ușoară în comparație cu prima”, a spus prof. Pollard, cel care a condus studiile de la Oxford.

Profesorul spune că este important să vorbim despre efectele adverse în mod deschis, mai ales după ce au dominat știrile despre un număr foarte mic de persoane care au avut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinate.

În cercetare, ai ocazia să spui că s-ar putea să fii ca James Gallagher și să te simți rău câteva zile, și asta este un inconvenient, apoi știi la ce să te aștepți. Dar iei paracetamol și se termină”, a mai spus profesorul de la Oxford.

Ministrul britanic al Sănătății: Vaccinul este sigur

Matt Hancock, ministrul Sănătății din Marea Britanie, a declarat miercuri că vaccinul Oxford-AstraZeneca Covid este sigur și i-a îndemnat pe oameni să „asculte autoritățile de reglementare” și să se vaccineze imediat ce au ocazia.

Prințul Charles, vaccinat cu AstraZeneca

Cu vaccinul de la AstraZeneca s-au vaccinat prințul Charles și soția acestuia, ducesa de Cornwall. Camilla a dezvăluit marți că a făcut prima doză din vaccinul AstraZeneca la începutul acestui an. Iar în a doua jumătate a lunii februarie, ea și prințul Charles au primit și a doua doză.

Prințul Charles și soția sa au fost vaccinați cu AstraZeneca
Prințul Charles și soția sa au fost vaccinați cu AstraZeneca

Ultimele cifre guvernamentale din Marea Britanie arată că, până acum, au fost administrate 24.839.906 din prima doză de vaccin Covid, iar aproximativ 1.663.646 de persoane au primit a doua doză.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat joi, 18 martie, un nou raport cu privire la cazurile de coagulare a sângelui după vaccinarea cu AstraZeneca. Comitetul de experți pentru siguranța medicamentului de la EMA a ajuns la concluzia că vaccinul de la AstraZeneca este unul sigur și eficient și îi protejează pe oameni împotriva COVID-19. Totuși, reprezentanții EMA au spus că nu pot exclude o legătură dintre vaccin și formarea de cheaguri de sânge.

CITIȚI și: EMA: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient

Marți, directoarea EMA, Emer Cooke, a spus că nu există „niciun indiciu” că vaccinul AstraZeneca provoacă cheaguri de sânge, după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea cu acest vaccin.

Citiți și: EMA: Nu există indicii că AstraZeneca a cauzat cheaguri de sânge

Ce trebuie să știm despre vaccinul de la AstraZeneca-Oxford: Care e eficiența și ce efecte adverse poate avea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG