Cazul Vlad Pascu | Judecătoarea care a cerut buletinul unui tânăr mort în accident, cercetată de Inspecția Judiciară

Vlad Pascu, tânărul de 20 de ani acuzat că a ucis doi tineri și a rănit alți trei în timp ce conducea sub influența drogurilor, adus la audieri (imagine de arhivă).

Inspecția Judiciară a anunțat vineri că o anchetează disciplinar pe judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, de la Tribunalul Mangalia, cea care are în lucru dosarul accidentului din 2 Mai. Doi tineri au murit în accident. Părinții unuia dintre ei o acuză că magistratul a întrebat dacă tânărul ucis se află în sală.

Inspecţia Judiciară spune că s-a sesizat din oficiu în cazul magistratei de la Judecătoria Mangalia care judecă dosarul lui Vlad Pascu, tânărul care a lovit mortal cu maşina doi tineri, în apropiere de localitatea 2 Mai, în vara anului trecut.

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a fost acuzată de părinţii victimelor, că joi, la primul termen al procesului, a cerut buletinului tânărului mort în tragedie şi că nu ştia că acesta este decedat.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind modul de desfăşurare a şedinţei de judecată din data 22.02.2024 la Judecătoria Mangalia, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu faţă de judecătorul desemnat să soluţioneze dosarul privind accidentul din data de 19.08.2023”, au anunţat reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, potrivit News.ro.

Inspecția Judiciară precizează că ancheta disciplinară vizează „respectarea obligaţiei de studiere a dosarelor anterior şedinţei de judecată (inclusiv din perspectiva prezenţei în instituţie a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, comportamentul judecătorului în şedinţele de judecată, în principal cu referire la şedinţa de judecată din data de 22.02.2024, precum şi existenţa unor eventuale situaţii de incompatibilitate în legătură cu dosarul menţionat.”

La primul termen de judecată din dosar, care a avut loc joi și a început de altfel cu o amânare, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier.

În accident a mai murit o tânără. Alți trei tineri din grup au fost răniți în timp ce se deplasau pe marginea carosabilului, în lipsa unui trotuar.

Îți mai recomandăm Procesul lui Vlad Pascu a început cu o amânare. Tânărul este acuzat că, sub influența drogurilor, a lovit mortal doi tineri

Părinţii victimelor au fost revoltaţi de această situaţie şi au afirmat că se gândesc să ceară strămutarea procesului.

Ei au fost supăraţi şi de faptul că fuseseră chemaţi la instanţă la ora 9:30, dar procesul s-a amânat până la 12:30 deoarece Vlad Pascu avea termen la acea oră şi la Tribunalul Constanţa, unde se judeca cererea sa de a părăsi arestul preventiv.

Părinţii victimelor spun că puteau fi anunţaţi din timp de această situaţie. Ei au mai acuzat că atunci când a intrat în sala de judecată judecătoarea ar fi mestecat gumă și denunță astfel atitudinea magistratului față de caz.

Îți mai recomandăm Șeful Poliției Române a reacționat după 10 zile: Accidentul de la 2 Mai putea fi evitat. Nu au fost intervenții în favoarea șoferului

Vlad Pascu a fost trimis în judecată în luna octombrie a anului trecut după în data de 19 august 2023 a intrat cu maşina într-un grup de tineri care mergeau de la Vama Veche către 2 Mai, iar în urma impactului doi dintre ei, o fată şi un băiat, au murit, alţi trei fiind răniţi.

După producerea accidentului, Vlad Pascu a fugit, fiind prins ulterior de poliţişti în Vama Veche, la câțiva kilometri distanță. El a fost testat anti-drog şi a reieşit în urma analizelor că în momentul când a făcut accidentul rutier se afla sub influenţa a cinci substanţe interzise.

Vlad Pascu se află în arest preventiv din data de 20 august 2023, iar toate cererile sale de eliberare au fost respinse.

Tânărul de 20 de ani este trimis în judecată într-un al doilea dosar, intrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Acest dosar va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DIICOT îl pe tânăr și pe părinții săi de trafic de droguri, de determinarea unei persoane să dea declaraţii mincinoase sau să nu prezinte probe şi pentru punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum de droguri.

Îți mai recomandăm Mama lui Vlad Pascu scapă de arest la domiciliu