Ludovic Orban: Se impune schimbarea mecanismului de alegere a judecătorilor CCR

Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a spus joi că se impune atât o schimbare a mecanismului în baza căruia sunt aleși judecătorii Curții Constituționale cât și stabilirea unor limite ale atribuțiilor acestora.

„Cu siguranţă, (s-ar impune – n.r) o schimbare a mecanismului de alegere. De asemenea, stabilirea unor limite ale atribuţiilor CCR, care să fie chiar în interiorul Constituţiei. De asemenea, modificări ale legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale”, a mai spus premierul Ludovic Orban, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute cu ocazia unei vizite la Uzina Dacia de la Mioveni.

minutul 5.52

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă.

Pe 25 martie, autoritățile au mărit, prin Ordonanța militară 3, cuantumul amenzilor pentru încălcarea restricțiilor cu sume cuprinse între 2.000 de lei și 20.000 de lei.

Inițial, legea prevedea amenzi între 100 de lei și 5.000 de lei pentru simplii cetățeni, și între 1.000 de lei și 70.000 de lei pentru firme.

Premierul Ludovic Orban s-a arătat „șocat” miercuri de deciziile luate de CCR privind neconstituționalitatea amenzilor anti-COVID și cu privire la abrogarea pensiilor speciale.

Prim-ministrul a spus că decizia Curții Constituționale, prin care sunt declarate neconstituționale amenzile din perioada stării de urgență reprezintă o invitație la încălcarea legii și arată că CCR este, ca și în perioada lui Liviu Dragnea, „de partea celor care încalcă legea” și împotriva celor care respectă regulile, invitând astfel la anarhie.

„Prin aceasta decizie, guvernul este practic împiedicat să apere viața și sănătatea românilor. Se poate ajunge la situația ca să nu mai putem da nicio amendă”, a spus miercuri premierul Ludovic Orban, după vizita pe care a făcut-o la Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I”.

„Este o sentință care mă șochează și care are un vădit caracter politic și care este luată în favoarea minorității care încalcă legea. Este o invitație la încălcarea legiii și la anarhie”, a mai spus Orban.

Și joi a revenit asupra subiectului spunând despre decizia CCR că este „împotriva ordinii de drept”.

„Am spus şi mai repet: mi se pare o decizie anticonstituţională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care, minoritate evidentă fiind, care nu au respectat regulile, câteva zeci de mii de români, şi dată în dispreţul milioanelor de români care au respectat regulile, s-au comportat responsabil şi au contribuit la menţinerea în nişte limite rezonabile a răspândirii coronavirusului", a afirmat Orban.