Lukașenko, autocratul din Belarus, a grațiat 31 de deținuți politici: 3 invalizi și 17 cu boli cronice. Alți 100 de opozanți, arestați

Autocratul de la Minsk, Alexandr Lukașenko. Fostul șef de colhoz se află neîntrerupt la putere din 1994. Opoziția și Occidentul spun că al șaselea mandat, obținut în august 2020, este rezultat al fraudării grosolane a alegerilor, câștigate de fapt de Svetlana Țihanovskaia.

Alexandr Lukașenko, autocratul care conduce Belarusul, a cărui președinție este considerată de occident și opoziție rezultat al unei fraude grosolane și care și-a trimis în închisoare toți opozanții și contracandidații, a grațiat vineri 31 de prizonieri politici.

Numele celor eliberați nu au fost anunțate, dar biroul lui Lukașenko a spus că trei dintre ei sunt invalizi și 17 au boli cronice.

Activiștii pentru drepturile omului și foștii prizonieri spun că îngrijirea medicală și condițiile de sănătate din închisorile din Belarus sunt precare.

Îți mai recomandăm Bătută și torturată, o activistă din Belarus arestată pentru 10 zile rămâne în închisoare și după 3 ani și jumătate


Anunțul spune că prizonierii eliberați au fost condamnați pentru „crime de natură extremistă”, o descriere folosită de regimul de la Minsk pentru reprezentanții opoziției și toate persoanele arestate după protestele împotriva lui Lukașenko, care și-a atribuit președinția țării după alegerile din august 2020, pe care o deține din 1994 fără întrerupere.

Toți reprezentanții opoziției care nu au reușit să fugă din țară au fost condamnați la ani grei de închisoare, alături de jurnaliști, activiști și simpli cetățeni care au ieșit în stradă timp de un an pentru a reclama fraudarea alegerilor.

Lukașenko a eliberat în total 115 deținuți politici în acest an, dar continuă reprimarea oricărei forme de opoziție și condamnarea opozanților săi.

Numai săptămâna aceasta a arestat peste 100 de persoane.

Îți mai recomandăm Nicio veste de la opozanta belarusă Maria Kolesnikova, în închisoare de 18 luni. „O omoară cu încetinitorul”

Grațierea are loc înainte de alegerile prezidențiale din ianuarie.

„Lukașenko dă semnale foarte contradictorii – a eliberat 30 de deținuți politici, dar, în același timp, a arestat peste 100 de persoane doar în ultima săptămână”, a declarat Pavel Sapelka de la gruparea pentru drepturile omului Viasna pentru Associated Press.

„Asistăm la o escaladare a fricii și o represiune crescută în Belarus în ajunul alegerilor prezidențiale și nu este complet clar cui și ce semnale îi dă Minskul”.

Asociația pentru drepturile omului Viasna (Primăvara) spune că în Belarus sunt în prezent 1.278 de prizonieri politici, inclusiv fondatorul său, care a primit în 2023 Premiul Nobel pentru Pace, Ales Bialiațki.

Ales Bialiatski a primit Premiul Nobel pentru Pace în închisoare

Până acum, cel puțin șase prizonieri politici au murit în spatele gratiilor în închisorile și coloniile din Belarus.

Aceștia sunt:

  • Aleksandar Kulinich,
  • Igor Lednik,
  • Vadim Hrasko,
  • Ales Pușkin,
  • Mikalai Klimovich,
  • Vitold Ashurak.

Timp de patru ani, aproximativ 65.000 de persoane au fost reținute din cauza persecuției politice și au fost înregistrate peste 74.000 de fapte de represiune: percheziții, detenții de scurtă și lungă durată, interogatorii.

Apărătorii drepturilor omului de la Viasna (Primăvara) au primit pe 1 noiembrie confirmarea că un cetățean al Federației Ruse, Dmitri Shlethauer, a murit în colonia Mogilev nr. 15.

El avea un copil minor în întreținere.

Potrivit informațiilor preliminare, decesul a avut loc pe 11 octombrie. A stat în colonie mai puțin de o lună. Cauza exactă a morții este necunoscută.

Îți mai recomandăm Autocratul din Belarus a grațiat 30 din cei peste 50.000 de protestatari arestați care-l acuză de fraudarea alegerilor


În vară, Dmitri a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru „spionaj”și „facilitare a activităților extremiste”. Este al șaptelea deces al unui prizonier politic după gratii.

Regimul de la Minsk este susținător al celui de la Moscova, iar Alexandr Lukașenko are o duioasă relație de prietenie cu președintele rus, Vladimir Putin, urmărit internațional pentru crime de război pentru răpirea câtorva zeci de mii de copii ucraineni după ce a invadat Ucraina total, nedeclarat și neprovocat pe 24 februarie 2022.

Belarusul organizează tabere de reeducare pentru copiii ucraineni răpiți de Rusia.

Îți mai recomandăm Copiii ucraineni răpiți de Rusia sunt reeducați ca „dușmani ai propriului popor” în Belarus (raport)

În patru ani, numărul deținuților politici recunoscuți în Belarus a crescut de 55,5 ori, spune Viasna: pe 9 august 2020 erau 25, în prezent ar fi 1.385.

Peste 2000 de persoane au deja statutul de foști deținuți politici.

Sunt cunoscute cel puțin 6.971 de persoane cărora le-au fost făcute dosare penale.

Îți mai recomandăm Învățați să devină dușmanii propriei lor țări. Tabere de recuperare (= reeducare) în Belarus, pentru copii ucraineni

1.140 de prizonieri politici și-au ispășit întregul mandat în captivitate.

Înainte de grațierea de vineri au mai fost eliberate 51 de persoane sub formă de amnistie și grațiere.

Îți mai recomandăm Casa unui lider al opoziției belaruse, scoasă la licitație de regimul Lukașenko

Anul acesta, pe 2 iulie, Alexandr Lukașenko a semnat legea „cu privire la amnistie în legătură cu aniversarea a 80 de ani de la eliberarea Belarusului de invadatorii germano-fasciști”.

Cel puțin 2.671 de persoane au fost condamnate pentru participarea la acțiuni de protest.

Îți mai recomandăm Jurnalistul RFE/RL Andrei Kuzneciuk este de 1.000 de zile într-o închisoare din Belarus
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI