Funcționarea coaliției pentru cel puțin încă un an ar fi imperativă, PSD și PNL neavând alternativă pe scena politică. Este însă un deziderat greu de pus în practică atâta vreme cât cele două partide sunt cu ochii pe sondajele de opinie și au în față probleme sociale și de imagine complicate.
În timp ce PSD poate sta liniștit deocamdată, fiind cotat cu 39% în ultimul sondaj apărut pe piață, PNL s-a prăbușit la 18%, deci are toate motivele să fie cu nervii și frustrările la cote maxime. Deși PSD repetă că este principalul partid de la guvernare, „conectat la problemele reale ale românilor” și spune că alianța va rezista până la alegerile din 2024, responsabilitatea guvernării, mai ales a greșelilor, cade în cârca PNL, care are premierul. Este un joc de-a șoarecele și pisica pe imagine și decontarea responsabilităților.
Cine profită de plagiatul lui Ciucă
Scandalul de plagiat în care este implicat prim-ministrul Nicolae Ciucă poate fi o carte câștigătoare pentru PSD din perspectiva deficitului de imagine care afectează PNL și pe președintele Iohannis, omul care l-a impus în funcție, dar, pe de altă parte, nu este chiar ceea ce și-ar fi dorit partidul în acest moment.
Îți mai recomandăm Generalul din cartea căruia ar fi plagiat premierul Ciucă: „Putea să fie mai atent, că era băiat deștept”Marcel Ciolacu și alți lideri social-demcrocrați au o relație bună cu premierul, pe care ar fi vrut să-l țină în funcție și după 2023. Asta pentru că PSD ar putea juca în continuare la două capete: și la putere, și în opoziție. „În momentul în care, eventual, s-ar decide ruperea coaliției și ieșirea de la guvernare, ar fi mai simplu pentru noi fără să avem premierul, iar PNL ar deconta toate nereușitele guvernării”, spun surse din partid pentru Europa Liberă.
Liderii PSD nu au deocamdată niciun interes să-l atace pe Ciucă și să speculeze această vulnerabilitate majoră a premierului. Acesta este și motivul pentru care, în afară de Gabriela Firea, niciun alt pesedist de marcă nu a ieșit cu atacuri și nici partidul nu a dat vreun comunicat. O altă explicație ar fi că PSD are o mare muscă pe căciulă în privința poziționării față de chestiunea plagiatorilor, din perspectiva atitudinii în cazul Victor Ponta.
Pe termenul lung însă, vulnerabilizarea lui Nicolae Ciucă le este profitabilă PSD, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu.
„PSD este avantajat pentru că Ciucă este vulnerabilizat atât în coaliție, o parte din criticile care se duceau către PSD acum se vor duce către Ciucă, cât și pe termen lung. PSD îi convine pe termen lung, în vederea alegerilor din 2024, un Ciucă vulnerabilizat”.
La rândul său, PNL a adoptat poziția struțului de la declanșarea scandalului. Ca imagine, e limpede că e în detrimentul partidului, iar în paradigma luptei interne din partid lucrurile sunt încă neclare. Partida care urmărea înlăturarea lui Florin Cîțu printr-un congres și înlocuirea lui cu Nicolae Ciucă și-a văzut planurile date peste cap.
Îți mai recomandăm Greva de la STB | Mizele financiare ale luptei politice dintre PSD și PNLInteresul PNL este să îngroape cât mai adânc subiectul, de aici și ieșirea intempestivă a lui Rareș Bogdan cu atacurile la PSD și punerea coaliției sub semnul întrebării. Ar fi urmărit să „abată atenția opiniei publice de la scandalul plagiatului lui Ciucă” și direcționarea acestuia spre disensiunile din coaliție, pe care „le-a amplificat în mod deliberat”, au spus surse din PNL pentru Europa Liberă. Oricum, Rareș Bogdan nu a avut acordul partidului pentru afirmațiile legate de ruperea coaliției.
Liberalii se vor confrunta cu o nouă criză internă, atrage atenția sociologul Ovidiu Voicu asupra consecințelor scandalului plagiatului pentru partid.
„Pentru PNL e o lovitură importantă pentru că iar intră într-o criză de leadership. Spera că, într-un fel sau altul, se va organiza în jurul domnului Ciucă. Partidul va trece printr-o nouă criză internă. Ieșirea lui Rareș Bogdan la adresa PSD poate fi citită și în grila poziționării, a unor lupte interne. Poate speră să obțină ceva mai mult, poate chiar șefia partidului. Mă aștept ca în interiorul PNL să auzim tot mai mult discursul acesta independent față de activul intern”, ne spune Ovidiu Voicu.
Îți mai recomandăm Emilia Șercan: Nu Comisia de Etică, ci CNATDCU trebuie să hotărască în cazul CiucăLupta pe frontul facturilor la energie
Primele disensiuni majore în coaliție au apărut pe fondul crizei provocate de facturile la energie și de certificatul de vaccinare - PSD și PNL au început să ceară demisii și anchete, să se atace public fără mănuși.
Nu era nevoie de „batistuța” lui Rareș Bogdan peste „globul de cristal”, așa cum ironic a spus Marcel Ciolacu, pentru a vedea că tensiunile sunt la cotă maximă. Ceea ce l-a deranjat pe Marcel Ciolacu a fost avertismentul față de soarta coaliției, motiv pentru care a cerut o întâlnire de urgență a acesteia.
„Dacă după un an de zile vom vedea că acest efort, care ne-a adus deservicii de imagine, nu va ajunge să fie unul apreciat, nu va duce la nimic şi guvernarea va bălti, marile reforme vor stagna, banii europeni vor fi întârziaţi în continuare (...), atunci e absolut legitim să încercăm să găsim o formulă, pentru că înseamnă că această formulă, după un an de zile, a fost făcută complet aiurea”, a spus Rareș Bogdan.
Înaintea ședinței coaliției, Marcel Ciolacu a aruncat însă în derizoriu declarațiile lui Bogdan, spunând că nici vorbă să se rupă coaliția și că PNL trebuie să iasă din logica în care a funcționat coaliția cu USR.
Declarațiile lui Rareș Bogdan au turnat gaz peste foc și arată, dincolo de problemele de personalitate ale eurodeputatului, exact faptul că liberalii sunt în dificultate în chestiunea plafonării prețurilor la energie, având ministrul de resort, și sunt conștienți de costurile de imagine și de punctele pe care încearcă PSD să le adune pe seama lor.
Îți mai recomandăm Scandalul facturilor în Coaliție | Cum își acoperă PNL și PSD ineficiența„PSD trebuie să înţeleagă că, dacă vrea să meargă înainte cu noi, trebuie să ne respecte şi trebuie să înţeleagă că nu putem decât umăr la umăr, nu încercând să puncteze în spaţiul public cine este mai şmecher. Nu există cine este mai şmecher (...) Nu merge că unul este şmecherul şi celălalt are doar costurile”, a afirmat Rareş Bogdan.
„Șmecherul” PSD l-a somat însă joi pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent draft-ul ordonanței de urgență ce conține măsurile agreate în coaliție pe tema energiei și gazelor. E un teren extrem de sensibil pentru populație pe care cele două partide joacă pasându-și responsabilitatea, deși legea plafonării a fost votată încă din 27 octombrie cu un vot consistent în favoarea ei. Timp de peste o lună cele două partide au fost incapabile să ia o măsură concretă prin care să se asigure că facturile nu vor crește necontrolat. Când a acest lucru s-a întâmplat au început să curgă acuzele.
În timp ce PSD a cerut demisia ministrului Popescu, acuzat de incompetență, PNL contraatacă cu ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie), o instituție controlată de PSD prin Dumitru Chiriță, președinte, și Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD - numit în Comitetul de reglementare.
Chiriță a dispărut complet din peisajul discuțiilor despre scumpirea facturilor la energie, dar nu în concediu medical, ci în vacanță în Republica Dominicană, un paradis tropical, unde vremea mohorâtă de la București și contoarele care se învârt în neștire sunt un vis urât și îndepărtat. Motiv suficient pentru PNL să-i ceară lui Marcel Ciolacu retragerea sprijinul politic pentru Dumitru Chiriță, care poate fi demis însă doar de Parlament.
„În această criză stă mai puțin rău PSD, pentru că greutatea decontului cade pe PNL, care are ministrul energiei și premierul, care susțin măsurile. Ministrul este cel care a venit cu acea schemă de plafonare și compensare care e inaplicabilă. Sigur, este și problema Autorității de Reglementare unde avem niște sinecuri pesediste”, spune sociologul Ovidiu Voicu.
Îți mai recomandăm Plafonarea prețurilor la energie. Expert: „haos complet”PSD joacă tare pe tema plafonării facturilor, propunând, printre altele, reducerea TVA de la 19 la 5% pentru energie electrică și gaze la consumatorii casnici, începând cu 1 februarie. Impactul bugetar estimat de PSD este de 6 miliarde de lei, bani care vor fi folosiți dintr-un Fond care va fi alimentat din dividendele și supraimpozitarea companiilor din energie.
Evident, PNL nu a acceptat această măsură care ar avea drept consecință scăderea încasărilor la buget. Florin Cîțu a declarat că nu este de acord să se reducă TVA-ul doar pentru un anumit sector”.
Certificat verde, sacrificat pe altarul sondajelor
Dacă PSD se desfășoară în zona plafonării facturilor la energie, PNL contraatacă pe cea a pandemiei, mai exact a eșecului certificatului verde, care nu a mai fost votat în parlament. Este însă un teren minat, pentru că introducerea certificatului nu se bucură de susținerea populației și nici PNL nu a debordat de entuziasm. De fapt, nici măcar premierul Nicolae Ciucă nu a susținut ferm acest certificat, refuzând să-și asume răspunderea în fața parlamentului, așa cum i-a cerut PSD.
Îți mai recomandăm Fuga de responsabilitate | Certificatul verde, blocat de populismAmbele partide au jucat cu ochii pe sondajele de opinie, dar cum ministrul sănătății este al PSD, liberalii au ocazia să arunce vinovăția pe Alexandru Rafila. Contextul este unul propice pentru astfel de acuze- numărul cazurilor de infecție cu Omicron a ajuns la aproape 20.000, fiind una dintre cele mai rapide creșteri din Europa. În oglindă, rata de vaccinare a scăzut văzând cu ochii: doar 4.510 persoane vaccinate cu prima doză, miercuri.
În situația în care spitalele și secțiile de ATI se vor umple din nou cu bolnavi, Rafila va fi țapul ispășitor, iar PSD va avea de dat socoteală pentru că îi va fi greu să se extragă din responsabilitatea gestionării pandemiei.
Îți mai recomandăm Covid | 125 de decese. Printre ele și o fată de 17 ani nevaccinată, cu comorbidități