Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 | Ciolacu, Iohannis și Ciucă se bat în procente, dar uită de tăierea pensiilor speciale

Bătălia de comunicare pentru majorarea pensiilor se poartă de peste două luni, iar în spațiul public au fost aruncate pentru testare mai multe procente. Singura decizie luată este că pensiile se vor majora de la 1 ianuarie. Imagine generică: K. Iohannis, M. Ciolacu, N. Ciucă

Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 a devenit o temă de imagine pentru Coaliția de guvernare, iar, recent, în subiect a intervenit și președintele Iohannis. Fără să prezinte date concrete privind procentul de majorare sau impactul bugetar, PNL și PSD rostogolesc anunțul majorării pensiilor.

Liderii PSD și PNL se întrec, de două luni, în declarații despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Tema a fost lansată în spațiul public de ministrul Muncii, Marius Budăi, la sfârșitul lunii august. Primul procent avansat pentru majorare a fost de 10%, iar impactul bugetar preconizat era de 11 miliarde de lei.

Întrebat de Europa Liberă dacă o astfel de majorare este sustenabilă, Marius Budăi a răspuns, în luna august, că Ministerul de Finanțe își asumă o astfel de majorare de la 1 ianuarie 2023.

În lipsa unui proiect de buget care să arate realitatea economică, politicienii au continuat să se prezinte în fața electoratului cu diferite propuneri de majorare a pensiilor.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, care este și prim-vicepreședinte PNL, a vorbit, în luna septembrie, despre o majorare de 16% a pensiilor, în timp ce Florin Cîțu, fost premier și președinte PNL, a spus că majorarea poate să urce până la 25%.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a precizat că s-a luat o decizie în Coaliție privind majorarea pensiilor, dar nu s-a stabilit un procent. În opinia acestuia, creșterea ar trebui să fie egală cu rata inflației.

Îți mai recomandăm Coaliția anunță creșterea pensiilor și a salariului minim. Ajutoare pentru cei cu pensii de până în 3.000 de lei


„Este clar că pensiile trebuie să crească, avem o inflație mare care îi afectează pe cei cu venituri mici, e absolut necesar să crești salariile și pensiile în domeniul public. Pe lângă nevoie, importantă este și constrângerea bugetară. Creșterea trebuie să țină cont de resursele României”, a avertizat economistul Ionuț Dumitru.

Potrivit acestuia, „vânturarea de cifre” nu ajută pensionarii.

„Poți să dai 15%, dacă ai de unde. Știm că trebuie să reducem deficitul, asta e o certitudine. Construcția bugetară trebuie să aibă sens”, a subliniat Ionuț Dumitru pentru Europa Liberă.

El a amintit că statul trebuia să respecte prevederile legale privind indexarea pensiilor, dincolo de interferența politicienilor.

„Poți să dai 15%, dacă ai de unde. Știm că trebuie să reducem deficitul, asta e o certitudine. Construcția bugetară trebuie să aibă sens”

Ovidiu Voicu, președintele executiv al Centrului pentru Inovare Publică, crede că totul este o strategie de comunicare, pe fondul veștilor proaste care vin dinspre economie, „o bătălie" pentru a se stabili cine va rămâne în memoria publicului drept cel care a mărit pensiile, în vederea anului electoral 2024.

„Coaliția este disperată să dea și vești bune, să spună și ceva bun. Există o concurență între PSD și PNL. Linia de comunicare a PSD este că se află la guvernare pentru a avea grijă ca resursele publice să meargă spre cei care au nevoie”, a comentat Voicu pentru Europa Liberă.

Ce scrie în lege și cum este interpretată

Legea 223/2015 prevede că, începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 45% din creșterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent.

Inflația din 2022 este de peste 15%, conform datelor de la Institutul Național de Statistică.

Ministrul Muncii spune că raportarea nu s-ar raporta la inflația din 2022, care este la un nivel record, ci la cea din 2021, care a depășit cu puțin 5 procente. El a precizat că majorarea pensiilor nu va fi sub 10% de la 1 ianuarie 2023.

Îți mai recomandăm Senator cu vilă de 1.356 mp plătește același preț la gaz pe Kwh ca o garsonieră. Guvernul compensează fără limită

Președintele Klaus Iohannis a intervenit și el în subiect, spre nemulțumirea PSD și a lui Marcel Ciolacu.

„Pensionarii nu trebuie să plătească prețul crizelor! În condițiile în care avem o inflație care trece de 15%, eu cred că ar fi corect și rezonabil ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de inflație”, a susținut președintele.

Potrivit acestuia, este nevoie de o atenție sporită pentru cei cu pensiile mici, iar salariile și pensiile trebuie corelate cu inflația.

„Președintele comunică în locul PNL”, reamintește Ovidiu Voicu.

Imediat mesajul a fost preluat și de premierul Ciucă.

„Inflaţia este la 15,9% şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât pentru pensionari să asigurăm creşterea pensiei cu rata inflaţiei”, a fost mesajul transmis, joi, de premierul Ciucă.

Declarația acestuia diferă față de poziția exprimată pe 13 octombrie când susținea că majorarea nu ar trebui să fie mai mare de 11%, deoarece orice procent dincolo de 11% „impactează pe deficitul de la bugetul de pensii”.

Pensia de serviciu încasată în 2021 de premierul Ciucă a fost de aproape 215 mii lei (43.000 euro), mai mult decât venitul pe care îl încasează ca premier la Palatul Victoria. Rezultă o pensie de aproape 18.000 de lei lunar.

Îți mai recomandăm Țară în service | Viața cu 400 de lei pe lună. Ce (nu) face statul român pentru persoanele cu handicap


Intervenția președintelui Klaus Iohannis în subiectul pensiilor a iritat tabăra social-democrată. Marcel Ciolacu i-a reamintit președintelui că nu are atribuții în domeniul pensiilor.

Liderul PSD a insistat că decizia va fi luată în Coaliție, și i-a transmis președintelui că nu a vorbit despre majorarea pensiilor când PNL și USR se aflau la guvernare.

„Coaliția este disperată să dea și vești bune, să spună și ceva bun. Există o concurență între PSD și PNL. Linia de comunicare a PSD este că se află la guvernare pentru a avea grijă ca resursele publice să meargă spre cei care au nevoie”


Marcel Ciolacu a afirmat că ar trebui să existe o creștere diferențiată privind majorarea pensiilor, care să aibă în vedere contributivitatea. Majorarea pensiilor cu un procent de cel puțin 10% a fost susținută și de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

„Există un decalaj uriaș între pensiile speciale și cele contributive ar trebui să existe o majorare separată. Cele speciale sunt pensii rupte de realitățile economice și cele sociale”, a spus economistul Ionuț Dumitru pentru Europa Liberă.

Președintele PSD nu a deschis însă și subiectul tăierii pensiilor speciale. Tema lipsește și din discursul premierului Ciucă sau a președintelui Iohannis.

„Nu dorește nimeni să taie pensiile speciale. E cumva firesc să nu vorbească despre un lucru pe care nu au în intenție să îl facă”, a subliniat Ovidiu Voicu, președinte al Centrului pentru Inovare Publică.

El atrage atenția că dacă se majorează punctul de pensie, automat se vor majora și pensiile speciale.

Îți mai recomandăm România specialilor. Cine încasează pensii speciale mai mari decât salariul președintelui Iohannis