Curtea Constituțională (CCR) a decis în unanimitate că Ordonanța de Urgență (OUG 192/2020) care modifică legea prin care au fost impuse măsurile anti-Covid, printre care și obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise, este neconstituțională.
Prin OUG 192/2020 a fost scos termenul „spaţii publice închise” şi înlocuit cu „spaţii publice”, astfel încât masca a devenit obligatorie și în spațiile publice din aer liber.
Motivul invocat de CCR este unul care ține de procedurile legislative, adică de lipsa avizului Consiliului Legislativ. Guvernul Orban, cel care a dat OUG-ul, a cerut acest aviz la o zi după adoptarea ei în guvern și chiar în ziua publicării în Monitorul Oficial.
Mai exact, OUG a fost adoptată în 5 noiembrie 2020, iar avizul a fost cerut, prin secretariatul general (adresa nr. 437), Consiliului Legislativ în data de 6 noiembrie, zi în care el a și fost dat.
Florin Iordache: „Mi-au cerut avizul azi pentru ieri”
Avizul nr.1134/6. 11. 2020 era favorabil dar avea unele observații, spune pentru Europa Liberă Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ, numit în funcție la propunerea PSD în octombrie 2020.
Îți mai recomandăm CCR: Hotărârea care a impus masca în spațiile publice, neconstituțională dintr-o eroare a guvernului„Din grabă, de foarte multe ori se intra în ședința de guvern fără să se aștepte avizul consultativ al Consiliului Legislativ. Nu e prima Ordonanță pe care Curtea a respins-o tocmai pe lipsa avizului. Avizul nu a fost cerut nici măcar de azi pe mâine, nu asta era problema că se poate da chiar în ziua ședinței de guvern, mi-a fost cerut de azi pentru ieri”.
Laura Ștefan: „Legislație făcută pe genunchi”
Chiar dacă avizul este unul consultativ, în sensul în care el poate fi și negativ, dar guvernul nu este obligat să țină cont de el, el trebuie cerut.
„Ești obligat să-l ceri, nu neapărat să-l respecți”, spune pentru Europa Liberă Laura Ștefan, expert anticorupție la ExpertForum, care atrage atenția că toată legislația adoptată în această perioadă este deficitară.
Îți mai recomandăm Epidemiolog: Purtați masca! Guvernul se grăbește cu ridicarea restricțiilor, constituționale sau nu„Cred că procedurile legislative trebuie respectate și, de principiu, aceste lucruri ar trebui reglementate prin legislație primară, trecută prin parlament. Dacă legea spune că trebuie să ceri un aviz, înseamnă că trebuie să ceri acel aviz. Graba nu a ajutat niciodată, iată că lucrurile făcute pe genunchi se destramă la un moment dat și lasă sub un semn de întrebare toate măsurile care au fost adoptate pe perioada în care legislația a fost în vigoare”, spune pentru Europa Liberă Laura Ștefan.
Anularea amenzilor, doar în instanță. Cei care deja le-au plătit pot să-și ia adio
Una din marile probleme ridicate de neconstituționalitatea OUG privind masca în aer liber este cea a amenzilor aplicate în această perioadă. Ele nu se anulează automat în urma deciziei CCR, a precizat fostul judecător CCR Augustin Zegrean. Aceasta pentru că „decizia CCR are putere numai pentru viitor”.
Concret, amenzile se pot anula numai în instanță, dar doar cele care au fost contestate deja și pentru care procesul se află în curs. Cele care au fost deja executate, adică plătite, rămân plătite, oamenii nu-și mai pot recupera banii, explică pentru Europa Liberă avocata Elenina Nicuț.
„Nu pot să dau o teorie generală, pentru că unii oameni au primit procesul verbal de amendă și au plătit-o. Acolo situația juridică este încheiată, oamenii nu mai au cum să-și recupereze banii. În schimb, pentru cei care au contestat amenda și sunt cu judecata în curs, acolo produce efecte decizia CCR și au șanse de câștig”.
Avocata Elena Nicuț mai atrage atenția că nici cei care au pierdut deja în instanță procesele de anulare a amenzilor nu mai pot face nimic, „decizia CCR nu mai are ce efecte să producă”.
Îți mai recomandăm Guvernul recidivează: limitează drepturi fundamentale prin hotărâre de guvern, nu prin legeÎn primul val, decizia CCR nu a oprit sechestrele puse de ANAF
Situația de acum este similară cu cea din primul val al pandemiei, când, deși Curtea Constituțională a declarat neconstituționale amenzile, mulți oameni s-au trezit executați silit de ANAF pentru plata acestora.
„Vom fi în situația în care am fost și cu amenzile date în starea de urgență a căror bază legală a fost declarată neconstituțională de CCR, dar neadoptându-se o măsură de amnistie fiscală s-a ajuns în situația în care ANAF-ul i-a executat silit pe cei care au primit astfel de amenzi. Deci, aștept în acest moment de la guvern, o dată declarată neconstituțională această Ordonanță, să ia și măsurile ulterioare care se impun și să clarifice situația amenzilor care au fost aplicate în baza normelor declarate acum neconstituționale”, afirmă pentru Europa Liberă Laura Stefan.
În plus, ideea că toți cei care au primit amenzi trebuie să se ducă în instanță ca să obțină anularea lor nu va duce decât la încărcarea suplimentară a instanțelor de judecată, oricum supraîncărcate, mai precizează experta anticorupție.
Omicronul a adus iar masca obligatorie
Omicronul a determinat guvernul să impună masca obligatorie în toate spațiile închise sau deschise începând din 8 ianuarie anul acesta. Mai mult, pe lângă masca chirurgicală, folosită și până acum, autoritățile recomandă masca FFP2 - considerată a oferi o protecție mai mare.
Urmează amenzile pe formularul PLF
O altă problemă din același registru s-ar putea ivi și în cazul amenzilor pentru necompletarea Formularului digital de intrare în România, care a creat situații aberante.
Piloții și însoțitorii de zbor primeau amenzi pe bandă rulantă, practic la fiecare zbor, la fel și șoferii de camioane, ba chiar și personalul medical care transporta pacienți la unități sanitare din afara tării. Abia la începutul lunii februarie, guvernul a operat modificări la prevederile privind completarea formularului PLD, în sensul scăderii amenzilor și exceptării unor categorii de persoane.
Îți mai recomandăm Haosul formularului de sosire în țară | Amenzi pentru piloți și șoferii de camioaneLaura Ștefan atrage atenția că în situația în care aceste amenzi vor fi contestate la Curtea Constituțională ar putea să aibă soarta celor de la precedenta decizie a CCR din primul val al pandemiei.
„Inclusiv pe amenzile care se aplică acum de DSP pe necompletarea PLF-ului. Aceeași judecată pe care Curtea Constituțională a aplicat-o în cazul amenzilor date în starea de urgență, unde a constatat că nu există niciun fel de criterii de individualizare a sancțiunilor în funcție de gravitatea faptei, se aplică și în cazul acestor amenzi”.
Relaxarea vine cu primăvara
Prima reacție a guvernului după aflarea veștii privind neconstituționalitatea Ordonanței de Urgență a fost că trebuie așteptată motivarea deciziei CCR și apoi publicarea ei în Monitorul Oficial.
„Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, a transmis Executivul, prin purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru.
Până atunci însă, relaxarea pare cuvântul de ordine la nivel guvernamental. Toate mesajele lansate în ultima perioadă merg în această direcție: din martie s-ar putea renunța la starea de alertă și se vor ridica restricțiile, așa cum au procedat și alte state europene (în care vaccinarea depășește însă 80% din populație) iar viața va reveni la normal. Nu este folosită celebra sintagmă a fostului premier Florin Cîțu: „Am învins pandemia!”, dar sentimentul care domnește este similar.
Îți mai recomandăm Covid-19 | Optimismul lui Florin Cîțu și eșecul vaccinării. România în valul patruOricum, purtarea măștii în aer liber devenise de mai mult timp facultativă, dar de la aflarea vestii despre decizia CCR, lumea tinde să o pună oficial în cui.
Ministrul Alexandru Rafila atrage, desigur, atenția că purtarea măștii este recomandată în continuare și că renunțarea la restricții se va face doar atunci când numărul celor internați la secțiile de Terapie Intensivă va scădea semnificativ.
Organizația Mondială a Sănătății se opune însă anulării măsurilor în Europa de Est. Un nou val al variantei Omicron a coronavirusului se îndreaptă către Europa de Est, a declarat Organizația Mondială a Sănătății, solicitând autorităților să intensifice vaccinarea și alte măsuri, relatează Reuters.
Îți mai recomandăm Fuga de responsabilitate | Certificatul verde, blocat de populism