3 minute | Probleme cu Pfizer. Victoria opoziției din Turcia. Pericolul conflictului regional din Orientul Mijlociu

Partidul președintelui Erdoğan a fost pedepsit de turci în aceste alegeri, după ce oamenii consideră că guvernul nu a reușit să îmbunătățească situația economică a țării.

Kovesi investighează implicarea lui von der Leyen în contractul cu Pfizer. Marile orașe din Turcia aleg opoziția. Atacul Israelului asupra consulatului iranian din Damasc riscă să agraveze situația regională.

Bun găsit,

Iată știrile dimineții:

  • Parchetul European condus de procuroarea Laura Kovesi o anchetează pe președinta Comisiei Europene pentru implicarea în contractul cu Pfizer pentru achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19, în timp ce România distruge doze expirate și speră să iasă din contractul care i-ar cere să plătească jumătate de miliard de euro pentru dozele comandate în 2021.
  • Partidul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a suferit o înfrângere fără precedent în alegerile locale de duminică.
  • Israelul atacă consulatul iranian din Damasc și lasă un masacru în urma armatei retrase din asediul asupra spitalului Al Shifa.

Afaceri cu Pfizer și problema spitalelor regionale

România urmează să distrugă 7 milioane de doze de vaccin expirat, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Între timp, Rafila spune că dorește ca România și compania Pfizer să rezolve amical procesul prin care compania cere autorităților să plătească cele 29 de milioane de doze de vaccin Covid-19 contractate în 2021. România este singura țară căreia i se cer bani, deși și Ungaria și Polonia sunt în aceeași situație, punctează Euronews.

În decembrie, responsabilii politici pentru acordul cu Pfizer, premierul și ministrul Sănătății de la acea vreme, au început să fie urmăriți penal pentru că au comandat prea multe doze de vaccin. În februarie, Pfizer a dat în judecată statul român, cerându-i cele 564 de milioane de euro pentru dozele comandate. Mai multe despre proces la Europa Liberă.

Statul român a comandat mult prea multe doze de vaccin. În timp ce, cu Moderna, s-a negociat ușor ca firma să nu producă restul de vaccinuri, Pfizer își vrea banii promiși.

Vaccinurile Covid-19 au fost achiziționate în special prin contracte colective ale statelor UE, însă aceste achiziții sunt acum în atenția procurorului european Laura Codruța Kovesi, scrie Politico.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este acuzată că a ascuns și a șters mesaje private cu directorul Pfizer înaintea marii achiziții. Totul a început în 2023, când un lobby-ist belgian a dat-o în judecată pe von der Leyen acuzând că achiziția susținută de aceasta a afectat bugetul Belgiei.

Înapoi în țară, ministrul Sănătății spune la Euronews că spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova vor fi în lucru până la jumătatea acestui an: proiectele tehnice sunt toate finalizate, iar amenajarea terenului va începe mai întâi la Craiova. Proiectele au un termen de execuție de 48 de luni, adaugă ministrul. El a comparat blocajul din acest domeniu cu cel pentru construirea de autostrăzi, scrie G4Media.

În noiembrie, Europa Liberă scria despre stadiul efectiv al proiectelor: „ar fi trebuit să”.

Opoziția câștigă alegerile locale din Turcia

În Turcia au avut loc duminică alegeri locale, iar rezultatele finale anunță schimbarea în Turcia: câștiguri mari pentru opoziție în Istanbul, în capitala Ankara și în orașele de pe coastă Izmir, Bursa și Antalya. Important, opoziția a câștigat și Adiyaman, oraș sud-estic afectat grav de cutremurul de anul trecut.

Ar fi cea mai importantă victorie pentru partidul de opoziție CHP din 1977 încoace, potrivit BBC. Pentru partidul președintelui Recep Tayyip Erdoğan, AKP, este cel mai prost rezultat din istorie, după ce a pierdut controlul regiunilor celor mai devotate, scrie CNN.

Susținătorii primarului Imamoğlu i-au sărbătorit victoria pe străzi, până dimineața.

„Este sfârșitul erei de tutelă a unei singure persoane”, a declarat Ekrem Imamoğlu (cu un profil în Al Jazeera), primarul Istanbulului din partea CHP care a câștigat al doilea mandat consecutiv. Locuitorii orașului său au sărbătorit în stradă până dimineața.

Daily Sabah explică de ce controlul celui mai mare oraș din țară este atât de important. Potrivit AP, este posibil ca Imamoğlu să conducă opoziția în alegerile prezidențiale din 2028.

„Ne vom corecta greșelile”, a promis Erdoğan.

Experții citați de Financial Times consideră că slăbiciunile regimului Erdoğan sunt periculoase în fața unei opoziții mai bine organizate. În Politico și New York Times, despre cum nemulțumirile economice ale turcilor, provocate de conducerea politică, au ajuns să influențeze aceste alegeri.

Tragedia de la Al Shifa și pericolul conflictului regional după atacul din Damasc

Armata israeliană a executat o operațiune asupra consulatului Iranului din Damasc (Siria), care a ucis șase oameni, inclusiv doi comandanți ai Gărzii Revoluționare Iraniene. Conform AP, consulatul iranian a fost complet distrus, dar ambasada rămâne intactă.

Ambasadorul Iranului în Siria spune că Teheranul „poate răspunde echivalent atacului”. Mai multe în The Guardian și New York Times. Experții afirmă pentru Al Jazeera că acest atac este o încercare a Israelului să atragă alte țări într-un război regional.

Războiul continuă și în interiorul Gazei. După asediul de două săptămâni al armatei israeliene împotriva spitalului Al Shifa din Gaza, au rămas „cadavre în descompunere, munți de moloz și clădiri în flăcări”, descrie un martor pentru New York Times.

Rămășițele consulatului iranian din Damasc, Siria.

Clădirea celui mai mare centru medical din Fâșia Gaza este o ruină și rămășițele a cel puțin 200 de oameni uciși - unii dintre ei, executați de soldații israelieni - sunt recuperate de salvatori din zonă. Israelienii au distrus toate echipamentele medicale din spital, ucigând și personal medical. Imaginile distrugerii și catastrofei umane, în Middle East Eye.

În plus, Israelul a interzis luni difuzarea postului Al Jazeera, o decizie alarmantă atât din perspectiva Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, cât și din perspectiva Statelor Unite, principalul aliat al Israelului. Legea ar putea permite parlamentului israelian să închidă și alt posturi străine care difuzează în țară. Mai multe în live-blogul Al Jazeera.

Armata israeliană a ucis luni seară șapte angajați ai organizației World Central Kitchen, care călătoreau într-un convoi umanitar marcat corespunzător. Angajații, majoritatea cetățeni occidentali, au fost victimele unui atac militar în timp ce se întorceau dintr-o misiune de distribuire a ajutoarelor. Detalii în The Guardian.

Alte subiecte:

  • În Kyiv Independent, despre misiunea Biroului Național Anticorupție din Ucraina, cu bune și cu rele.
  • Nu rata nici investigația de la The Insider despre misteriosul Sindrom Havana, care arată că problemele de sănătate ale multor diplomați americani ar putea fi cauzate de arme cu energie direcționată, mânuite de Kremlin.
  • Filmul Oppenheimer, biografie premiată a inventatorului bombei atomice, a ajuns într-un final pe ecranele din Japonia - ținta atacului nuclear al Statelor Unite în 1945. New York Times și CNN prezintă opiniile japonezilor pe temele complexe ale armelor de distrugere în masă, a responsabilității politice pentru crimele de război și a energiei nucleare.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina