3 minute | Planul de pace al Ucrainei în 10 pași, Biden promite că nu va fi alt Război Rece și farul orbitor al recesiunii

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face un selfie cu câțiva militari ucraineni în timpul vizitei surpriză de luni de la Herson, 14 noiembrie 2022.

Întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping a adus lumii asigurarea, cel puțin temporară, că nu va avea loc un nou Război Rece, în timp ce Volodimir Zelenski a prezentat la Summitul G20 planul Ucrainei pentru pace.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Joe Biden și Xi Jinping au discutat ieri în legătură cu Taiwan și Coreea de Nord, în cadrul unei întâlniri de trei ore menite să împiedice ca legăturile tensionate dintre SUA și China să se transforme într-un nou Război Rece.
  • Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor din grupul celor 20 de economii majore să își intensifice munca și să oprească războiul Rusiei prin planul de pace propus de Kiev.
  • Guvernul României a încasat mai puțini bani la buget în trimestrul 3 al anului, însă de teama alegerilor din 2024 nu majorează impozitele pe proprietate.

Concluziile întâlnirii Biden-Xi

Taiwanul, comerțul, Ucraina și criza climatică au fost printre cele mai importante subiecte discutate la întâlnirea dintre președinții SUA și Chinei, scrie The Guardian.

BBC relatează că Joe Biden a promis că nu va exista „un nou Război Rece” cu China, declarând totodată că, în opinia sa, Taiwanul nu se confruntă cu o amenințare iminentă de invazie, deși i-a spus lui Xi Jinping în cursul întâlnirii de trei ore că politica sa față de Taiwan a fost agresivă.

Xi Jinping și Joe Biden își strâng mâinile înainte de întâlnirea avută în marja summitului G20 de la Nusa Dua, stațiunea indoneziană de pe insula Bali, 14 noiembrie 2022.

În timp ce președintele chinez i-a spus omologului său american că lumea se așteaptă ca cele două țări să gestioneze în mod corespunzător relația lor, Europa Liberă relatează că Joe Biden și Xi Jinping au condamnat amenințările rusești de folosire a armelor nucleare în Ucraina.

Foreign Policy analizează că, după ce s-a asigurat acasă de un nou mandat în fruntea țării sale, Xi Jinping a revenit pe scena mondială cu trei discuții importante față în față într-o singură lună, iar întrevederea de ieri din Bali nu a fost luată în calcul.

The Economist remarcă schimbarea de atitudine inclusiv prin modificări radicale ale politicilor de proprietate și de carantină Covid, în timp ce Reuters explică motivele: producția Chinei a crescut mai încet decât se aștepta, iar vânzările cu amănuntul au scăzut în mod neașteptat în octombrie.

Zelenski a mers în Herson

Summitul G20 din Indonezia este dominat de discuțiile privind invazia Rusiei în Ucraina, iar președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel la unitate pentru a restabili pacea cât mai curând, anunțându-i pe liderii mondiali de planul său de pace în zece pași, scrie Reuters.

Securitatea în fața unei amenințări nucleare, cea alimentară și energetică, restaurarea integrității teritoriale și asigurarea că un astfel de război nu va mai avea loc se numără printre propunerile președintelui ucrainean.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a premiat mai mulți militari ucraineni în timpul vizitei sale în Herson, Ucraina, 14 noiembrie 2022.

Potrivit Reuters, Volodimir Zelenski a ținut acest discurs cu câteva ore înainte de vizita sa neanunțată în orașul Herson, eliberat săptămâna trecută de armata ucraineană, oraș despre care Rusia susține în continuare că este al său.

De asemenea, Reuters analizează că victoria din Herson ar putea impulsiona Ucraina să obțină în continuare progrese pe timpul iernii, și nu să accepte fronturi înghețate.

Politico scrie despre videodezmințirea Rusiei - că Serghei Lavrov a fost spitalizat în Bali, după ce a ajuns la Summitul G20 - iar Digi24 observă că ministrul rus luptă cu „decadența occidentală” purtând un tricou al unui artist american bisexual dependent de droguri, în timp ce folosește un telefon iPhone 14 și un ceas Apple.

Captură cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, dintr-o filmare furnizată de purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova.

Între timp, în Ankara, directorul CIA s-a întâlnit ieri cu omologul său rus, Serghei Narîșkin, ca să-l avertizeze împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina, scrie The New York Times, William Burns respingând în acest context informația că au purtat și negocieri secrete de pace.

De la geamul BNR nu se vede „poverty”

Guvernul nu a reușit să încaseze la buget cât și-a propus în trimestrul al treilea al acestui an, scrie Curs de Guvernare, care adaugă: „veniturile extraordinare” aduse de inflație și criza energiei nu compensează frânarea economiei și rateurile din PNRR.

În acest timp, Guvernul a decis să nu majoreze impozitele pe proprietate, PSD și PNL așteptând să treacă alegerile din 2024, scrie Europa Liberă.

Prezentând prognozele privind inflația, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat ieri că situația de pe drumurile României „nu prea arată nici a recesiune, nici a poverty”, scrie Digi24.

Asta arată că - potrivit șefului băncii centrale - consumul e mult mai mare decât investițiile: „N-avem drumuri. Nu poți să-mi spui că sunt prea multe mașini, or fi, dar e o realitate, îți sare în ochi. Nu mai poți să privești, te orbesc farurile”.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, într-o conferință de presă, 6 iulie 2022.

Tot despre economie, pe scurt: inflația la finalul anului ar urma să fie de 16%, iar în 2023 previziunile Comisiei Europene arată că România ar urma să aibă o creștere economică de 1,8%, în timp ce FMI avertizează că perspectivele economiei mondiale sunt mai sumbre decât cele previzionate luna trecută.

Libertatea explică agloritmul după care PNL și PSD și-au împărțit conducerile celor 19 reprezentanțe ICR din străinătate, care beneficiază de condiții de lux, iar primarul Capitalei este citat de News.ro cu răspunsul său la adresa lui Marcel Ciolacu. Președintele PSD „ar trebui să ceară mai degrabă demisia ministrului de Finanţe, este total opac la toate argumentele mele”, afirmă Nicușor Dan.

Tot în Libertatea, IGSU confirmă că barocamerele de 5 milioane de euro nu au tratat niciun pacient în patru ani, după ce DNA a deschis o anchetă.

Hotnews relatează despre faptul că SRI și MApN ar putea primi acces sporit și discreționar la date private, iar furnizorii de servicii de securitate cibernetică ar fi puși să-și pârască propriii clienți.

G4Media relatează despre noile suspiciuni legate de doctoratul ministrului Apărării. Angel Tîlvăr nu figurează că ar fi intrat în Arhivele Vrancea, deși are trimiteri în teză către documente ale instituției, iar un angajat al Muzeului Vrancea spune: „Eu am făcut cercetarea, era sarcină de serviciu de la directorul instituției”.

Noul ministru Angel Tîlvăr, în drepta premierului Nicolae Ciucă, la un eveniment organizat recent de Statul Major al Armatei Române.

Legat de acest subiect, Europa Liberă a discutat cu liderii partidelor politice, iar concluzia, dată de unul dintre ei, este că „specialiștii competenți se feresc de politică”.

Tot la Europa Liberă, o aducere aminte despre revolta din Brașov, la 35 de ani, a muncitorilor de la „Steagul Roșu”, dar și povestea dosarelor tergiversate în instanță.

Alte subiecte:

  • Astăzi ar urma să fie depășit pragul de 8 miliarde de oameni care trăiesc pe Pământ. Numărul populației s-a triplat în 70 de ani.
  • Amazon va începe zilele acestea să concedieze aproximativ 10.000 de angajați, reprezentând 3% din forța de muncă a gigantului de comerț electronic. Urmează măsuri similare luate de Meta, Twitter și Lyft.
  • Procurorii federali din New York au deschis o investigație privind prăbușirea FTX, după ce aplicația de tranzacționare a criptomonedelor a cerut falimentul.

Așteptăm sugestii sau propuneri de subiecte pe care ați vrea să le citiți în Europa Liberă la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Zi frumoasă,
George