3 minute | Va primi Ucraina avioane F-16? O prioritate națională în grevă și criza climatică a Europei

Castel Bolognese, Italia, 17 mai 2023. Inundațiile din ultimele zile s-au produs într-o zonă a Italiei afectată de câțiva ani de secetă. Nouă persoane au muri în regiunea Emilia-Romagna.

Statele Unite sunt reticente să accepte livrarea de avioane de luptă F-16 Ucrainei inclusiv din cauza secretelor tehnologice. În România, premierul Nicolae Ciucă spune că a avut o discuție „foarte bună” cu sindicatele din Educație, care... intră luni în grevă generală.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Forțele Rusiei au lansat în această dimineață cel de-al nouălea atac aerian asupra Kievului din ultima lună. În bombardamentele din Odesa a murit o persoană și au fost rănite alte două.
  • Peste 100.000 de angajați din Educație intră luni, 22 mai, în grevă generală. Deocamdată au obținut de la Guvern doar deblocarea angajărilor pe posturile vacante, nu și majorările salariale solicitate.
  • În Italia, nouă persoane au murit în inundațiile din ultimele zile. Experții asociază dezastrele naturale tot mai dese din peninsulă cu încălzirea globală.

Coaliția F-16, fără SUA

Mai multe țări europene sunt gata să acorde avioane de luptă F-16 Ucrainei, dar nu au aprobarea Statelor Unite. Marea Britanie și Olanda au convenit să inițieze o „coaliție internațională” pentru a achiziționa avioane de luptă F-16 pentru Ucraina.

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a punctat ieri, după o întâlnire cu omologul britanic, Ben Wallace, că e sarcina Statelor Unite să ia această decizie, transmite Deutsche Welle.

Danemarca, Belgia, Norvegia s-ar putea alătura, potrivit The New York Times, dar administrația Biden, cea care trebuie să aprobe un astfel de transfer de tehnologie americană, e reticentă. Este, potrivit publicației, „cea mai recentă ruptură între aliații Ucrainei”, iar motivele sunt multiple:

  • dotate cu un radar puternic care poate identifica ținte de la sute de km distanță și cu rachete moderne, F-16 conține tehnologie secretă, pe care SUA vor să o protejeze;
  • ar adăuga sume considerabile la costurile deja mari ale ajutorului militar acordat Ucrainei;
  • transferul și antrenarea piloților ar dura, oricum, mult timp;
  • Rusia ar considera gestul dreptul unul profund ostil;

În legătură cu această ultimă îngrijorare The New York Times scrie că a început să își piardă din efect din moment ce, în afară de utilizarea arsenalului nuclear, e greu pentru Rusia să escaladeze conflictul mai mult decât a făcut-o deja. Iar SUA s-au răzgândit în trecut și în privința transferului către Ucraina a tehnologiei Himars, Patriot sau a tancurilor Abrams.

În această dimineață, forțele ruse au atacat din nou capitala Ucrainei, Kiev, dar și orașul Odesa, transmite Reuters. Loviturile aeriene asupra Kievului au produs deocamdată doar incendii și pagube materiale, la Odesa, o persoană a murit și două au fost rănite.

Imagine din Kiev, joi, 18 mai 2023.

Ucraina nu va ceda nimic din teritoriul ei în schimbul păcii, i-a transmis ministrul de Externe Dmitro Kuleba emisarului chinez Li Hui, aflat la Kiev ca parte a turneului european menit să promoveze planul de pace propus de Beijing, transmite The Guardian.

În Libertatea, o privire către refugiații ucraineni din România și situațiile imposibile în care îi pun birocrația și deciziile autorităților. Și Europa Liberă a prezentat recent poveștile celor care, prinși în haosul programelor guvernamentale, se întorc acasă, printre bombe.

Astăzi, la interviurile one2one, reprezentanta Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, spune că guvernul României a folosit doar o treime din suma de jumătate de miliard de euro alocată de Uniunea Europeană pentru refugiați.

Examene supravegheate de jandarmi?

În România, discuțiile de ieri dintre premierul Nicolae Ciucă și sindicatele din învățământ au adus o mică victorie pentru cele din urmă – liber la ocuparea posturilor vacante, după cum transmite Hotnews, dar au confirmat și intrarea în grevă începând de luni, după cum explică Europa Liberă.

Peste 100.000 de angajați din învățământ ar urma să intre în grevă generală de luni, 22 mai, când va avea loc și o nouă negociere.

Cu greva confirmată de sindicate, premierul Nicolae Ciucă spune că a avut „un dialog foarte bun” cu acestea și chiar că „educația este și va fi o prioritate pentru guvernul României și actuala coaliție de guvernare”, transmite G4Media.

Greva generală din Educație începe pe 22 mai în ciuda noilor negocieri programate cu autoritățile. Imagine de la protestul sindicatele din învățământ din 10 mai 2023, din București

Nu este clar câtă greutate va avea faptul că educația e acum scutită de măsuri din „ordonanța austerității” sau că luni va avea loc o discuție cu reprezentanții ministerelor Educației și Muncii.

Potrivit Edupedu, sindicatele consideră că problemele lor sunt tratate superficial. „Dacă se dorește ca lumea să nu se radicalizeze și să nu se ajungă în situația în care la examene să vină cu jandarmii, că vor refuza profesorii, trebuie să trateze lucrurile mult mai serios”, a spus liderul sindical Simion Hăncescu (FSLI).

Europa amenințată de schimbarea climei

Nouă persoane au murit în inundațiile din ultimele zile din regiunea italiană Emilia-Romagna, care au afectat 37 de localități, iar o etapă de Formula 1 a fost anulată, transmite Reuters.

Potrivit The Guardian, dezastrele naturale s-au înmulțit în ultimii ani în Italia, țară considerată deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice.

Întreg sudul Europei așteaptă o vară afectată grav de schimbarea climei, notează Reuters, iar Spania ar urma să fie țara cea mai afectată de secetă. Oamenii de știință așteaptă o vară „brutală” din punct de vedere al climei, scrie agenția de știri, după ce anul trecut seceta din Europa a fost cea mai gravă din ultimii 500 de ani.

Experții consideră Italia drept una dintre cele mai vulnerabile țări europene în fața încălzirii climei. Imagine a râului Santerno de lângă circuitul de Formula 1 „Enzo e Dino Ferrari”. Imola, Italia, miercuri, 17 mai 2023.

Perspectivele de viitor sunt la fel de sumbre. Potrivit cercetătorilor de la Organizația Meteorologică Mondială, temperaturile globale vor crește probabil la niveluri record în următorii cinci ani și există o posibilitate crescută (de 66%), ca până în 2027 temperatură să depășească cu 1,5 grade Celsius pragul preindustrial, transmite BBC.

Această depășire este considerată de oamenii de știință nivelul de la care încălzirea climei, prin efectele sale, începe să aibă urmări dezastruoase pentru omenire.

Alte știri:

  • Curtea Constituțională a României a decis că abuzul în serviciu poate fi incriminat și fără prag valoric, iar interceptările SRI nu pot fi probe în dosarele penale.
  • Camera Deputaţilor a adoptat proiectul prin care difuzarea de imagini intime ale unei persoane, fără acord, e pedepsită cu închisoare de până la trei ani, transmite News.ro.
  • Directoarea Institutului Cultural Român de la Londra, Catinca Nistor, a fost revocată din funcție, informează Libertatea.

Ne puteți scrie pe adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate bune,
Carmen