3 minute | Putin și legea marțială în teritoriile anexate ilegal. Banii de la partide în atenția CNA. Kovesi și anticorupția din România

Vladimir Putin a decretat legea marțială în cele patru regiuni din Ucraina, anexate ilegal de Rusia.

După ce Vladimir Putin a decretat legea marțială în cele patru teritorii ucrainene anexate ilegal luna trecută, puterea armatei ruse a sporit, iar guvernatorii regionali din Rusia au primit ordin „să îndeplinească nevoile Forțelor Armate ale Federației Ruse”.

Bună dimineața,

Iată principalele știri:

  • Vladimir Putin a declarat legea marțială în cele patru provincii ale Ucrainei pe care Moscova le-a anexat recent printr-un așa-zis referendum contestat de toată lumea.
  • Banii de la partide pentru presă au ajuns în atenția Consiliului Național al Audiovizualului. Mircea Toma a declarat pentru Europa Liberă că CNA va sesiza Curtea de Conturi pentru verificarea contractelor.
  • Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, declară în două interviuri acordate presei din România că, în ultimele 8 luni, autoritățile române au raportat zero cazuri de fraudă cu TVA și contrabandă.

Ce înseamnă legea marțială instituită de Putin în teritoriile ocupate ilegal

Președintele Vladimir Putin a decretat legea marțială în cele patru regiuni anexate ilegal de Rusia în Ucraina: Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, potrivit The Guardian.

Liderul de la Kremlin a numit autoritățile ucrainene „sataniste” și le-a acuzat că nu vor să negocieze cu Moscova, continuând „să bombardeze” populaţia civilă din aceste regiuni ocupate ilegal de ruși, scrie și Europa Liberă.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a descris anunțul lui Putin drept „pseudo-legalizarea jafului proprietăților ucrainenilor".

În același timp, Putin a ordonat o „mobilizare economică" în șase regiuni care se învecinează cu Ucraina, plus Crimeea și Sevastopol, pe care Rusia le-a anexat ilegal în 2014. El a declarat că acordă autoritate suplimentară liderilor tuturor provinciilor rusești pentru a menține ordinea publică și a crește producția în sprijinul războiului Moscovei, potrivit The Washington Post, care explică ce înseamnă legea marțială.

Sute de mii de ucraineni au rămas fără curent electric după ce forțele rusești au lovit centralele electrice din mai multe regiuni ale țării.

BBC arată că, prin decretele date de Putin, guvernatorii regionali din Rusia au primit ordin „să îndeplinească nevoile Forțelor Armate ale Federației Ruse”, ceea ce va da puteri sporite armatei ruse. În același timp, prin sistemul de securitate instituit de liderul de la Kremlin, autoritățile pot restrânge libertățile cetățenilor ruși.

Declararea legii marțiale vine în contextul în care, în orașul Herson, liderii pro-ruși au început miercuri să intensifice relocarea a 60.000 de persoane, scrie CNN.

Locuitorii din Herson au primit mesaje prin care li se spunea că trebuie să evacueze imediat locuințele pentru că vor avea loc bombardamente din partea forțelor ucrainene. Puteți citi detalii despre ce se întâmplă în Ucraina în liveblogul Europa Liberă.

CNA sesizează Curtea de Conturi pentru banii de la partide

Într-un interviu acordat Europei Libere, Mircea Toma, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a spus că va sesiza Curtea de Conturi pentru a începe verificarea contractelor pe care PSD și PNL le au pentru promovare în presă. El crede că banii de la partide merg în special la televiziuni.

PNL și PSD sunt partidele care au dat sute de milioane de lei televiziunilor și site-urilor de știri.

„Noi îi vom sesiza să facă asta și punem toată informația pe masă - ce au ei, ce avem noi, ca obligație, și le adresăm cererea pentru a ne satisface nouă obligația legală. Legea audiovizualului mă obligă să asigur transparența finanțării televiziunilor și radiourilor. Cerem toate contractele și din dreapta și din stânga, și de la partide și de la potențialii beneficiari. Toți membrii CNA au fost de acord să facem acest pas”, susține Mircea Toma.

Inițiativa CNA vine după ce jurnalistul Europa Liberă, Cristian Andrei, a publicat mai multe articole despre lipsa de transparență a partidelor politice în privința banilor pe care îi dau televiziunilor și site-urilor de știri din România.

Investigațiile Europa Liberă despre banii partidelor pot fi citite aici:

Ce spune Laura Codruţa Kovesi despre anticorupția din România

Aflată în România, Laura Codruţa Kovesi, șefa Parchetului European, a acordat două interviuri în presa românească, în care a vorbit despre anchetele pe care le are în derulare.

În SpotMedia.ro, Kovesi a vorbit despre ancheta la nivel european privind achiziţia de vaccinuri anti-Covid. Ea a spus că va fi o anchetă 100% independentă pe achiziţia de vaccinuri, indiferent cât de sus ar ajunge în UE.

Şefa Parchetului European a precizat că a primit sute de plângeri de la cetățeni din diferite state, care au sesizat parchetul în privința achiziției de vaccinuri.

Kovesi a mai spus, tot pentru SpotMedia.ro, că de când a fost înființat Parchetul European, România nu a făcut nicio sesizare privind fraudele cu TVA. „România este frontieră externă, nu este credibil să spui 0 fraudă cu TVA, 0 infracțiuni vamale, 0 infracțiuni de contrabandă”, a spus Kovesi.

Venită să viziteze sediul Parchetului European din România, Laura Codruta Kovesi a dat două interviuri în presa românească

În interviul acordat G4Media, Kovesi a vorbit despre momentul în care președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia de la șefia DNA, în anul 2018, dar și despre dosarul deschis de Secția Specială împotriva sa pe vremea regimului Dragnea, chiar în timpul procedurii de selecție desfășurată la Bruxelles.

Dosarul nu a fost finalizat și „este ținut acolo, probabil în dorința de a intimida pe alți magistrați din sistem, de a-l arăta”, după cum a declarat Kovesi.

Tot în interviul pentru G4Media, Kovesi a spus că nici nu poate să confirme, dar nici să infirme dacă Parchetul European anchetează achiziția de BMW-uri de către Ministerul de Interne de la omul de afaceri Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis.

Alte subiecte:

  • Costurile pentru un trai decent ale unei familii cu doi copii au crescut cu 20% în septembrie 2021 în comparație cu septembrie 2022, potrivit Europa Liberă.
  • Libertatea scrie că STS își mută antenele din Băneasa după dorința mogulului imobiliar Cohn, prins că vrea să ridice blocuri de 9 etaje, într-o zonă de 5 etaje.
  • Oamenii de știință au reconstituit impactul giganticului asteroid care a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani și a dus la extincția dinozaurilor și a trei sferturi din speciile de plante și animale ale planetei, potrivit The New York Times. Cercetătorii arată că asteroidul a provocat un tsunami global care a dus inundații în întreaga lume.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Andreea