3 minute | Ce înseamnă când îți transmite Putin condoleanțe, nedemiterile lui Predoiu și un „mug shot” istoric

O caricatură a serviciului RFE/RL din Azerbaidjan la informația că Evgheni Prigojin, liderul grupării de mercenari Wagner, a murit în prăbușirea unui avion pe 23 august, în apropiere de Moscova.

Oficialii americani exclud un accident în cazul prăbușirii avionului Wagner, în care s-ar fi aflat și Evgheni Prigojin. Decesul acestuia nu a fost încă confirmat oficial, dar președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat deja condoleanțele.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele subiecte:

  • Ziua Independenței din Ucraina, ale cărei forțe speciale au ridicat ieri steagul țării în Crimeea, a fost umbrită de știrile privind moartea lui Evgheni Prigojin, dar și de condoleanțele lui Vladimir Putin.
  • Cei patru șefi de poliție „demiși” de Ministerul de Interne după accidentul mortal din localitatea 2 Mai au fost, de fapt, eliberați la cerere.
  • Sistemul penitenciar din Georgia a dat publicității primul mug shot al unui fost președinte SUA. Presa americană a preluat instant fotografia de identificare judiciară, dar la fel a procedat și Donald Trump, care a marcat astfel revenirea pe rețeaua de socializare X (Twitter).

Condoleanțele lui Putin: talentat, dar a greșit grav

Evgheni Prigojin a fost „probabil” ucis, conform unei evaluări inițiale a serviciilor de informații americane, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Oficialii americani mai iau în considerare posibilitatea ca avionul în care se afla fondatorul grupului de marcenari Wagner să se fi prăbușit după o explozie la bord, fiind exclus astfel un accident, informează The Washington Post.

Într-o confirmare indirectă a morții lui Prigojin, președintele rus Vladimir Putin a prezentat aseară condoleanțe, transmite RFE/RL. El a susținut că a fost informat despre accidentul aviatic de miercuri seară abia joi dimineață.

În discursul său, Putin a mai declarat că șeful grupului de mercenari a fost o „persoană talentată” care „a făcut greșeli grave în viață”, dar că „a obținut rezultate pentru el însuși, dar și atunci când i le-am cerut eu”.

Portretele lui Evgheni Prigozhin (stânga) și Dmitri Utkin, un important membru Wagner, sunt așezate la memorialul improvizat din fața biroului Wagner în Novosibirsk, 24 august 2023.

Președintele Rusiei s-a referit și ceilalți pasageri ai avionului privat, membri Wagner, despre care a spus că „au contribuit semnificativ la obiectivul nostru comun, lupta cu regimul neonazist din Ucraina”. RFE/RL prezintă portretul unuia dintre ei: Dmitri Utkin și simpatiile sale naziste.

Aflat în Africa de Sud, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a înjurat pe reporterul Current Time când a fost întrebat despre moartea lui Prigojin.

Volodimir Zelenski spune că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu prăbușirea avionului: „Toată lumea înțelege cine este implicat”, relatează Politico.

Aceeași publicație îl citează pe premierul demisionar al Letoniei: „Înțeleg că Rusia susține că Prigojin a murit. Voi lăsa faptele să se stabilească de la sine... Fie a fost ucis, fie nu a fost ucis.”

The Economist titrează că „moartea lui Prigojin arată că Rusia este un stat mafiot”, iar Associated Press scrie că prăbușirea avionului pare menită să trimită un mesaj clar potențialilor inamici ai Kremlinului.

Europa Liberă are mai multe analize în aceeași idee: dezastre aviatice suspecte, cum mor unii opozanți ruși după ce intră în conflict cu Kremlinul și mesajul lui Putin către „trădători”.

Ieri, de Ziua Independenței Ucrainei, forțele speciale ale serviciilor de informații militare au ajuns în Peninsula Crimeea, ocupată ilegal de Rusia din 2014, și au arborat simbolic steagul țării lor, relatează Europa Liberă.

Un militar ridică steagul Ucrainei în apropierea așezărilor Olenivka și Mayak din Crimeea, 24 august 2023.

De altfel, Ministerul rus al Apărării a anunţat în această dimineață că a doborât 42 de drone ucrainene în Crimeea, pe care l-a calificat ca un atac de o rară amploare. În schimb, ieri, forțele ruse au ucis o persoană și au rănit alte 16.

Norvegia ar putea deveni a treia țară care să doneze avioane de luptă F-16 Ucrainei, iar SUA intenționează să antreneze piloți ucraineni în Arizona, începând cu luna octombrie.

Dealeri de droguri din școli, păzea!

După ce Ministerul Afacerilor Interne a anunțat în urmă cu două zile că a demis patru șefi mai mici din IPJ Constanța, ministrul Cătălin Predoiu a recunoscut ieri că nici măcar nu au fost demiși, ci eliberați din funcție la cerere, relatează TVR Info.

Într-un interviu pentru Digi24, el a mai susținut că nu au fost mai multe „demiteri” după accidentul din 2 Mai deoarece ar paraliza sistemul, dacă ar lua „măsuri emoționale”. Ministrul Predoiu a adăugat: „Nu-mi reproșez nimic, dar mă apasă.”

Un lider sindical din Poliţie acuză, potrivit News.ro, că polițiștii sunt obligați să recurgă la „prostituţie profesională” pentru ca liderii politici să raporteze cifre opiniei publice.

Mașinca cu care Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani care a consumat trei tipuri de droguri înainte, a intrat într-un grup de oameni, omorând doi dintre ei și rănind alți trei.

Iar ministra Justiției, Alina Gorghiu, a prefațat la TVR cum ar trebui abordată problema drogurilor: Va trebui să discutăm cu tinerii, să punem la masă specialiști, să facă autoritățile statului un desant în toate școlile din România.

Potrivit ministrului, un milion de tineri consumă cannabis. Statisticile Agenției Naționale Antidrog arată însă că cel mai consumat drog la ora actuală ar fi noile substanţe psihoactive (NSP).

Alina Gorghiu a adăugat că ar susține „fără ezitare” un proiect de lege privind suspendarea permisului pe o perioadă de câțiva ani pentru consum de droguri la volan.

Un alt caz care a șocat România este al Alexandrei, tânăra gravidă de 25 de ani care a murit după ce nu a primit îngrijiri medicale timp de șapte ore.

Cabinetul medical al unei doctorițe din Botoșani a fost vandalizat în noaptea de miercuri spre joi. În partea din față a acestuia a fost scris mesajul „Nu am aer”, în timp ce ferestrele din lateral au fost sparte.

„Nici noi nu mai avem aer!”, spun oamenii din Botoșani care protestează de la apariția cazului, potrivit Libertatea. Ei cer ca toți românii să se alăture protestelor, ca să nu mai apară altă „Alexandra”.

Botoșani24 publică imagini cu o doctoriță de la Maternitatea din Botoșani, care le spune oamenilor care protestau după moartea gravidei că „Țipați ca niște animale!”

Iar cabinetul uneia dintre doctorițele acuzate în cazul morții Alexandrei a fost vandalizat, relatează Europa Liberă.

Hotnews și G4Media explică de ce își asumă Guvernul Ciolacu răspunderea în Parlament pe pachetul încă neprezentat oficial al austerității.

Donald Trump - un mug shot și patru dosare penale

Fostul președinte Donald Trump s-a predat joi seara autorităților din Georgia, fiind pus sub acuzare că ar fi încercat să anuleze alegerile prezidențiale din 2020. Toată presa americană a difuzat instant primul mug shot al unui fost președinte american.

Associated Press scrie că Donald Trump a petrecut aproximativ 20 de minute în penitenciar, timp în care a fost amprentat și i s-a făcut poza de identificare judiciară, pentru prima oară în cele patru cazuri în care este anchetat, după care a ieșit din închisoare pe cauțiune.

Fotografia furnizată de biroul șerifului din comitatul Fulton îl arată pe fostul președinte Donald Trump joi, 24 august 2023, după ce s-a predat și a fost înregistrat la închisoarea din Atlanta.

El neagă cele de 13 infracțiuni pentru care a fost sub acuzare în acest dosar, alături de alte 18 persoane. Cel puțin zece s-au predat până acum, termenul fiind până vineri la prânz.

Cu această ocazie, fostul președinte s-a întors pe Twitter, care și-a schimbat însă denumirea în X. Absent pentru o perioadă de peste doi ani, Donald Trump a marcat momentul publicând chiar fotografia sa de identificare, scrie NYT.

Într-o primă reacție pentru Fox News, el a spus „nu a fost un sentiment confortabil, mai ales când nu ai făcut nimic rău”.

Un editorial din CNN arată că în mod „incredibil” acest lucru ar putea „să nu pună capăt cursei lui Donald Trump pentru Casa Albă”.

Cu o zi înainte a avut loc prima dezbatere pentru nominalizarea candidatului Republican la alegerile din 2024, de la care Donald Trump a lipsit.

Un sondaj de opinie realizat de The Washington Post arată că 29% dintre alegătorii republicani spun că Ron DeSantis a avut cea mai bună prestație, iar pe locul al doilea (26%) s-a clasat Vivek Ramaswamy, un antreprenor din domeniul biotehnologiei din 38 de ani, care nu a mai candidat până acum la o funcție publică.

Alte știri:

  • Cea mai pură formă de cocaină inundă Bruxellesul, iar acest lucru ridică semnale de alarmă privind siguranța în capitala UE, conform Politico, care a vorbit cu angajații hotelurilor din jurul principalei gări internaționale a orașului.
  • Legea europeană privind conținutul online a intrat în vigoare de vineri, scrie Reuters. „Digital Services Act” prevede că platforme precum Google, Facebook, YouTube și Amazon vor trebui să limiteze dezinformarea, să elimine rapid conținutul ilegal, să protejeze mai bine minorii pe internet, să evalueze riscurile și să depună eforturi pentru a le reduce la minimum și să fie supuse unor audituri externe.
  • Iranul a fost invitat să se alăture grupului BRICS al națiunilor în curs de dezvoltare, alături de Arabia Saudită, Etiopia, Egipt, Argentina și Emiratele Arabe Unite, într-o mișcare menită să sporească influența unui bloc care s-a angajat să susțină „Sudul global”.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Weekend liniștit,
George